УКР РУС
» » Суд проти суду – як пройшло засідання КСУ щодо конституційності створення ВАКС – сюжет
Всі новини

Суд проти суду – як пройшло засідання КСУ щодо конституційності створення ВАКС – сюжет

Суд проти суду. Сьогодні пройшло засідання Конституційного суду, який розглядав на дотримання основного закону саме створення Вищого антикорупційного суду. Про це установу запитують народні депутати, переважна більшість із "Опозиційної платформи за життя". Про логіку та можливі мотиви авторів запиту, а також чи є шанси в Антикорупційного суду опинитися у статусі "Антиконституційного" – розібралися журналісти "5 каналу".

Топ-посадовці не дуже люблять переступати поріг Вищого антикорупційного суду. За дебютний рік тут винесли 16 вироків, лише один із них – виправдальний, а шість – пов'язані з реальними тюремними ув'язненнями. І чи скасується ця продуктивність – залежить усе від іншого суду – Конституційного.

49 народних депутатів, більшість з яких з "Опозиційної платформи за життя", вимагають визнати Антикорупційний суд неконституційним. Ще до розгляду подання настрій служителям Феміди попсував представник президента. Позаяк нагадав про конфлікт інтересів - нині НАЗК перевіряє декларації всіх суддів Конституційного суду. Якщо виявлять порушення, то відповідати їм доведеться якраз у Вищому антикорупційному суді.

"Перевірки щодо переважної більшості суддів конституційного суду є триваючими, тому я вважаю, що є конфлікт інтересів для усього суду, який не може розглядати цю справу", – заявив представник президента в КСУ Федір Веніславський. 

Голова КСУ Олександр Тупицький закликав Веніславського розмовляти юридичною мовою і заявляти про відвід кожному судді окремо.

Судді і відвід не взяли, і розгляд не відклали. Тому один із авторів подання на пальцях пояснює, чому ВАКС став для "ОПЗЖ" кісткою у горлі.

"Що таке особливість? це не такий, як усі, у нас є система судів. Цей – відрізняється, який має якусь винятковість. Ось це моя задача – довести суду, до суспільства, що є таке. Це – винятковий суд і він "вредоносний" для нашого суспільства", – заявив нардеп Василь Німченко.

Єдине, що відрізняє Антикорупційний від інших судів – на лаві підсудних можуть опинитися і президент, і прем'єр, і урядовці, і народні депутати. Збитки мають перевищити мільйон гривень. А розслідують корупційні оборудки НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

"Підстав вважати особливим вищий антикорупційний суд немає. це спеціалізований суд, який діє відповідно до спеціалізованого процесуального законодавства, яке діє в Україні", – сказала представниця ВР в КСУ Ольга Совгиря.

А голова ВАКС Олена Танасевич зазначає, що суд першої інстанції застосовує ту саму процедуру, використовує ті самі стандарти доведення, вирішує речі по суті пред'явленого звинувачення за тими самими критеріями, що і будь-який суд кримінальної юстиції.

"Опозиційна платформа за життя" бомбардує конституційними поданнями й інші антикорупційні органи.

"Вони демонструють, цілеспрямовану боротьбу з антикорупційними органами загалом. мова йде і про НАБУ, і про НАЗК, і про ДБР. це є неприпустимим, оскільки це підриває і, втому числі зобов'язання, які взяла на себе Україна і перед європейським співтовариством по асоціації і так далі", – каже Федір Веніславський.

Ще одного зацікавленого помножити на нуль ВАКС радить шукати в так званих "плівках Вовка", каже голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін. Це записи розмов із кабінету одіозного голови Окружного адмінісуду Києва Павла Вовка. Там Вовк заявляв, що "їм належить" два суди – Конституційний та Окружний адмінсуд. 

Віталій Шабунін цитує спілкування суддів після того, як Конституційний суд скасував статтю про незаконне збагачення.

"Нашими спільними зусиллями в боротьбі за справедливість далося рішення за незаконне збагачення, вірніше, щодо визнання його неконституційним. Тому є можливість у вас, каже він колегам, купити для себе все, що ви хочете. Я не знаю, які ще треба докази того, що Конституційний суд у своїй більшості прямо залежний від сумнозвісного Вовка і окружного адмінсуду", – каже Віталій Шабунін.

Не варто забувати і про фігурантів кримінальних справ. Грошовитих і впливових. Позаяк найбільший хабар в історії України – 6 мільйонів доларів – намагалися вручити чільникам антикорупційних бюро та прокуратури за те, щоби справа не дійшла до Вищого антикорсуду. 

Леся Головата, Анна Несевра, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну