УКР РУС
» » "Всенародне опитування" Зеленського: чому ідея з'явилася за 12 днів до виборів – коментарі експертів
Всі новини

"Всенародне опитування" Зеленського: чому ідея з'явилася за 12 днів до виборів – коментарі експертів

Не тільки проголосувати, а й проговорити. За 12 днів до місцевих виборів Володимир Зеленський звернувся до народу України. Запропонував у день голосування долучитися до опитування. Запитання – під питанням. Їх президент вирішив поки що не оприлюднювати і тримати в таємниці, в найкращих традиціях свого кіноминулого. Утім, таку пропозицію вже розкритикували правники. Традиційно із сарказмом відреагували соцмережі. Що говорять – розповість кореспондентка "5 каналу" Ірина Сисак.

"Ніщо нам не заважає просто поговорити відверто. Про те, що ми обговорюємо в інтернеті, з друзями, батьками", – каже Володимир Зеленський.


Поговорити, як удома на кухні, українцям пропонує президент. Для цього Володимир Зеленський обіцяє провести всеукраїнське опитування. І просто в день місцевих виборів.

"25 жовтня. На виборчій дільниці я задам 5 важливих питань", – говорить гарант.

Про що питатиме – тримає інтригу. Чому ця ідея з'явилася за 12 днів до виборів – версій чимало, одна з них – передвиборна політтехнологія. Бо запитання, які турбують українців, приведуть їх на виборчі дільниці активніше. А ще піднімуть рейтинги.

"Це отримати більшу підтримку на місцевих виборах через певні питання, які будуть загравати з виборцями, які зараз партія влади бачить, що їх підтримує", – говорить Юлія Кириченко, експертка Центру політико-правових реформ.

"Це політтехнологія, він розуміє, що "Слуга народу" ганебно програє ці вибори, бо питання можуть бути формуючими, наприклад чи підтримуєте ви бажання Зеленського підняти зарплати чи пенсії?", – каже Олексій Гончаренко, народний депутат, "Європейська солідарність".

Припускають, що одне із запитань може бути про легалізацію медичного канабісу. В Офісі президента таку ймовірність не відкинули, повідомляють ЗМІ.

"Цим питанням можна купити молодих виборців. Зараз ми бачимо, що рейтинги президентської сили падають, а саме через таку активність опитування, в форматі вікторини, Зеленський може стати однією із ключових осіб в інформаційному полі", – вважає Олексій Кошель, голова Комітету виборців України.

Протягнути опитування "слуги" намагалися внесенням правок у виборчий кодекс. Було кілька таких спроб, однак профільний парламентський комітет раз за разом блокував ці пропозиції, називаючи їх небезпечними.

"Було формулювання опитування громадської думки, де ЦВК роблять виконавцем цього опитування", – каже Кіра Рудик, голова фракції "Голос".

У ЦВК на заяву президента одразу ж відреагували: до всеукраїнського опитування не готуються. Водночас, хто робитиме це опитування та головне – за чиї кошти, в Офісі президента не кажуть.

"Організація опитування в день виборів можлива, це не є щось поза законом, за винятком, якщо в змісті питань буде закладена пряма чи прихована агітація. Порушенням буде спроба організації такого голосування в приміщенні", – каже Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі "ОПОРА".

"Виборчий кодекс чітко передбачає, що на дільниці відбуваються лише вибори, і ніяких псевдореферендумів бути не може. Я не бачу жодних підстав, аби це опитування фінансувалося із держбюджету", – повідомляє Олексій Кошель, голова Комітету виборців України.

"Будь-яке опитування, референдум, має відбуватися на підставі закону, але нині закон про референдум не прийнятий" ,– говорить Юлія Кириченко, експертка Центру політико-правових реформ.

На бурхливу реакцію суспільства в Офісі президента відповіли: жодних юридичних наслідків таке опитування не матиме. Водночас перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук каже: опитування – це репетиція референдуму, над законопроєктом про який президентська команда працює півтора року.

"Це хороша ініціатива з тим, щоб уперше держава почала слухати думку своїх громадян, і щоб громадяни визначали, що для них є важливим", – вважає Руслан Стефанчук, перший заступник голови Верховної Ради України.

"Мета – це прикрити народовладдям свої ідеї зрадницькі, на поступки агресору", – каже Олексій Гончаренко, народний депутат, "Європейська солідарність".

"Чи будуть там запитання про особливий статус Донбасу, про війну, про взаємодію з Росією? Це саме ті запитання, які не можна по закону винести ні на референдум, ні на вибори", – говорить Кіра Рудик, голова фракції "Голос".

Ну а поки президент мовчить, у соцмережах взялися припускати, якими ж можуть бути запитання від глави держави. У ЗМІ з'явилася інформація, що запитання озвучуватимуть щодня по одному. А зробити опитування хочуть у формі екзитполу за приватні кошти. Хто саме оплатить ідею Зеленського, поки що невідомо.

Ірина Сисак, Анна Кудрявцева, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну