УКР РУС
» » Детективна історія в Раді: як голосуватимуть новообрані парламентарі та до чого тут ДБР і СБУ – репортаж
Всі новини

Детективна історія в Раді: як голосуватимуть новообрані парламентарі та до чого тут ДБР і СБУ – репортаж

Служба безпеки та Державне бюро розслідувань заблокували тестування сенсорної системи голосування у парламенті. У ДБР пояснили – перевіряють, чи порушили службові особи Апарату Верховної Ради правила експлуатації електронно-обчислювальних систем. Кажуть, функціонування сенсорної кнопки нині не передбачено чинним законодавством і її використання може поставити під сумнів легітимність всіх ухвалених законів. Усі подробиці розповість Леся Головата.


Детективна історія в стінах парламенту. За дорученням спікери Верховної Ради VIII скликання хотіли протестувати сенсорну кнопку для персонального голосування, а ДБР розцінило це як несанкціоноване втручання в роботу системи електронного голосування і прийшло сюди з обшуками.

У порожній сесійній залі – з десяток слідчих сидять на гальорці – в центрі керування системою "Рада-3". Журналістам – ані пари з вуст.

Уперше представники ДБР та СБУ прийшли до Ради 23 серпня. Саме того дня 450 працівників Верховної Ради зібралися, щоби протестувати програмне забезпечення – одночасно натиснути сенсорні кнопки та перевірити, чи збігаються результати з висвітленими на табло.

"За десять хвилин до того, як мало початися загальне тестування, без запрошення, без офіційного попередження, без рішення суду зайшли 12 слідчих – працівників СБУ і ДБР. Вони заблокували роботу комп'ютерного центру й дали вказівку силовим підрозділам не впускати нікого з працівників апарату в зал", – розповів голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Удруге навідалися вже 27 серпня. Постфактум у ДБР надали лист-пояснення.

"Факт впровадження використання сенсорної клавіші ДБР розглядає як підставу для відкриття кримінального провадження проти працівників Апарату Верховної Ради України", – обурюється Парубій.

Працівник апарату – перший заступник керівника – і написав заяву до ДБР. Саме Володимир Слишинський двічі виписував дозвіл проводити слідчі дії. Востаннє – вже знаючи, що напередодні його відсторонили з посади. Слишинський стверджує – його змушували піти на злочин.

"Усупереч законодавству і всупереч технічним нормам запровадження сенсорної системи голосування винятково сенсорною клавішею. Ніякої альтернативи не передбачалося", – наголошує Слишинський.

Дії силовиків Парубій називає рейдерством та свідомим перешкоджанням персональному голосуванню, а позицію партії влади – попранням власних передвиборних обіцянок – припинити кнопкодавство.

"Я зробив усе можливе, щоби посприяти тим обіцянкам, але вчергове побачив – ці обіцянки – прямо протилежні тому, що намагається робити партія Зеленського в Верховній Раді України", – зауважив Парубій.

"Слуги народу" навзаєм звинуватили в маніпуляціях Парубія, адже, зі слів Стефанчука, для активації сенсорної кнопки треба щонаймеше внести зміни в регламент Верховної Ради. І підтвердили – не готові запустити застаріле обладнання, яке досі ніхто не використовував, а термін експлуатації – сплив рік тому.

"Це не буде відбиток пальця, це не буде фейс-айді, це можна просто взяти температуру будь-якого предмету, яка наближається до 36,6 градуса, приставити туди. Це може бути жуйка, воно відреагує. Нам пропонують розв'язання питання щодо того, ми вам зробимо технічний варіант голосування, який не має ні технічної апробації, ні юридичної підстави – це викликає в нас підозри", – заявив "Слуга народу" Стефанчук.

Тож замість сенсорного обладнання, каже Стефанчук, впроваджуватимуть біометричне, а за кнопкодавство чи пропуски 13-ти засідань – каратимуть позбавленням мандата. А доти – працюватимуть, як і раніше – натискаючи на звичайні кнопки, кольорів світлофора. У ДБР кажуть – пильнують, щоби вже під час першого засідання новообрані депутати могли голосувати.

"Метою цього кримінального провадження і слідчих дій є максимально не допустити будь-яких можливих чи то провокацій, чи перебоїв функціонування системи "Рада-3" 29 серпня", – зазначила речниця ДБР Анжеліка Іванова.

А депутати відразу готові плідно працювати. На першому засіданні хочуть розглянути кілька десятків законопроєктів.

Леся Головата, Олексій Тищенко, "5 канал"



"Мова – це наша безпека": під Радою влаштували мирну акцію на підтримку закону

/ Twitter/ЧЕСНО
/ Twitter/ЧЕСНО
/ Twitter/ЧЕСНО
/ Twitter/ЧЕСНО
/ Александр Рудоманов / lb.ua
/ Александр Рудоманов / lb.ua
/ Александр Рудоманов / lb.ua
/ Александр Рудоманов / lb.ua
/ Александр Рудоманов / lb.ua Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну