УКР РУС
» » Лукашенко знову балотується, а народ протестує – чи буде мінський Майдан
Всі новини

Лукашенко знову балотується, а народ протестує – чи буде мінський Майдан

Він, як і Путін, хоче керувати вічно. Побачимо, чи вдасться це йому. За три тижні Білорусь обиратиме президента. І наразі там один вічний кандидат, не беру до уваги технічних, – Олександр Лукашенко. У президентському кріслі сидить уже 26 років. Але ці вибори, вочевидь, будуть іншими. До перегонів там не допустили двох найпопулярніших суперників Лукашенка. Це обурило людей і вони не побоялися вийти на протести. Зараз говорять про те, що на мітинги вийшло нове покоління, яке раніше ніколи не повставало проти "бацька". Це білоруси, зокрема і ті, по кому вдарив коронавірус, і вони точно не держслужбовці, і їм боятися нічого. Адже чиновники завжди бояться протестувати, щоб не звільнили з роботи. І ось це покоління стримати Лукашенку вже важко. Попри загони омонівців вони виходять знову і знову. І невідомо, що станеться за ці три тижні передвиборної кампанії. Вероніка Орєхова розбиралася у білоруських протестних настроях.
Живим ланцюгом на вулиці. Білоруси по всій країні обурені репресіями, на які перетворилися передвиборні перегони. Протестували недовго. До місця проведення мітингу влада стягнула автозаки. Силовики ОМОНу затримували всіх підряд. Найактивніших – били.
Побиття мітингувальників у Білорусі5 канал / Час. Підсумки тижня До поліцейських відділків у понеділок потрапили майже три сотні учасників протестів, півтора десятка журналістів і блогерів. Однак масові затримання громадян не зупинили. У вівторок понад 2 тисячі білорусів прийшли під стіни Центрвиборчкому – оскаржити недопуск опозиційних кандидатів на президентські вибори. Андрій Ткачов, мешканець Мінська, говорить: "Я не боюсь, що мене арештують, я не боюся, що мене затримають, я боюся ще 5 років жити в страху, ще 5 років жити при диктатурі і при тих приниження, яких зазнає білоруський народ". Президентські вибори в Білорусі відбудуться 9 серпня. Балотується перший і поки що єдиний глава держави – Олександр Лукашенко. У цьому кріслі він царює вже 26 років. Довше, ніж будь-який інший лідер у Європі. Єдині вибори в Білорусі, які визнав світ, відбулися у 1994-му, коли Лукашенко прийшов до влади. Відтоді чесного волевиявлення тут не бачили, а результат завжди був прогнозований. Політичної конкуренції в країні немає. Жодна з опозиційних партій навіть не представлена в парламенті. Правозахисник Олег Козловський зазначає: "Протягом усієї діяльності Олександра Лукашенка ми бачили, на жаль, дуже багато порушень. Прогресу практично ніякого не було".

Активістка Тетяна Мартинова каже: "Ми хочемо мирних змін, ми не хочемо битися з ОМОНом, ми не хочемо, щоб у нас стріляли". Радіоведуча і власниця бару в центрі Мінська Тетяна Мартинова поїхала з Білорусі 8 липня, побоюючись арешту. Відтоді як вона стала активно критикувати владу, до її закладу прийшли з обшуками.

Каже: придушення свободи слова та репресії – методи, якими Лукашенко досі утримував білорусів від політичної активності. Тим часом президент Білорусі Олександр Лукашенко каже: "В потрібний час, в потрібному місці ми приведемо всіх до тями. Перевороту в Білорусі не буде, "майданів" тим паче". Тепер на погрози президента білоруси відповідають креативно. Лукашенко жартома назвали тарганом через його вуса. А найпоширенішим мемом став вислів "Сашко три відсотки".
/ 5 канал / Час. Підсумки тижня Меми на Лукашенка
/ 5 канал / Час. Підсумки тижня Меми на Лукашенка Саме такий результат на виборах обіцяють білоруському лідеру соцопитування. Звісно, неофіційні.

Олександр Лукашенко5 канал / Час. Підсумки тижня У Білорусі розпочався політичний процес, якого не було всі роки незалежності. Люди не бояться виходити на протести і критикувати президента в соцмережах. Ба більше! Вперше за 26 років при владі у білоруського лідера з'явилися конкуренти. І люди готові підтримати кого завгодно, аби не Лукашенка. З опонентами білоруський президент бореться перевіреними методами – залякуванням та арештами.
Сергія Тихановського називали одним із реальних конкурентів Олександра Лукашенка. Рік тому чоловік створив відеоблог, нині має мільйони переглядів. На власному каналі в Ютубі розповідає про проблеми простих білорусів та закликає будувати "країну для життя". Зареєструватися кандидатом у президенти Тихановський не встиг. Чоловіка заарештували. Поки блогер за ґратами, передвиборну кампанію веде його дружина Світлана. Вона – й офіційний кандидат на посаду глави держави.
За ґратами опинився й Віктор Бабарико. Саме його вважали головним опонентом Лукашенка. Майже 20 років чоловік очолював білоруську філію російського "Газпромбанку". У червні Бабарика арештували. Йому закидають відмивання коштів, хабарництво й ухилення від сплати податків. А ще підтримку іноземної держави – Росії. У реєстрації на виборах Віктору Бабарику відмовила ЦВК. Причина – неточності у податковій декларації. Окрім ексбанкіра, поза перегонами за президентське крісло залишився й колишній чільник "Парку високих технологій" Валерій Цепкало. Він не набрав необхідних 100 тисяч підписів. Що менше опонентів залишалося у президента, то більше громадян виходили на вулиці. Диктатура, застарілість і неефективність політики Лукашенка та просто втома білорусів від 26 років правління "бацьки" оживили суспільство. Рейтинги президента остаточно підірвала пандемія коронавірусу. Білорусь єдина в Європі не запроваджувала суворого карантину. А сам Лукашенко радив людям лікуватися горілкою, лазнею, хокеєм та працею у полі. Як наслідок, уже в квітні країна стала лідером у Європі за темпами поширення коронавірусу. Люди побачили, що популізм влади став загрозою для їхнього життя. Лукашенко сказав: "Приємно дивитися – люди на селі на тракторі працюють, ніхто не говорить про віруси. Там трактор усіх вилікує". А активіст Максим Богданович каже: "Коли хто Лукашенка міг назвати "тарганом"? А зараз можете. Я не боюся сказати це на камеру. Ніщо всередині не йойкнуло, коли я це сказав". Цього року на президентських виборах у Білорусі вперше не буде спостерігачів від ОБСЄ. Влада їх просто не запросила. На фінішній прямій у перегонах залишилося п'ятеро кандидатів. Троє з них – супротивники "технічні". Лукашенко обіцяє країну не віддавати. Однак протести у Білорусі показали: силові розгони, арешти та репресії людей більше не лякають. Громадяни не готові миритися з відсутністю вибору та хочуть змін. Вероніка Орєхова, "Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну