УКР РУС
» » Правильний шиномонтаж: чому не можна затягувати колісні болти "від душі"
Всі новини

Правильний шиномонтаж: чому не можна затягувати колісні болти "від душі"


Багато хто досі переконаний, що чим сильніше затягнути болт, тим краще. Може, десь цей постулат і працює, але тільки не в справі кріплення коліс. Чи всі автомобілісти знають, як правильно затягувати колісні болти (гайки)?

Будь-яке різьбове з'єднання розраховане на певний момент затяжки – саме тому болт робиться тієї чи іншої довжини і товщини, і саме тому вибирається той чи інший крок різьби. Тобто зусилля, з яким автомеханік тисне на гайковий ключ, не може бути "на око". Хоча б тому, що в різних вузлах зусилля може відрізнятися в рази.


При установці коліс важливий не тільки порядок затягування болтів (гайок), але і зусилля затяжки кожного з них.

Наприклад, стосовно колісних болтів, скажімо, у ВАЗів вони повинні бути затягнуті з зусиллям 70 Нм, а у багатьох Volkswagen'ів – цілих 160 Нм. Чому ми говоримо саме про колеса? Тому що від їх кріплення залежить дуже багато.

Невидимий перекіс

Затягуючи кріплення коліс, потрібно не тільки витримати потрібне зусилля, важливо також затягнути всі болти або гайки рівномірно. Тому що кріплення колеса, недотягнуте або перетиснене з одного боку, може порушити роботу гальм. Потужна різьба дозволить перекосити колесо і гальмівний диск так, що це призведе до биття останнього в межах 0,01 – 0,05 мм. Це небагато тільки на перший погляд, а насправді ця цифра співрозмірна з робочим ходом колодок. Тобто навіть у відведеному, "розгальмованому" стані вони можуть тертися об диск і заважати його обертанню.


В ідеалі диски перевіряють на биття за допомогою індикатора-мікрометра, але неправильно прикручене колесо може все зіпсувати.

І те, що автомобіль буде гірше котитися і споживати більше пального в такій ситуації, ще півбіди. Куди гірше, що диск і інші деталі цього механізму будуть постійно нагріті. У кращому випадку, це призведе до передчасного старіння матеріалу колодок, а в гіршому – може спровокувати одного разу закипання рідини і відмову гальм.


На першому фото показаний перекіс диска, викликаний в числі іншого і неправильним затягуванням колісного кріплення.

Машина або не зможе зупинитися, або при різкому гальмуванні вилетить на тротуар або "зустрічку". Підступність ситуації ще і в тому, що про справжню причину аварії ніхто може і не здогадатися. Тому так важливо затягувати колеса і рівномірно, і з нормованим зусиллям.

Не перестарайтеся

На фоні вищеописаних загроз наслідки, до яких призводить надмірне зусилля при затягуванні коліс, здаються не такими вже й страшними. Як показує досвід, болти або гайки коліс частіше перетягують, ніж недозатягують. Надмірна старанність шиномонтажника, всупереч поширеній думці, зовсім не обов'язково призводить до пошкодження різьблення – іноді болт або шпилька кріплення колеса просто ламається. Добре те, що зламана шпилька з гайкою або болт відвалюється відразу, і тільки неуважний водій може відправитися в дорогу з незакріпленим толком колесом.


Якщо обслуговувати автомобіль по науці, то затягувати колісні болти (гайки) потрібно саме таким ключем.

А зіпсована різьба найчастіше – наслідок перекосу болта або гайки при його насадці, в перший момент сполучення цих деталей. Але це тема окремої розповіді, і ми до неї повернемося іншим разом.

Як стежити за затягуванням?

Звичайно, закручувати колісні гайки з динамометричним ключем в наш час ніхто не буде – це занадто клопітно. Але є й інші способи контролю.

Перш за все, потрібно знати момент затяжки для своєї машини. Було б непогано якось все-таки взяти динамометрический ключ і затягнути кріплення з його допомогою, щоб руки хоча б приблизно "запам'ятали" потрібне зусилля. Враховуйте, звичайно, при цьому довжину ключа - того, який з динамометром і вашого особистого.


На професійних гайковертах можна виставляти силу затяжки, але шиномонтажки не завжди приділяють цьому питанню увагу.

До речі, про особисте. Намагайтеся використовувати штатний балонний ключ з комплекту автомобіля, адже конструктори роблять його саме тієї довжини, при якій можна затягувати гайки не сильніше позначеного для даної машини зусилля. Працівникам шиномонтажей, які використовують пневмо- або електрогайковерти, простіше: вони можуть задавати момент затяжки на самому інструменті. Тому при зверненні на шиномонтаж достатнім буде лише нагадати працівнику з "пістолетом" про те, що виробник вашої машини визначив такий-то момент затяжки колісного кріплення.



Рекомендація Авто24

Якщо ви міняєте колеса не самі, не залишайте без уваги працівника, який займається вашою машиною. Поцікавтеся у нього, з яким зусиллям він буде затягувати кріплення ваших коліс, і простежте, щоб він за підсумком не зірвав різьбу. Або вдавайтеся до послуг тільки перевірених СТО та мережевих шиномонтажних пунктів, де працівники відповідають за свої дії – або де можна знайти управу на бракоробів, звернувшись до вищестоящого керівництва.

Джерело: auto.24tv.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну