УКР РУС
» » Десятки поранених, вибухи, барикади: усе про небезпечний і несвятковий Париж
Всі новини

Десятки поранених, вибухи, барикади: усе про небезпечний і несвятковий Париж

Жандарми проводять масові перевірки, на вулиці стягують техніку й виводять службових собак. Що нині відбувається на вулицях французької столиці ще кілька місяців тому не можна було собі уявити. Натомість користувачі соцмереж публікують докази причетності Росії до розпалювання ситуації й поширення радикальних настроїв у французьких містах. Про нову фазу масштабних демонстрацій – у сюжеті кореспондента "5 каналу" Христини Катарини.
Фаєри замість ялинкових вогнів та постріли зброї замість конфеті. У передріздвяному Парижі несвяткова атмосфера. Набирають обертів протести "жовтих жилетів". Головна вимога до уряду така ж, як і чотири тижні тому: скасувати підняття цін і податку на пальне. Окрім того, частина учасників вимагають захисту соціальних прав. "У нас багато вимог, але для мене головна - це скасування закону про працю. Якщо люди не можуть сплачувати податки, то це тому що перебувають у нестабільній ситуації. Тож я вимагаю від Макрона: замість створення нестабільних робочих місць, нехай забезпечить постійні на основі контрактів", - каже протестувальник Девід.
Мітингарі блокують вулиці столиці, споруджують барикади, підпалюють дерева та автомобілі. У бік правоохоронців летять сигнальні ракети, димові шашки та шматки бруківки. У відповідь силовики застосовують сльозогінний газ, зброю, водомети і кийки. Уперше з 2005 року на вулиці вивели бронетранспортери. По всій країні за порядком стежать близько 90 тисяч правоохоронців, з яких 8 тисяч - у Парижі. Поліція проводить численні перевірки й конфісковує у протестувальників небезпечні предмети: молотки, бейсбольні бити й металеві м'ячики. Сотні людей взяті під варту.
Частина демонстрантів переконують: вони проти насилля. Погроми й підпали влаштовують хулігани й радикали. Демонстрації ж використовують як прикриття. "Як і 99% французів, або радше людей, які тут перебувають, ми не прийшли сюди, щоб трощити речі. Цим займається лише мала частина людей, які не мають нічого спільного з рухом "жовтих жилетів". Мабуть, у них важкі часи, тож не дивно, що вони втратили розум і руйнують все на своєму шляху", - припускає протестувальниця Сача.
Ноги у місцевих заворушень можуть рости із Кремля, переконують противники масових демонстрацій. Як доказ у місцевих соцмережах шириться фото. На ньому двоє чоловіків у жилетах тримають у руках шмату, яку донецькі бойовики називають прапором "ДНР".
За даними ЗМІ, чоловіки на світлині - Фабріс Сорлін і Ксав'є Моро. Обидва є в базі даних сайту "Миротворець". Сорлін - лідер ультраправої організації "Судний день", член радикальної французької партії "Національний фронт" . Інший - Моро - відзначився участю у фейкових виборах на території ОРДЛО в ролі міжнародного спостерігача. Живе і працює в Москві.
Як відомо, масштабні протести "жовтих жилетів" спалахнули в середині листопада. Уряд пішов на діалог і навіть пообіцяв заморозити підняття цін на пальне на рік. Однак мітингарям цього мало, вимагають узагалі скасувати будь-які підвищення цін. Через загострення ситуації влада Парижа закрила всі національні пам'ятки та громадські місця на Єлисейських полях. Скасували також й усі масові заходи на ці вихідні.
Христина Катарина, "5 канал" Дивіться також фотогалерею за темою:
/ Facebook / Alla Lazareva
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ Facebook / Alla Lazareva
/ Facebook / Alla Lazareva
/ Facebook / Alla Lazareva
/ Facebook / Alla Lazareva
/ Facebook / Alla Lazareva
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну