УКР РУС
» » Пацієнтів розміщують просто в коридорі – лікарні в Україні не справляються з напливом хворих на COVID-19 – сюжет
Всі новини

Пацієнтів розміщують просто в коридорі – лікарні в Україні не справляються з напливом хворих на COVID-19 – сюжет

Лікарні переповнені хворими на коронавірус. Від вчорашньої психологічної позначки у понад 5 тисяч хворих сьогодні число недужих вже ближче до 6 тисяч. У столиці нині на госпіталізації понад 1600 киян. Міська влада визнала – у Києві незабаром може статися колапс із місцями для хворих. По допомогу звернулася до уряду, щоби той дозволив збільшити ліжковий фонд за рахунок лікарень, які не підпорядковуються місту. Міністерство планує розширити перелік місць для госпіталізації – планують залучати й заклади Академії медичних наук та відомчі лікарні. Складна ситуація і в регіонах. Медики кажуть – швидкі привозять дедалі більше тяжких хворих. Здебільшого це люди, які мають супутні захворювання. Їм надають кисневу підтримку. У ситуації розбиралися журналісти "5 каналу".

Юлію госпіталізували з коронавірусом два тижні тому. Температура, сухий кашель та уражені легені.

"Була двостороння пневмонія, великі ділянки уражені. Мене направили в восьму лікарню по швидкій, поклали в обсервацію, взяли тест. Я була позитивна і мене перевели у відділення", – каже Юлія.

Тепер про перенесену хворобу, каже, нагадує лише слабкість. Значно складніша ситуація з мамою Юлі. 69-річна жінка в тяжкому стані на апараті ШВЛ.

Восьма столична лікарня приймає хворих на COVID-19 із серпня. Одночасно тут можуть лікуватися чотири сотні людей. І зараз майже всі місця вже зайняті.

"Ми розраховані по розпорядженню на 400. На ранок було 364 хворих з підтвердженням. Звичайно, зараз хворих тяжких значно більше, ніж було в першій хвилі", – каже заступник директора КНП "Київська міська лікарня №8" Богдан Легінь.

Медики кажуть – щодоби лише до них у лікарню швидкі привозять від двадцяти до сорока хворих на коронавірус. Олександр із хворою на ковід матір'ю об'їздив ледь не всі медзаклади Києва. Побаченим був шокований.

"Місць як таких вільних там немає. Люди практично лежать в коридорах, і маму поклали в коридор. Чимало хворих, які просто сидять і чекають на стільцях", – каже син однієї з хворих Олександр Кондратенко.

Доки жінка чекала на госпіталізацію до іншого закладу, минула доба, і їй стало гірше.

Олександр каже, що головний лікар сказав йому, що місць немає. Коли когось десь виписують – одразу ж заповнюють вільне місце. У КМДА це спростовують.

"Такого немає, щоб лікарні не приймали. Я б говорила не про проблему ліжок. Якщо люди не будуть дотримуватися елементарних протиепідемічних заходів і будуть нехтувати елементарними правилами, то ніяких ліжок не вистачить", – каже директорка департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург.

Дозволити везти хворих у заклади, які не підпорядковуються місту, закликав уряд міський голова Києва. Бо 20 лікарень, якими опікується столиця, вже заповнені на 70 відсотків.

"Надати ліжковий фонд і фахівців для лікування хворих на коронавірус у державних медустановах, розташованих у нашому місті. Йдеться про заклади національної академії МОЗ та відомчі", – заявив Кличко.

У Дніпропетровській обласній лікарні Мечникова, крім майже сотні пацієнтів, лікуються ще й шестеро медиків. Реанімація з тяжкими переповнена.

"Ця реанімація сепсису в Мечникова розрахована на 6 осіб, наразі тут 17. Це все тяжкі пацієнти. На кожного хворого, який у Мечникова, за статистикою, більш як 10 залишаються вдома чи гуляють на вулиці", заявив головний лікар Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко.

Не зважають на коронавірус і деякі львів'яни. Маски одягають дедалі рідше. Щодоби в місті – близько двох сотень нових випадків.

"Всі люди, які надходять, у стані важкому або вкрай важкому. Це ті пацієнти, які потребують додаткової кисневої терапії", – розповіла головна епідеміологиня Львівської області Наталія Тімко.

У МОЗ кажуть, колапсу в лікарнях немає – для хворих відвели 37 тисяч місць. За необхідності цю кількість можуть збільшити на третину.

"Ми продовжуємо нарощувати кількість ліжок для хворих на коронавірусну хворобу. Плануємо залучити ліжковий фонд, який є в відомчих лікарнях. А також у лікарнях Медичної академії наук", – заявив чільник МОЗ Максим Степанов.

Тим часом за минулу добу в Україні черговий антирекорд. Позитивний тест напередодні отримали 5804 українців. 

Ганна Рибалка, Наталя Світлова, Марта Шикула, Евеліна Михайленко, Олексій Тищенко. "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну