УКР РУС
» » "Справу моряків ДБР розпочало в інтересах Росії за заявою Портнова" – адвокат
Всі новини

"Справу моряків ДБР розпочало в інтересах Росії за заявою Портнова" – адвокат

Розслідування ДБР у "справі українських моряків" – це подарунок для країни-агресора, таку думку висловив у своєму блозі адвокат Ігор Головань.

"Слідчі ДБР із подачі агентів впливу держави-агресора активно сприяють Російській Федерації в проведенні підривної діяльності проти України. Буквально сьогодні з'явилися повідомлення, що РФ, як умову повернення захоплених українських кораблів, вимагає визнання Україною дій українських моряків злочином і провокацією", – написав Головань.

За його словами, слідчі ДБР "у повній злагоді з ФСБ розслідують міфічне "перевищення влади та службових повноважень" українськими військовослужбовцями". А мета цих дій – послабити позицію України на міжнародній арені, зокрема, у Міжнародному трибуналі з морського права.

"Директор ДБР Роман Труба, заперечуючи ці очевидні факти, цинічно і нахабно бреше", – наголошує адвокат.

Головань нагадав, що під час брифінгу 9 жовтня Роман Труба заявив, що ДБР не досліджує дії моряків, воно досліджує дії щодо керування морськими судами в Керченській протоці. І додав, що цю ж думку Труба повторив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Тим часом, за словам адвоката, слідчий ІІІ слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань Державного бюро розслідувань Сергєєва А.С. заперечує слова Труби.

У своєму клопотанні про призначення експертизи вона так і ставить питання: "Чи були допущені порушення військовослужбовцями, які виконували бойове завдання, Керівництвом ВМС ЗСУ при виконанні документів бойового управління, зазначені у пункті 3.2 даного клопотання? Чи можуть знаходитись вказані порушення у причинному зв'язку до настання тяжких наслідків, які призвели до полону військовослужбовців ЗСУ, втрати озброєння та військової техніки?"

Військовослужбовці, які виконували бойове завдання, – це українські моряки, які на той час, коли слідчий ДБР Сергєєва намагалася з'ясувати, чи були ними допущені порушення, ще сиділи у російській в'язниці, нагадує Головань.

"А вся історія з призначенням за клопотанням Сергєєвої військової експертизи у справі українських моряків яскраво ілюструє факт тотальної деградації ДБР, повну зневагу до закону і прав людини з боку слідчих цієї установи, яка за керування Р.М.Труби фактчно перестала бути правоохоронною", – написав правник.

За його словами, "так звана "військова експертиза" призначалася з низкою грубих порушень закону.

Наприклад, майже всі поставлені Серєєвою питання стосуються реалізації нормативно-правових актів, тобто питань права, сказав Головань. А відповідно до ст. 242 КПК України проведення експертизи для з'ясування питань права не допускається.

Можливо, тому зі своїм клопотанням Сергєєва звернулася не до Шевченківського суду (адже працює вона на Петлюри, 15 – Шевченківський район Києва), а до Печерського.

Він зауважив, що багато суддів Печерського райсуду Києва клопотання слідчих ДБР, а також скарг на дії та бездіяльність слідчих ДБР, не розглядають, бо Центральний апарат ДБР знаходиться поза межами територіальної юрисдикції цього суду.

Наприклад, суддя Матійчук 15 липня 2019 р. направив за територіальною підсудністю до Шевченківського райсуду Києва скаргу на бездіяльність слідчого ДБР. Підстава: вказаний правоохоронний орган знаходиться за адресою на вул. Симона Петлюри, 15, територіально – у Шевченківському районі Києва, говорить Головань.

Та вже 18 липня той-таки Матійчук, різко змінивши свою позицію, розглядає і задовольняє клопотання слідчого ДБР Сергєєвої про призначення експертизи.

І тут з'ясувалося, що кримінальне провадження у "справі моряків" 17 липня 2019 р. було закрито постановою прокурора. Тобто суддя Матійчук задовольнив клопотання у закритому кримінальному провадженні, пояснює адвокат.

Тому після скасування постанови про закриття кримінального провадження у "справі моряків" заступником генпрокурора України Кізем С.М., слідчий Сергєєва знову звернулася з клопотанням про призначення експертизи, і знову – до Печерського суду Києва. Цього разу клопотання задовольнив суддя С.В. Вовк, нагадує Головань.

Він зазначив, що саме цей суддя свого часу нарахував Андрію Портнову рекордне відшкодування моральної шкоди в 1 млн 800 тис. гривень за поневіряння в Австрії.

Справу моряків ДБР розпочало в інтересах держави-агресора за заявою Портнова. Коло замкнулося", – написав Головань.

"Як бачимо, ДБР вперто, за активного сприяння наших можновладців, готує державі-агресору приємний подарунок. А тому нещодавно звільненим із полону морякам розслаблятися рано", – додає він.

На думку адвоката, особливої уваги заслуговує той факт, що слідчий Сергєєва, а за нею судді Печерського суду Києва Матійчук і Вовк, вбачають ознаки державної зради у вжитті керівництвом держави заходів, щодо захисту національних інтересів.

"Труба також неодноразово стверджував, що ДБР не збиралося звертатися по допомогу у розслідуванні справи моряків до РФ. Чи є підстави сумніватися, що це така ж брехня?", – підсумував адвокат.

Нагадаємо, адвокат звільнених із російського полону моряків попередив, що РФ надалі загрожує звільненим українським морякам. Росія може оголосити їх у міжнародний розшук, сказав він.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну