УКР РУС
» » "Вірять у "русский мир", доки їх не покладуть на стіл" – Асєєв вперше розповів, як допоміг утекти з полону ГРУшнику
Всі новини

"Вірять у "русский мир", доки їх не покладуть на стіл" – Асєєв вперше розповів, як допоміг утекти з полону ГРУшнику

У програмі "Рандеву з Яніною Соколовою" на "5 каналі" журналіст і блогер Станіслав Асєєв розповів, як допоміг втікти з полону російському ГРУшнику

Асєєв розказав, що на момент, коли він заїхав у камеру в ізоляції, цей росіянин там сидів уже 8 місяців і був "як овоч". Цей чоловік свого часу проходив строкову службу у військах ГРУ, поїхав в Чечню за контрактом, а після Чечні у 2014 році, як він сам говорив, йому дуже сильно промили мізки, бо з кінця 2013 року російським війсковим там буквально ставили фільми про те, як нібито притісняють росіян і російськомовних людей на Донбасі. Тому цей росіянин кинув службу за контрактом у Чечні і приїхав у Донецьк. За словами Асєєва, людей цей чоловік не вбивав, він служив у розвідці. Посадили його, бо він сам попросив його посадити в ізоляцію, бо боявся, що його ліквідують: він був пов'язаний із вбивством так званого "ополченця" Жиліна. Одна із груп ФСБшників хотіла цього ГРУшника прибрати. У нього не було ніякої кримінальної справи, його просто "кинули в підвал" і забули про нього.


За словами Асєєва, на момент, коли цей росіянин захотів тікати, на його рахунку вже було дві спроби втечі. 

"Він підійшов до мене і каже: "Треба поговорити". А там відверто поговорити майже нема коли, цілодобове спостереження йде, плюс багато "стукачів". Ми просто дочекалися, коли чоловік із другого ярусу зіскочив, забились в куточок у сліпу зону на першому поверсі, і він мені каже: "Я йду". Я навіть не зрозумів, про що йдеться. Каже: "Я буду втікати". От наступну добу я з ним розмовляв фактично матом... і я йому говорю: "Ти розумієш, що ти зараз зробив? У мене два варіанти. Або втікати з тобою, або тебе здавати. Ти розумієш, що якщо ти втечеш, нас почнуть допитувати? Кого будуть допитувати в першу чергу? Того, хто спав із тобою на одній нарі і на мене покажуть пальцем, що я з тобою спілкувався найчастіше. Якщо мене посадять на поліграф і вони дізнаються, що я був в курсі про твою втечу, наступне запитання буде – куди ти втік. А я не знаю і знати не хочу. Я кажу, Денесе, я просто не злізу з цієї "електрички", з цього електричного стільця. Що ти зробив? А він каже: "Та все нормально". Оце російське "авось", просто вбиває. І найголовніше – що у нього таки вийшло", – зауважує журналіст. 

Цей росіянин попросив у Асєєва оцінити "план втечі" і зв'язати з людьми на підконтрольній Україні території.

"Він почав мені розказувати свій план і я йому сказав, що це не план, а це суцільні плями з невеликими вкрапленнями здорового глузду", – розповів журналіст. 

Асєєв також розповів, що цей росіянин близько року створював собі імідж поборника "русского міра", аби втертись у довіру тюремникам-бойовикам, що зрештою і допомогло йому втекти.

"Весь рік на ізоляції він показував себе людиною, якій можна вірити. Нібито він ненавидить "укропів". Якщо ви запитаєте у людей, які вийшли зі мною по обміну, то його всі ненавидять, бо він кожен день кричав "слава Росії". Це робилося для того, аби зрештою настільки йому довірились, що він коли вийшов на роботу, то біля нього навіть охорони не було. Там промзона і вихід на приватний сектор, це вже потім після його втечі вони по периметру поставили шумові розтяжки. А він просто вибіг і пішов. Йому от настільки довіряли і думали, що він своя людина".

Цьому росіянину таки вдалося втекти, але на підконтрольну Україні території він так і не виїхав, бо не знайшов спільної мови зі знайомими Асєєва. Зараз він у Росії і Асєєв розповів, що наскільки він знає, цей Денис "бігає мало не по лісах без документів і ховається від ФСБ Росії". А Асєєву пощастило, що його хоч і допитували після втечі росіянина, але без поліграфа, що і зберегло йому здоров'я. 

Читайте також: Асєєв розповів, як катують людей у тюрмах ОРДЛО

Асєєв також розповів, що ще до того, як цей ГРУшник утік, він усвідумив, що таке "русский мир".

"І от я йому говорю, от ти розумієш, що я тут сиджу, бо я ворог, він сидить за те, що ворог. А ти сам сюди приїхав і ти сидиш просто так. У тебе навіть статті нема, у тебе навіть статті нема. Ти розумієш, що з тобою зробила твоя країна? А він говорить: "Я прекрасно розумію. Коли я сюди потрапив, то одразу зрозумів, що звідси втечу", – розповів журналіст.

І більш того, Асєєв сказав, що 99% тих, хто побував в полоні в ОРДЛО змінює свої погляди і перестає вірити в "русский мир" и в "братні народи". І це стосується і росіян, і бойовиків, які потрапдяють у полон. Зокрема, Асєєв розповів і про бойовика, якого так катували, що повністю зламали. І так там "через коліно" ламають багатьох.  

"Це все до того моменту, доки тебе не покладуть на цей стіл свої ж… Тобто оці всі розмови можуть бути, поки вони на власному досвіді не переживають те, що побудували своїми руками", – наголосив журналіст. 

Як повідомляв 5.UA, журналіст Станіслав Асєєв розповів, що в рамках обміну полоненими між Україною і "ДНР" вийшли на волю ті, хто брав участь у злочинах в "ізоляції", так і в підтримці "ДНР". Одного з таких українців затримала СБУ.

Нагадаємо, 29 грудня за програмою обміну утримуваними особами бойовики ОРДЛО звільнили 81 українця, з них 76 повернулися на підконтрольну Україні територію. Своєю чергою Україна передала 124 особи. СБУ опублікувала список повернутих в Україну осіб, серед яких 12 військових і 64 цивільних, зокрема Станіслав Асєєв. Додамо, що при цьому представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ, ексомбудсмен Валерія Лутковська повідомила, що в полоні ОРДЛО залишається ще близько 300 українців.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну