УКР РУС
» » Всесвітній день боротьби з гепатитами: що це за хвороба, чим небезпечна і де можна перевіритися безкоштовно
Всі новини

Всесвітній день боротьби з гепатитами: що це за хвороба, чим небезпечна і де можна перевіритися безкоштовно

28 липня – Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. За даними ВООЗ, у світі тільки 9% осіб з хронічним вірусним гепатитом В знають про свій діагноз і 20% – з вірусним гепатитом С.

В Україні, за оціночними даними, 1 300 000 осіб хворі на вірусний гепатит С, а під медичним наглядом перебуває 87 269 осіб, що становить 6,5%.

Ексочільниця МОЗ Уляна Супрун зауважує, що важливо згадувати про гепатит не лише раз на рік, а регулярно проходити тестування на виявлення вірусу, дотримуватися правил безпеки, а найкраще — отримати безпечний і надійний захист за допомогою щеплення.

"Чому це важливо? Бо переважна більшість людей не знають, що хворіють на гепатит (особливо В і С) і можуть роками нічого не відчувати і не мати жодних симптомів. У цей час хвороба прогресує та в результаті може спричинити цироз чи рак печінки. Не знаючи про хворобу, людина також ризикує інфікувати інших", – зауважує Супрун.

Що потрібно знати про гепатит?



  • Гепатит А — це вірусна хвороба печінки, за перебігом буває легка та складна. Інфікуватися можна під час вживання забрудненої води або їжі, що можуть містити фекалії інфікованих людей, через недотримання гігієни рук, чи тісного контакту з людиною, яка має гепатит А (наприклад, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї). Рідко — статевим шляхом, особливо для чоловіків, які практикують секс з чоловіками.

Майже всі інфіковані повністю одужують від гепатиту А, а після перенесеного захворювання формується довічний імунітет. Утім, перехворіти на гепатит А — не найкращий досвід, який триває понад місяць і супроводжується симптомами, як-от підвищена температури, блювання, діарея, слабкість, пожовтіння шкіри і білків очей.



  • Гепатит B передається при народженні від матері до дитини, статевим шляхом, а також через кров — під час татуювання, пірсингу, використання нестерильних голок під час вживання наркотиків.

У більшості випадків інфекція проходить безсимптомно. Якщо симптоми є, вони можуть бути такі: втома, підвищення температури, втрата апетиту, діарея, біль у животі, пожовтіння шкіри та очних яблук чи потемніння кольору сечі.

У немовлят та дітей, які захворіли на гепатит В, частіше розвивається хронічна інфекція. Майже 90% немовлят, близько 20% дітей старшого віку, 5% дорослих розвивають хронічний гепатит В. Такий перебіг інфекції підвищує ризики появи цирозу чи раку печінки.

Вірусу гепатиту B можна запобігти, зробивши щеплення.



  • Гепатит С передається під час контакту з кров’ю (тату, пірсинг), використання нестерилізованих зубних щіток, манікюрних ножиць, бритв, при переливанні крові та від матері до дитини, статевим шляхом — рідше.

Гепатит С часто не має помітних симптомів, поки печінка не зазнала значного ураження. Якщо симптоми виникають, їх можна прийняти за інший стан. Симптоми такі: підвищення температури, біль у м’язах, відчуття втоми, втрата апетиту, біль у животі.

У разі інфікування гепатитом С, існує ефективне лікування. Це препарати прямої противірусної дії, що дають змогу вилікувати близько 90% пацієнтів. Сучасні ліки майже не спричиняють побічних реакцій, а ті, що виникають, здебільшого слабкі чи помірні. Такі препарати з’явилися у 2013 році. До цього лікування гепатиту С було тривалим (приблизно пів року-рік), викликало дуже сильні побічні реакції, що заважало багатьом людям завершити курс лікування.

Вакцини проти гепатиту С наразі не існує.

Ані вірус гепатиту В, ані вірус гепатиту С не передаються через столові прилади, при годуванні груддю, через обійми, поцілунки, рукостискання, кашель, чхання, ви не можете інфікуватись гепатитами в басейні чи інших подібних місцях.



  • Гепатит D — хвороба печінки, яку спричиняє вірус гепатиту D. Для реплікації вірусу потрібен вірус гепатиту B. Коінфекція двома вірусами зумовлює тяжчий перебіг захворювання, ніж моноінфекція вірусом гепатиту В.

Вірус передається під час контакту з інфікованою кров’ю або її продуктами чи статевим шляхом. Передача вірусу від матері до дитини можлива, але буває рідко.

Супрун також дала перелік медзакладів, де також можна зробити тест на гепатит безоплатно.

Як захиститися:



  • Дотримуйтеся безпеки приготування харчових продуктів і споживання води — ретельно мийте овочі і фрукти, не споживайте сумнівну воду. Завжди ретельно мийте руки після туалету.



    Якщо робите пірсинг, манікюр, тату — обов'язково дізнайтеся наперед про дотримання правил безпеки, очищення обладнання, використання одноразових голок, попросіть відповідні сертифікати, щоб перевірити, чи обладнання для дезінфекції та стерилізації відповідає вимогам.



    Не користуйтеся ні з ким іншим манікюрними ножицями, зубними щітками, гребінцями.



    Практикуйте захищений секс.

"Дбайте про своє здоров’я, вакцинуйтеся та тестуйтеся на наявність небезпечних хвороб за найменших сумнівів", – додала Супрун.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну