УКР РУС
» » "Били так, що вони вили": у Білорусі масово звільняють затриманих – люди розповіли про звірства силовиків
Всі новини

"Били так, що вони вили": у Білорусі масово звільняють затриманих – люди розповіли про звірства силовиків

У ніч на 14 серпня в Мінську з ізолятора на Окрестіна масово випускали затриманих учасників протесту. Звільнені люди розповіли журналістам про умови, в яких їх утримували, і звірства правоохоронців. Розповіді звільнених опублікувало видання TUT.BY. Як повідомляється, біля виходу з ізолятора зібралося дуже багато людей. Вони зустрічали затриманих оплесками. Але опинившись на волі звільнені попросили всіх присутніх не плескати в долоні і відійти подалі від воріт ізолятора, тому що "людей перестануть випускати". До воріт постійно під'їжджають карети швидкої допомоги, до лікарні вивозять тих, хто потребує медичної допомоги.
"Звільнені виглядають розгубленими, їх випускають без речей, телефонів, гаманців, всі речі залишаються в ізоляторі. Їм тут же дають воду, гарячий чай, їжу і загортають теплою ковдрою. Дівчата просто плачуть, чоловіки просто йдуть без слів. У них під одягом синці і гематоми", – повідомляє видання.
В основному всі, хто виходить після 11 вечора, – жінки. Серед них лікар бригади швидкої допомоги Анастасія. Вона розповідає, що затримали її в ніч на 12 серпня. Вони з колегами після роботи надавали допомогу постраждалим.
"Спецназ зупинив машину з нами, викинули, поставили автомати до голів, ось і все – і привезли сюди. 50 осіб перебували в камері на чотирьох осіб. Ми не те, що спати не могли, деякі ночі ми стояли, бо сісти не могли. Повітря немає. Першу добу ми стояли у дворику для прогулянок. Тут нас не годували, води не давали. Першу воду дали через 15 годин, її вимагали зі скандалом і істерикою… На другу добу принесли хліб і кашу", – розповідає Анастасія.
За її словами, її в ізоляторі не били, "але були дівчатка, яких тут били". "Їх били співробітники, які на першому поверсі, які приймають всіх тут. Наглядачі – тут незрозуміло, хто", – уточнила медик. Вона розповіла, що вони щоночі чули, що "чоловіків били так, що вони просто вили".
"Бідні хлопчики просто вили. Їх змушували співати гімн Білорусі і при цьому їх били. Це те, що ми чули з вікон щоночі. Кров стигла у венах від того, що ми чули щоночі", – додала дівчина.
Звільнений Микола розповів, що на Окрестіна йому "пощастило більше всіх", бо він потрапив до камери, а деякі добу провели на вулиці.
"Спочатку я потрапив до камери, де було 24 людини, потім перевели туди, де 46, хоча камера на шість місць… Наступного дня вони жартома кажуть: "Хто хоче на вулиці прогулятися, подихати свіжим повітрям?.. На ніч". Я кажу: "Хлопці, ви з глузду з'їхали, ви в сорочках і підете вночі гуляти?". Вони так робили, щоб поміняти тих, хто був у прогулянкової зоні, з тими, хто знаходився в камері", –розповів він.
За його словами, їх погодували на другу добу – дали "пів буханки хліба на 20 осіб". Миколу в ізоляторі не били, "але багато кого били".
"У нас була спокійна камера, не було таких, хто сильно обурювався. Відразу хтось намагався натискати на якісь кнопки, але коли ми почули, як жорстко виводять і б’ють людей, ми нічого не робили", – уточнив він.
За словами Миколи, "сама міліція не б'є, працює ОМОН".
"ОМОН… Це просто… Сьогодні я ночував на вулиці і чув, як людину били, змушували кричати: "Я люблю ОМОН", – розповів чоловік.
Ще один звільнений чоловік, який не захотів називати свого імені і попросив його не знімати розповів – його били так, що він просив: "Убийте мене". Видання уточнює, що побачити побої одразу неможливо: за словами тих, хто був на Окрестіна, їх били по ногах, спині, сідницях. Ці частини тіла сині і чорні.

Ніч свободи: як проходили масові протести в Білорусі – фото

/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Фото Tut.by
/ Фото Tut.by
/ Фото Tut.by
/ Наша Ніва
/ Belsat
/ @onlinerby
/ Радыё Свабода
/ Радыё Свабода
/ Радыё Свабода
/ Радыё Свабода
/ Фото Tut.by
/ Фото Tut.by
/ Фото Tut.by
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ NEXTA
/ NEXTA
/ NEXTA
/ Радіо Свобода
/ Радіо Свобода         Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну