УКР РУС
» » За боротьбу з корупцією в Кривому Розі беруться ексрегіонали, а також волонтери і спонсори чинного міського голови – ЗМІ
Всі новини

За боротьбу з корупцією в Кривому Розі беруться ексрегіонали, а також волонтери і спонсори чинного міського голови – ЗМІ

У першій половині жовтня в Кривому Розі відкрила свій підрозділ ГО "Стоп корупції". Серед криворізьких антикорупціонерів, як повідомляють ЗМІ, – волонтери партії Вілкула та працівники приватних керуючих організацій. 15 жовтня антикорупційний центр уже провів свій перший захід.

Про те, що в Кривому Розі запрацювали антикорупційні офіси, криворіжцям повідомили журналісти місцевої провілкулівської ТРК "Рудана". Як випливає з сюжету, більше десяти міських організацій підписали якийсь Меморандум з Київським офісом організації "Стоп корупції".

Журналісти проекту "Інформатор гроші" вирішили розібратися, хто ж очолив Антикорупційний рух у Кривому Розі.

За інформацією розслідувачів, Криворізький антикорупційний центр став 80-м в Україні.

"Сьогодні в Кривому Розі ми познайомилися з чудовими людьми. Ми бачимо, що це дуже мотивована команда, вона ставить амбітні завдання. Мене приємно вразила увага місцевих журналістів до цієї події", – цитують журналісти одного з київських керівників організації Романа Бочкалу.

Та автори проекту повідомляють цікавий факт: крім "Стоп корупції", "Рудани" і вілкулівського "Першого Міського" на презентації центру в Кривому Розі інших ЗМІ помічено не було.

"Я впевнений, що цей центр стане одним з провідних в організації", – наголосив журналістам Роман Бочкала. При цьому ЗМІ нагадують, що в Кривому Розі давно створено і працює окремий Антикорупційний структурний підрозділ його організації. Правда, на зниження рівня корупції це мало впливає, але ж важливий сам процес – іронізують автори розслідування.

ЗМІ зазначають також, що ГО "СТОП КОРУПЦІЇ" в 2019 р. журналістське співтовариство виключило з глобальної мережі журналістів-розслідувачів GIJN через непрофесіоналізм і конфлікт інтересів.

Журналісти "Детектор медіа" зверталися по коментарі до координаторів проекту "Стоп корупції", але відповідей не отримали.

Артем Панасенко

За інформацією ЗМІ, очолив Криворізький центр юрист Артем Панасенко. Криворіжцям він раніше був відомий як волонтер ГО "Політичний менеджмент", за це волонтерство навіть отримав премію обласної ради. У той же час, він є директором у компанії ТОВ "Еко-парк КР", діяльність якої, пишуть розслідувачі, незважаючи на назву, екології не стосується, – підприємство займається оптовою торгівлею господарчими товарами.

Журналісти з'ясували, що компанія "ТОВ Еко-парк КР" належить Сергію Смєлому та Ігорю Петровському – одним з найяскравіших монополістів у сфері управління житловими будинками. Вони володіють і керують керуючими компаніями "ЖИТЛОСЕРВІС-КР", " УЮТ-2017" у Кривому Розі, "ЖИТЛОСЕРВІС-М "і" СІТІСЕРВІС-М" у Мелітополі і ще низкою підприємств. Дружині Смєлого Ірині належить приватна керуюча компанія "Уют-2011 "і"СІТІСЕРВІС-КР".

Як пишуть розслідувачі, на службі міськвиконкому давно працює мережа лояльних до місцевої влади громадських організацій, які отримують з бюджету різного роду блага, а за необхідності продемонструвати пресі думку громади, виступають із заявами на підтримку мерії, Вілкула або різних проєктів міськвиконкому. Одна з них – "Політичний менеджмент", пишуть журналісти проекту.


.скриншот із відео

Леонід Філевич, Олена Фісак та Ірина Шукліна

Зазначається, що до списку творців "Політичного менеджменту" входять Леонід Філевич, Олена Фісак та Ірина Шукліна.

Розслідувачі з'ясували, що Олена Фісак у 2016 р. займалася реалізацією одягу та взуття, роздрібною торгівлею на ринках. Але 2017 р. закрила ПП і разом із Леонідом Філевичем та Іриною Шукліною заснувала ГО "Політичний менеджмент". Несподівано організація стала дуже затребуваною, особливо у місцевих нардепів.

Наприклад, пишуть ЗМІ, екснардеп Андрій Гальченко від партії "Опозиційний блок" за допомогою куратора проекту "Молодь Кривбасу діє" Олени Фісак дізнався, що в одній зі шкіл в Саксаганському р-ну бракує велопаркінгу. Нардеп встановлював велопарковку, про що Олена відразу повідомила в пресі.

Організація з'являлася на ТРК "Рудана" і в інших провокулівських ЗМІ як майданчик для підготовки помічників депутатів. Лекції та тренінги для політиків – початківців у т. зв. Інституті політичного менеджменту читали Олег Жицький – багаторічний голова виборчого штабу Криворізького осередку "Партії регіонів", а пізніше – "Опозиційного блоку", а також "відданий вілкулівець" Валентин Орлов, зазначають журналісти. Повідомляється, що останній після того, як 2015 р. його відкликали з міського виборчкому за співпрацю з Партією Вілкула, йдучи, видалив із робочого комп'ютера всі файли. Орлов хотів знищити напрацювання колег, але після видалення не почистив "кошик" і його помста не вдалася.

Розслідувачі пишуть, що Ірина Шукліна пов'язана з Сергієм Смєлим і проспонсорувала виборчу кампанію Олександра Вілкула в 2019 р. на суму 495 тис. грн., а зараз балотується від ОПЗЖ до Криворізької міськради та Саксаганської райради. Веде ОПЗЖ на вибори в Кривому Розі екснардеп партії "Опозиційний блок" Костянтин Павлов.

Згаданий вище Сергій Смєлий також виявився спонсором Антикорупційного руху в Кривому Розі. Заявив, що надасть свої офіси в місті для місцевих антикорупціонерів, пише "Інформатор".

Журналісти з'ясували, що з 2008 р. Смєлий очолював осередок "Партії регіонів" в Тернівському р-ні, був депутатом міськради від цієї партії, встиг попрацювати помічником нардепа Костянтина Павлова, поки той був регіоналом і голосував за "диктаторські закони".


.скриншот із відео

За наявною у журналістів інформацією, Смєлий залишився вірним Павлову – він разом із напарником по бізнесу ЖКГ Петровським балотується в Криворізьку міськраду і в Саксаганську райраду від ОПЗЖ.

І подружжя Смєлих, і Петровський дуже люблять Олександра Вілкула, адже Вілкули допомогли трансформувати криворізькі комунальні ЖЕКи в приватні керуючі компанії, пишуть журналісти. Їм вдалося з'ясувати, що на рахунок виборчої кампанії Вілкула в 2019 р. управителі сумарно офіційно внесли майже 1,5 млн грн:



  • Петровський – 495 тис. грн,



    директор Житлосервісу Людмила Цопа – 110 тис.грн.,



    директор "Уют-2011" В'ячеслав Сильвестров – 115 тис. грн.,



    директор" СІТІСЕРВІС-КР " Анжеліка Мельникова – 80 тис.грн.,



    ексдиректор "Управитель КР" Тетяна Кабакова – 130 тис. грн.,



    Ірина смілива та її бізнес–партнер Віталій Трофименко – 430 тис. грн.

Повідомляється, що стосовно приватних управителів у 2019 р. відкрито кримінальне провадження. Як зазначається, досудове слідство встановило, що в 2014-2015 рр. через підприємства з ознаками фіктивності виведено в тінь 32 млн. 975 грн. – це гроші, що надійшли на рахунки "Житлосервіс-КР", "УЮТ-2011", "Сітісервіс-КР" від громадян на утримання будинків та прибудинкових територій. Суд призначив додаткові перевірки ще низки компаній із орбіти Смєлого, які виконували обслуговування за послугою диспетчеризації "Центрсервіс" і "Колцентр". Директором і засновником "Центрсервісу" і "Колцентру" була Світлана Міхно – теж громадська діячка, яка буде боротися з корупцією в Кривому Розі, стверджують журналісти.

Віра Вернигор

За інформацією ЗМІ, боротися з Криворізькою корупцією збирається Віра Вернигор, яка до 2014 р. очолювала партію "Батьківщина" в Кривому Розі. У 2015-му вона зареєструвала ГО "Діємо разом". Діяла з усіма, не надто перевіряючи джерела фінансування і бекграунд своїх партнерів, пишуть розслідувачі.


.скриншот із відео

Як з'ясували журналісти, серед засновників організації виявилися колишні працівники приватних керуючих компаній з орбіти того ж Сергія Смєлого – Тетяна Кабакова, Світлана Міхно та Ірина Шукліна, при чому дві останні в 2019 р. проспонсорували виборчу кампанію Олександра Вілкула: кожна на 495 тис. грн. Повідомляється, що під час походу на вибори Ірина Шукліна була довіреною особою Віри Вернигор.

Якщо на виборах в 2015 р. Вернигор йшла як безробітна, то після створення громадської організації її працевлаштували менеджером зі зв'язків з громадськістю на одному з підприємств Сергія Смєлого, пише видання.

У Facebook волонтерська організація Вернигор помічена за поширенням провокаційного контенту політичного характеру. Відео розганяли по криворізькому сегменту соцмережі за гроші. Тому Віру Вернигор розслідувачі віднесли до списку волонтерів та громадських діячів "за Вілкула".

Вікторія Самойленко

Долучилася до криворізьких антикорупціонерів пані-волонтер Вікторія Самойленко. У команді з нею і Анатолій Третяк – голова Всеукраїнської ГО "Визвольний рух". Як повідомляє "Інформатор", раніше він займався підприємництвом, хоча сьогодні місце його офіційної роботи невідоме. За інформацією журналістів, Анатолій – палкий шанувальник екснардепа Костянтина Павлова.


.Скриншот

Зазначається, що Самойленко до 2014 р. займалася бізнесом, пов'язаним із металобрухтом, але підприємство довелося закрити. Тепер вона голова благодійного фонду, очолює координаційні центри допомоги воїнам АТО і їхнім родинам, інвалідам, переселенцям, керує ГО "НАБАТ КРИВБАС", курує приватну охоронну структуру ТОВ "ЦЕНТР БЕЗПЕКИ КРИВБАСУ", пишуть журналісти.

"Схоже, волонтерська діяльність і приватна охоронна фірма приносять дохід... Чи варто говорити, що основним донором всієї допомоги для АТОвців і переселенців є місцевий бюджет. Вікторія цього і не приховує, вона настільки віддана міському голові Юрію Вілкулу, що влилася в його партійний список і йде на вибори в Криворізьку міську раду і в Центральноміську райраду під прапором блоку Вілкула "Українська перспектива", – зазначають розслідувачі.

І додають, що Самойленко називає Вілкула патріотом, дякує йому за довіру і називає його команду професійною.


.Скриншот

Громадську організацію Вікторії Самойленко журналісти відносять до списку "кишенькових" ГО Вілкула. Як "Набат Кривбас", який підписав Меморандум про боротьбу з корупцією, збирається боротися з корупційними схемами місцевої влади," Інформатор " відповісти важко.

Як пише видання, перша ж акція криворізьких антикорупціонерів отримала яскраве політичне забарвлення.

"Інформатор" зв'язався з керівником організації в Києві Романом Бочкалою, щоб дізнатися, за якими критеріями відбиралися люди в Криворізьку команду антикорупціонерів. Виявилося, що той, незважаючи на особисту присутність при підписанні Меморандуму, не знає, хто представляє його організацію в Кривому Розі. Після дзвінка ще одного куратора антикорупційного проекту Ірини, та пообіцяла, що уважно вивчить досьє всіх "антикорупціонерів". Що в організації робитимуть з отриманою інформацією далі, вона не повідомила.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну