УКР РУС
» » Протестні настрої у світі: що відбувається в Іраку, Гонконгу та Венеції – сюжет
Всі новини

Протестні настрої у світі: що відбувається в Іраку, Гонконгу та Венеції – сюжет

У Багдаді вимагають відставки чинного уряду. У Гонконгу закликають провести виборчу реформу та оголосити бойкот керівній Комуністичній партії Китаю. А у Венеції люди обурені курсуванням круїзних лайнерів та моторних човнів каналами міста. Кажуть: це псує архітектуру. Більше про причини невдоволення Христина Катарина розкаже.
Підпалені шини й вулиці у густому диму. У Багдаді не вщухають антиурядові протести. Сотні демонстрантів блокують три головні мости столиці – Джамхурію, Ахрар та Сінак. Силовики розганяють мітингарів сльозогінним газом та зброєю. Ті ж відбиваються металевими палицями та камінням. Унаслідок сутичок були поранені щонайменше 25 людей. Один загинув.
"Кілька протестувальників поранені. Повірте, проти нас використовують вогнепальну зброю. У мене в кишені лежать кулі, якими в нас стріляли. Ось, гляньте, це справжня куля. Натомість у руках протестувальників лише прапори", – розповідає один з учасників.
"Ми втомилися від влади, яка керує нами 16 років. Вони забрали у нас права, зруйнували країну і відкинули Ірак назад на тисячу років", – наголошують протестувальники. Велелюдні протести тривають в Іраку від початку жовтня. Демонстранти обурені високим рівнем безробіття, корупцією та неналежним рівнем соціальних послуг. Їхня головна вимога – відставка чинного уряду. Від початку заворушень від рук силовиків загинули понад 450 осіб, більше 12 тисяч постраждали. Неспокійно і в Гонконгу. Тисячі протестувальників влаштували акцію на території парку Чатер-Ґарден. Закликали владу провести виборчу реформу та оголосити бойкот керівній Комуністичній партії Китаю. У Гонконгу главу автономії призначає спеціальний виборчий комітет. І лише половину депутатів парламенту обирають шляхом народного голосування. Мітингарі обурені і вважають це втручанням Пекіна у внутрішні справи регіону.
"Уже понад 20 років Китай, тобто Комуністична партія, не дає нам загального права голосу, аби самим обрати главу регіону. Тож ми будемо виходити на протести, допоки наші вимоги не задовольнять", – наголошує учасник протесту.
Мирний протест перетворився на сутички. Демонстранти зводили барикади й кидали у поліцію бруківку. Правоохоронці звинуватили протестувальників у несанкціонованому мітингу, застосували сльозогінний газ, кийки та гумові кулі. Кількадесят осіб заарештували. Антиурядові виступи у Гонконгу тривають понад 7 місяців. Обурення людей спричинили плани місцевої влади передавати порушників на материковий Китай на запит Пекіна. Зрештою адміністрація відмовилися від законопроєкту, але мітинги не припинилися. Демонстранти вимагають покарати поліцейських, які застосовували силу проти мітингарів, і провести демократичні реформи. Китай закликають дотримуватися принципу "одна країна – дві системи". Протест на воді влаштували гондольєри у Венеції. Сотні демонстрантів вимагали заборонити прохід круїзних лайнерів і моторних човнів тамтешніми каналами. Ці судна руйнують архітектурні пам'ятки міста, які належить до спадщини ЮНЕСКО, кажуть мітингарі. Хвилі, які здіймають лайнери, розмивають фундаменти будинків та опори, на яких тримається більшість будівель Венеції. Влітку 2019-го влада заборонила круїзним човнам заходити до історичного центру, утім туристичні судна досі курсують каналами, адже це приносить чималі прибутки. Христина Катарина, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну