УКР РУС
» » "ЄС" внесе до парламенту проєкт постанови про заборону напряму купувати газ у Росії – Климпуш-Цинцадзе
Всі новини

"ЄС" внесе до парламенту проєкт постанови про заборону напряму купувати газ у Росії – Климпуш-Цинцадзе

Обговорення газового питання під час нормандських перемовин є кремлівською пасткою для президента України. Щоб на парламентському рівні захистити енергетичну незалежність України, фракція "Європейська Солідарність" внесе відповідний проєкт постанови, який би забороняв прямі закупівлі газу з країни-агресора. Про це заявила народний депутат, голова комітету з питань інтеграції України до Євросоюзу Іванна Климпуш-Цинцадзе на брифінгу.

"Для нас, для "Європейської Солідарності" важливо максимально допомогти владі вистояти проти цього тиску РФ і не допустити відновлення прямих поставок газу з РФ. Тому ми будемо ініціювати постанову Верховної Ради України. Ми сподіваємося, що парламентарі нас підтримають, і ми зможемо застерегти виконавчу владу України від відновлення цих прямих поставок за міфічні знижки від РФ", – розповіла голова комітету.

Вона нагадала, що вчора російські джерела повідомили про прямі двосторонні переговори по газу. А сьогодні українське міністерство енергетики і охорони навколишнього середовища виправдовується, нібито йдеться виключно про транзит газу через територію України.

Депутат підкреслила, що українські урядовці мають представити свою чітку і правдиву позицію в цьому питанні.

"У нас є тристоронній формат, який ми узгодили з Європейським Союзом – ЄС, Україна і РФ, – в якому вже майже рік ведуться перемовини  про укладання довгострокового контракту з РФ. І в цих перемовинах Україна і ЄС виступають єдиним фронтом. Путін точно розуміє, що в цьому трикутнику неможливо нас примусити підписати якість контракт, який би не був у відповідності до європейських правил", – заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також підкреслила, що російський газ не потрібен Україні, щоб пройти опалюваний сезон. Вона нагадала, що в українські сховища газу закачано вже понад 21,5 млрд куб. м газу і це дозволяє не просто пройти опалювальний сезон, а й набагато довше забезпечувати потреби в газі.

"Україна сьогодні має неймовірно сильні позиції у перемовинах з Російською Федерацією", – заявила вона, нагадавши, що апеляція "Газпрому" на рішення Стокгольмського арбітражу була відхилена, а це означає що у нас є всі підстави вимагати від РФ повернення 3 млрд доларів.

Нагадаємо, виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко повідомив, що "Нафтогаз" готовий прийняти від російського ПАТ "Газпром" газ у рахунок боргу російської компанії на суму 3 млрд дол., який виник відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну