УКР РУС
» » Уведення мита на дизель і автогаз ініційований структурами Коломойського – ЗМІ
Всі новини

Уведення мита на дизель і автогаз ініційований структурами Коломойського – ЗМІ

Введення загороджувального мита на російський дизель і автогаз ініціювали структури, пов'язані з олігархом Ігорем Коломойським. Про це йдеться в статті "Навіщо Коломойському мита на російські нафтопродукти" на "Цензор.net".

Група "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова з іншими учасниками ринку вимагає 25-відсоткового мита на імпорт російського палива. "Приват" контролює понад 70% видобутку нафти, понад 80% її переробки і 90% перевалкових потужностей для імпорту нафтопродуктів в морських портах.

Як відомо, українські виробники нафтопродуктів 21 січня ініціювали введення мит на імпорт дизельного палива та скрапленого газу з Росії. Скаргу в Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі подали  ПАТ "Укртатнафта", ПАТ "Укрнафта" та АТ "Укргазвидобування".

Вимога про обмеження поставок нафтопродуктів з Росії вони аргументують тим, що російським виробникам з бюджету компенсують витрати, пов'язані з виробництвом і експортом нафтопродуктів за схемою повернення з бюджету акцизного податку. Така схема, вважають виробники, порушує норми Світової організації торгівлі (СОТ).

Ініціатори вимагають від держави провести антисубсидарне розслідування і ввести мита на російські дизельне паливо та скраплений газ у розмірі 8,46% з щорічним підвищенням на 4,24 процентних пункти - до 25,4% в 2024 році. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі має прийняти рішення, проводити розслідування чи ні, протягом місяця. Тобто – до 21 лютого.

Ініціатива Коломойського відіб'ється на населенні країни двічі, йдеться в статті. Якщо рішення Комісії з міжнародної торгівлі буде на користь українських НПЗ, бізнес буде змушений перекласти подорожчання палива в ціну товарів і послуг. У результаті, перший раз заплатять на колонці АЗС водії автомобілів, другий раз – заплатять всі на касі в магазині, йдеться в матеріалі.

Введення на вимогу "Укртатнафти", "Укрнафти" і "Укргазвидобування" загороджувального мита на 8,46% призведе до зростання ціни російського палива на 1570 грн/т, автогазу – на 1240 грн/т. В перерахунку на літри зростання складе близько 1,1 грн/л на ДП і 0,55 грн/л на LPG. Таким чином, загальна переплата всіх споживачів нафтопродуктів протягом року складе 11,5 млрд грн. Підвищення ціни імпорту означатиме, що локальні виробники піднімуть ціни до імпортного паритету.

Повідомляється, що ПАТ "Укртатнафта" (УТН) управляє Кременчуцьким нафтопереробним заводом (НПЗ). Це єдиний великий працює в Україні завод. Його номінальна річна потужність переробки сировини – 5 млн тонн при виробництві палива стандарту Євро-5. Контрольний пакет належить олігархам Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову з групи "Приват". Ще 43% належать державі в особі НАК "Нафтогаз України".

ПАТ "Укрнафта" (УН) видобуває понад 70% нафти в країні. Контрольний пакет через "Нафтогаз" належить державі. Але операційний контроль над компанією з 2003 року зберігає група "Приват", якій належить 42% акцій. Вся видобута нафта "Укрнафти" продається структурам "Привату", які переробляють її на Кременчуцькому НПЗ. В управлінні УН знаходиться приблизно 600 АЗС.

ПАТ "Укргазвидобування" (УГД) видобуває близько 70% природного газу в Україні. Входить в Групу "Нафтогаз". Компанія управляє Шебелинським газопереробним заводом (ГПЗ). Він виробляє бензин, дизпаливо і зріджений газ (LPG). Його річна потужність переробки – близько 0,8 млн тонн сировини або в 6 разів менше потужності Кременчуцького НПЗ.

Автор статті вказує, що в січні 2020 року відбулась третя спроба заводу Ігоря Коломойського обмежити імпорт нафтопродуктів в Україну. Перший раз "Укртатнафта" спробувала зачистити український ринок від імпортного палива ще сім років тому. Навесні 2011 року чотири українських нафтопереробних заводи ініціювали розслідування проти імпорту нафтопродуктів. Заводам було відмовлено в проведенні розслідування через можливе зростання цін для споживачів.

Друга спроба була зроблена навесні 2018 року. Тоді "Укртатнафта" вимагала від МЕРТ почати спецрозслідування щодо імпорту російських і білоруських нафтопродуктів в Україну. Теж невдало.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну