УКР РУС
» » Втеча з обсервації та фальшиві дані: за що карають порушників карантину і як вони уникають штрафів
Всі новини

Втеча з обсервації та фальшиві дані: за що карають порушників карантину і як вони уникають штрафів

Кількість тих, хто захворів на коронавірус у світі, вже здолала позначку один мільйон. Останні новини від ВООЗ – інфекція може вражати і молодих людей. І це пропри те, що нині 95% тих, хто помер від COVID-19 – це люди старші 60 років.

Тож, чому заговорили про молоде покоління? Це не означає, що вірус мутує, ні. Просто він уже настільки поширився, що може вразити кожного. І от у молодих людей лікарі помічають досить серйозні симптоми і тяжкий перебіг хвороби.

Тож перший і основний симптом у них – це висока температура і лихоманка. Чи впливають якось ці медичні застереження на поведінку українців, сказати важко. Але влада зараз намагається привчати людей до дисципліни суворими обмеженнями. Утім, запроваджуючи деякі з них, держава не дбає про те, як кожен із нас може їх виконати. Просять носити маску. Добре, вчора у двох аптеках я не змогла їх купити. Масок немає.

Так само й з ізоляцією. Одних закрили у Нових Санжарах і з пафосом відкрили, інші – повиламували двері в аеропортах і повтікали. Зараз ми очікуємо патрулі на вулицях, і враховуючи низьку довіру до правоохоронних органів, невідомо як реагуватимуть на них українці.

Тобто хочеться почути від влади – вони тепер просто карають? Чи все ж таки запобігають? Хоча, звісно, ми з вами не святі. А наші з вами співгромадяни, часом, до такого дикунства вдаються, що аж страшно. Детальніше – в сюжеті Сергія Барбу.


Українці повертаються додому. Два скандальні евакуаційні рейси - з В'єтнаму та Балі. Поки пасажири добиралися до України, двотижневий карантин став обов'язковим. Таке розпорядження уряду. До цього мандрівники, повернувшись в Україну, підписували лише добровільну згоду на ізоляцію і їхали додому.

А от нові правила мандрівникам не сподобалися. Хто сперечався з прикордонниками. Хто вибивав двері у аеропорті, щоби поїхати додому.

/ 5 канал Українські пасажири, які повернулися з Балі та В'єтнаму
/ 5 канал Українські пасажири, які повернулися з Балі та В'єтнаму

Один і з пасажирів на борту каже: "При купівлі квитків нам ніхто не пояснив, що ми будемо перебувати на обсервації. Нам рекомендують попрямувати в якісь два готелі".

Прокоментував ситуацію і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба: "Ми побачили, що українець готовий знехтувати всім, і суспільним інтересом, процедурами, заради того, щоб вирватися на волю, сісти у таксі і поїхати додому".

Держава запропонувала розмістити мандрівників у двох готелях. Один - з кращими умовами, але він платний. 10 тисяч гривень за два тижні. Інший скромний, але безкоштовний.


Українські пасажири, які повернулися з Балі та В'єтнаму5 канал

Зрештою більшість пасажирів, які все ж погодилися на обсервацію і не втекли з аеропорту, обрали безкоштовне поселення. Їх повезли до готелю "Козацький" у центрі Києва.

Пасажирка Рада Радмілевич говорить: "Ніхто не мав нічого проти обсервації. Ми готові до цього, якби нам про це сказали не в момент пересадки на рейс в ультимативній формі. Шантажем, що або ви це підписуєте, і ми летимо, або ви виходите".


Українські пасажири, які повернулися з Балі та В'єтнаму5 канал

Після поселення з готелю втекли шість десятків пасажирів. Тепер за них візьметься поліція.

"У нас за порушення ізоляції виписують протокол 17 тисяч гривен", – повідомляє пасажирам біля "Козацького" міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Такий штраф світить всім мандрівникам, які повернулися додому під час карантину і не ізолювалися на два тижні.


Українські пасажири, які повернулися з Балі та В'єтнаму5 канал

Ця туристка приїхала до України 29-го березня з Таїланду. Зобов'язалася ізолюватися на два тижні у Миколаєві. Натомість залишилася у Києві.


Українські пасажири, які повернулися з Балі та В'єтнаму5 канал

В Україні створили 700 поліцейських патрулів. Спеціальні ревізійні групи також зібрала влада по регіонах. Вони мають право навідатися до мандрівників, які повернулися з-за кордону. Перевірятимуть, чи сидять вони вдома.

Однак деякі мандрівники вказали неправильні дані. Йдеться про номер телефону чи адресу мешкання. Такі випадки зафіксували у кількох областях. Тепер цих людей розшукує поліція.

Іван Варченко, радник міністра внутрішніх справ, каже: "Всього протягом березня повернулися з різних країн – уражених коронавірусом, не уражених – більше, ніж мільйон українців".

Віра та Віталій повернулися евакуаційним рейсом із Норвегії 22 березня. Два тижні просиділи вдома. Продукти замовляли через інтернет, з ріднею спілкувалися відео зв'язком.

Мандрівниця Віра Спірідончева розповідає: "Ніхто ж не дивився, хто нас забирає. Як ми їдемо з аеропорту. Чи на таксі. Я сиджу вдома. Слава Богу, ХІХ століття, все можна замовити. Я вже звикала. Де в мене зона відпочинку, де робоча. Гуляю на балконі".

А мандрівник Віталій Дехтярьов каже: "Жодного дзвінка, жодного повідомлення від ЖЕКу, як то кажуть. Тому що нас повідомляли, що окрім поліції і вони можуть перевіряти. Нас було шестеро людей і до жодного ніхто не дзвонив".

Проконтролювати сотні тисяч людей поліція не в змозі. Це розуміють в уряді. Тому до кінця наступного тижня міністерство цифрової трансформації має розробити спеціальний мобільний застосунок. Шансів вийти з помешкання непомітно не буде. Адже додаток показуватиме місце перебування. І перехитрити його теж не вдасться. Активізуватиметься він обличчям.

/ 5 канал Мобільний додаток для визначення перебування
/ 5 канал Мобільний додаток для визначення перебування

Схожі мобільні застосунки хочуть запровадити й інші країни. Але поки що порушників намагається контролювати поліція. А сидіти вдома стимулюють чималі штрафи і навіть можливе ув'язнення.

У США порушників каратимуть штрафами від двохсот п'ятдесяти до десяти тисяч доларів. Виключення Аляска – там ще більше 25 тисяч зелених. За втечу з обсервації загрожує кримінальна відповідальність – дев'ять місяців тюрми. У Італії штраф від 400 до понад 3 тисяч доларів або ж арешт на три місяці. У Іспанії за порушення правил доведеться викласти від 110 до понад 65 тисяч доларів. Передбачили і кримінальну відповідальність – від трьох місяців до чотирьох років за ґратами.

Схожа до України ситуація на Кіпрі. Там усіх мандрівників, які поверталися з-за кордону, відправляли на обсервацію. Все коштом держави і з аеропорту ніхто не втікав.

Журналістка Ольга Рицар розказує: "Один журналіст намагався туди пробратися, щоб подивитися на умови. Його схопили і самого ж засадили на два тижні на ізоляцію. Туди не можна було ні зайти нікому, ні вийти нікому. У нас отам ніхто не скаржився, може, і через те, що це були круті готелі".

Понад мільярд людей на карантині у Індії. При чому населення про обмеження попередили лише за кілька годин до їх запровадження. За порушення карають не грошима. За прогулянку на вулиці поліція б'є людей палицями і залізними прутами.


Порушників карантину карають в Індії5 канал

Не індійські методи, але й Україна запроваджує жорсткіші обмеження. З понеділка на вулицю без маски і паспорта виходити зась. Під забороною – відпочинок на природі. Літнім людям, які найбільше у зоні ризику, уряд взагалі заборонив виходити з помешкання до кінця карантину. А діє він до 24 квітня. Поки що.

Сергій Барбу, Анна Несевра, "Час.Підсумки тижня"

Дивіться також фотогалерею за темою:



У масках і з песиком: як поліція патрулює парки, сквери, дитячі майданчики столиці – фото

/ Фото прес-служби КМДА
/ Фото прес-служби КМДА
/ Фото прес-служби КМДА
/ Фото прес-служби КМДА
/ Фото прес-служби КМДА
/ Фото прес-служби КМДА
/ Фото прес-служби КМДА
/ Фото прес-служби КМДА
/ Фото прес-служби КМДА
/ Фото прес-служби КМДА
/ Фото прес-служби КМДА
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну