УКР РУС
» » "Портнов сьогодні вище, ніж Труба в ієрархії впливу": які держоргани пришвидшують капітуляцію – "СтопРеванш"
Всі новини

"Портнов сьогодні вище, ніж Труба в ієрархії впливу": які держоргани пришвидшують капітуляцію – "СтопРеванш"

Днями на вулиці українських міст вийшли десятки тисяч людей. Вони виступили проти підписання "Формули Штайнмайєра" - тобто зради національних інтересів. Та капітуляція схоже триває вже кілька місяців. Її пришвидшують українські державні органи. Які старанно легалізують міфи російської пропаганди.


21 травня слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань порушили кримінальне провадження за фактом переходу корабельною групою ВМС ЗС України з Чорного до Азовського морів у районі Керченської протоки.

Ініціював відкриття цього кримінального провадження Андрій Портнов. Юрист Віктора Януковича після Революції гідності переховувався закордоном. Коли влада змінилась, повернувся до України.

"Виглядає так, що на думку слідчих ДБР, перевищення українськими моряками влади або службових повноважень полягало у здійсненні переходу з одного українського порту в інший. Кращого подарунка своїм ФСБешним колегам підлеглі Романа Труби навряд чи можуть зробити. Не забуваймо, що Міжнародний Трибунал з морського права ще не прийняв остаточного рішення. І жодних сумнівів у тому, що держава-агресор на повну відпрацює у процесі зроблений слідчими ДБР пас, у мене особисто немає", - коментує Ігор Головань, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об'єднання "Головань і партнери".

Зараз Андрій Портнов має значний вплив на роботу правоохоронних органів, кажуть експерти. І використовує його для переслідувань опозиції, політиків, через яких фактично був змушений емігрувати з України 5 років тому.

Як приклад, 23 серпня слідчі Державного бюро розслідувань, за заявою Портнова, відкрили кримінальне провадження за фактом створення та координування Андрієм Парубієм громадських озброєних угрупувань з метою вчинення масових заворушень 2 травня 2014 року на території міста Одеса.

"Одіозний Парубій обурився у себе на сторінці, що проти нього розпочато кримінальне провадження щодо подій масової страти в Одесі 2 травня 2014 року. Якщо ми будемо так довго розгойдуватися, він в кінцевому підсумку може взагалі залишитися на волі. Його потрібно брати під варту, а потім у в'язниці розбиратися і проводити слідство", - писав у своєму Facebook Андрій Портнов.

"Про які збройні загони може йти, якщо в той час Парубій виконував абсолютно офіційні повноваження, які здійснював тоді керівництво Національної ради безпеки і оборони. Звичайно, що в таких умовах очевидна мета такого порушення справи – це демотивувати патріотичних людей, і навпаки – заохотити різноманітних зрадників України, заохотити ворога. Фактично ДБР в цій конкретній справі працює на ворога", - вважає Олександр Палій – політолог.

Слова колишнього юриста Януковича обурили одеситів, свідків страшних подій травня 2014го.

"В мене немає жодних доказів того, що якимсь мінімальним чином Парубій може стосуватися подій 2-го травня", - дивується Віталій Устименко – активіст, голова одеського осередку ГО "Автомайдан".

Та правоохоронці, зокрема директор Державного бюро розслідувань Роман Труба з комсомольською завзятістю виконують московський порядок денний, розповідають активісти. Легалізують російську пропаганду, проштовхують тему "Одеської Хатині".

"Теж саме зараз робить Труба разом з Портновим. Вони починають розслідувати справу 2-го травня, підв'язавши сюди Парубія. Для чого? Для того, щоб легалізувати в міжнародному форматі і співтоваристві всю путінську пропаганду, яка була в вигляді різних фільмів, доповідей і тд. Завтра путінські емісари будуть говорити - подивіться, ми ж говорили п'ять років, що там скоєно злочини, а ось українська держава нарешті при новій владі порушила кримінальну справу і тепер розслідує злочини цих людей. Тому ми маємо рацію. І ось цю ось тему вони будуть рухати", - припускає Марк Гордієнко – керівник ГО "Рада громадської безпеки".

2 травня 2014-го на вулиці Одеси прийшла справжня війна. На активістів Євромайдану та футбольних фанатів напали прихильники "руського міра".

"Самооборона, Правий сектор, багато просто людей опинилися в епіцентрі цих зіткнень на Грецькій площі, на грецькій вулиці. Перші постріли, що пролунали вже о 15 годині з хвилинами ... Від першого пострілу загинув Ігор Іванов - це активіст одеського Правого Сектора. Потім буквально через хвилину після нього загинув Андрій Бірюков - це просто випадковий перехожий", - нагадує Тетяна Герасимова, журналістка.

Кульмінацією зіткнень стала масштабна пожежа в Будинку профспілок. У якій загинули понад 40 антимайданівців.

"Основний речовий доказ, Будинок профспілок, уже на наступний день розносили, як завгодно. Туди мав доступ будь-хто. Впродовж двох тижнів міліція Одещини дозволяла безперешкодно знаходитись в основному речовому доказі. Власне вже з 3-го травня 2014 року почався процес замітання слідів, знищення речових доказів як на центральній площі міста, де відбулись перші зіткнення, так і тут", - нагадує Устименко.

Поліція Одещини як могла саботувала розслідування подій другого травня, вказують активісти. За мовчазного сприяння управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України.

"Прокуратура розслідувала, зокрема департамент спецрозслідування, розслідували дії поліції", - розповідає Герасимова.

"Замість того, щоб ці службовці були покараними, вони отримали підвищення. Зокрема Іванищенко, який безпосередньо відповідав за цей речовий доказ – він зараз заступник начальника в ОНП Одеської області. Жодних санкцій щодо нього в цьому питанні немає", - додає Устименко.

Тоді, у 2014-му, управління спец розслідувань Генпрокуратури якраз очолював нинішній директор Держбюро розслідувань Роман Труба. І до нього зараз не менше претензій, як до правоохоронців, які напряму саботували розслідування, каже Марк Гордієнко. Найперша претензія – кваліфікація подій як "Масові заворушення".

"Всі ці два місяці Куликове поле і люди, які там були, вони безумовно взаємодіяли з центрами в Москві з різними групами впливу. Тому, 2-е травня - це була спроба державного перевороту і повинна була розслідуватися СБУ саме з цієї спрямованістю. Я б поставив питання і главі ДБР Трубі, тому що саме він працював в Генеральній прокуратурі в 2014-2015 рр., Займався наглядом над слідством у 2 травня. Саме від нього залежала кваліфікація як прокурора - як кваліфікувати ці дії", пояснює Гордієнко.

Але замість визнати свої помилки, спробувати виправити їх – виконання московської агенди, вказує Гордієнко.

"Сьогодні якщо ми цю тему підіймаємо, а її підняв пан Портнов з Трубою, то в першу чергу потрібно допитувати пана Трубу, кваліфікувати його дії за статтями кримінального кодексу і безумовно знімати його з посади, тому що людина, яка вчинила помилки або злочин в 2014 році. Сьогодні ми чітко бачимо, що робить ці ж злочини в спайці з Портновим, діючи під дудку і під лекала пропаганди", - переконаний Гордієнко.

"Участь Портнова дуже серйозна. Якщо Портнова, то і Богдана теж, враховуючи їх давні зв’язки і особливу співпрацю. Це видно по зливу інформації. Пішов масштабний злив інформації, коли Портнов знав про справи раніше, ніж це оголошувало саме ДБР", - пояснює політолог Палій.

Ситуація з Парубієм – не унікальна, вказують політологи. Вже зараз Державне бюро розслідувань стало справжнім інструментом помсти попередній владній команді.

"Портнов завів Трубу до пана Зеленського і йому дали тимчасове добро поганяти Порошенка і всіх інших. Тут співпраця полягає в тому, що Портнов сьогодні є вище, ніж Труба в ієрархії впливу на рішення, що приймаються у вищому колі нашої еліти", - переконаний Гордієнко.

"Портнов і оці всі люди знайшли підхід до керівництва ДБР. Вони їх або залякали, або взяли на гачок, аби вони завжди перебували на гачку. Таким чином, ці люди зараз фактично виконують їхню волю", - додає Палій.

Те, що Роман Труба на гачку в Офісу Президента, експерти майже не сумніваються. Припускають: директору ДБР постійно нагадують його непросте минуле. Зокрема роботу в прокуратурі в часи Революції гідності.



  • Роман Труба – з листопада 2017-го - директор Державного бюро розслідувань;



    Народився у Львові, випускник юрфаку Львівського державного університету ім. І. Франка;



    З квітня 1997-го працював в органах прокуратури на різних посадах;



    Був прокурором Пустомитівського району Львівської області (2011—2014).

"Ситуація з люстрацією досить дивна. Він безпосередньо перебував у статусі прокурора Пустомитівського району Львівської області і провадив процесуальні дії проти активістів...Документи навіть були, коли чітко за підписом Романа Труби проводились процесуальні дії, або він сам себе призначав керівником слідчої групи. Якщо подивитися на подальші коментарі Романа Труби – буквально нещодавно він дав відповідь на запитання стосовно того, чи не жалкує він, то він сказав, що я б знову ж таки проводив подібні процесуальні дії, навіть зараз розуміючи, що це було політичне переслідування...ми зараз чітко бачимо, що Роман Труба орієнтований на вище політичне керівництво держави, або їх волю. Але не на верховенство права і не на права людини", - зазначає Олександр Лємєнов – засновник організації State Watch.

Роман Труба якось зміг уникнути люстрації. І навіть пішов на підвищення – з районної прокуратури Львівщини потрапив до Генеральної прокуратури. Ні в кого не виникло жодних питань і до статків майбутнього керівника Державного бюро розслідувань та його рідних.

На пам’ять про роботу Романа Труби в Пустомитівському районі в їхній родині залишились п'ять земельних ділянок у Пустомитівському районі, оформлені на рідну сестру прокурора Марію Бекерську.

Марія Бекерська також є власницею ресторану "Манускрипт – перша ресторація у Лисого Мацька", та володіє ділянкою у Карпатах.

Чоловік Марії Бекерської – депутат Заставнянської селищної ради Золочівського району Львівщини Роман Бекерський є власником ще 6 земельних ділянок на Львівщині, згідно з інформацією видання "Багнет".

Особисто Роман Труба 2017-го року задекларував аж 11 об'єктів нерухомості.

"Йому дала можливість зайняти посаду кілька моментів, які наклалися одне на одне. В першу чергу, це зв’язки. Без зв’язків його б не протягнули на посаду. Другий момент, що стосується його персональних якостей. Третій момент, його професійних якостей, які зараз можна поставити під сумнів", - зазначає Лємєнов.

"Головний дисбаланс полягає в тому, що вони обрали не ту людину в результаті не тієї процедури. Більше того, від цієї однієї людини залежить достатньо багато. А для того, щоб структура була стабільна і міцна, необхідно, щоб там було кілька десятків людей, які ухвалюють рішення і відбираються на незалежних конкурсах, реальних конкурсах. Цієї історії не відбулося. Тому ця структура надзвичайно вразлива зовнішнього тиску чи впливу", - наголошує Палій.

"В принципі, починаючи з посади директора ДБР, є сумніви, щодо законності і легітимності, як говорить Віталій, щодо його посади. Ця структура цілком придатна для того, щоб на неї був здійснений вплив з боку політичного керівництва держави. Це ненормально", - зауважує Устименко.

Власне, бекграунд, персональні та професійні якості Романа Труби і зіграли злий жарт з новоствореною структурою, вказують експерти. Директор ДБР своїми діями дискредитує та блокує роботу відомства.

"Був скандал навколо цієї громадської ради, де надто багато писали про те, що Труба намагався обрати собі людей, які начебто будуть його контролювати, які підконтрольні йому. Коли подивилися по біографіях цих людей, чимало з них підконтрольні одеському бізнесу з ненайліпшою репутацією", - зауважив Олег Єльцов – журналіст-розслідувач.

"Наразі директор ДБР не тільки просуває тезу, що він може сам вирішувати, але й безпосередньо вочевидь просунув своє бачення в законопроект, який був поданий президентом Зеленським стосовно змін до профільного закону, що уможливлює законність такої поведінки. Іншими словами, квазіколегіальність змінюється на одноособовість. Дуже багато повноважень передається директору ДБР, який уже в односторонньому порядку може вирішувати долю звільнень, призначень, переведень без конкурсу, а також інших важливих моментів в роботі цього органу правопорядку", - пояснює Лємєнов.

Цю інформацію підтверджують і підлеглі Романа Труби.

"Набуває розголосу в колективі інформація, оприлюднена Директором ДБР на апаратних нарадах у відомстві, що в нього відбулась зустріч з Президентом України, який надав йому певні повноваження та дав настанови щодо пріоритетних напрямків. Впевнена, що Володимир Зеленський не надавав повноваження Роману Трубі грубо порушувати Закон, нехтувати правами громадян та узурпувати владу. Напевне, вже якісь нові "групи впливу" вважають, що їм вдасться отримати контроль над Бюро, дестабілізувати роботу, втягнути в інтриги та "надути вітрила" окремим його представникам", - йдеться в дописі Ольги Варченко, заступниці директора Державного бюро розслідувань.

З одного боку неефективна, заполітизована робота одного з основних правоохоронних органів. З іншого – гарантії збереження посади для його керівника. Такий коктейль – пряма небезпека для демократії, вказують політологи.

"Якщо є правоохоронні органи або силові органи які не мають над собою ніякого контролю, а поки що відбувається саме так. Ми бачимо що в тих нових політичних умовах ДБР по суті відповідальності політичної не несе, тобто контролюючі органи також з ним ніякі не працюють. В принципі це по перше загроза як такого скажу як політолог, спрощення політичної системи. Спрощення політичної системи в такий спосіб, унеможливлення взагалі опозиційної політичної діяльності. А це вже може призвести взагалі до згортання демократії та свободи слова в Україні", - Дмитро Левусь – політолог.

Журналісти проекту "Стоп Реванш" спробували взяти коментар у директора ДБР. Роман Труба не знайшов часу на спілкування. Натомість в прес-службі пообіцяли письмову відповідь на журналістський запит. На час виходу програми до ефіру відповіді так і не отримали. А от телеканалу 1+1 Роман Труба інтерв’ю дав. В якому запевнив, що з тим таки Андрієм Портновим він незнайомий. 

Двома місяцями раніше в одному з інтерв’ю ви казали, що особисто незнайомі з Андрієм Портновим. За цей час щось змінилося?

"Не було змоги. І я не бачу підставності проявлення такої ініціативи. Спілкування Андрія Портнова з ДБР проходить через слідчих ДБР. Андрій Портнов неодноразово перебував у приміщенні, він викликався на допити", - заявляв Роман Труба на телеканалі 1+1.

Прокоментував Труба і прослушку у своєму кабінеті.

"ДБР хоче отримати відповіді на запитання "хто?". Версій надзвичайно багато. Є специфіка, і ми розуміємо, що до цього можуть бути причетні працівники правоохоронних органів або друга категорія - колишні працівники правоохоронних органів", - прокоментував директор ДБР телеканалу 1+1.

Експерти підозрюють: прослушка могла з’явитися у кабінеті Труби, аби спробувати відволікти увагу суспільства від політизації відомства.

"Ми можемо зробити висновок, що ця прослушка стояла давно. Або цю прослушку поставили безпосередньо представники групи Труби для того, щоб самим їх викрити і показати, як його зараз пригнічують. Якщо зараз прослушка буде опублікована – в офіційний чи неофіційний спосіб, то значить Трубу слухали. Якщо вона не буде опублікована, значить Труба її поставив сам і вони самі себе викрили, таким чином показати, як притискають керівника ДБР і давайте знайдемо цих усіх покидьків, які таким чином порушують закон", - каже Лємєнов.

Власне, питань до роботи Романа Труби на посаді керівника ДБР більш ніж достатньо, кажуть експерти. В Одесі переконані, ця людина точно не на своєму місці.

"Те, що при такому керівнику як Труба ніяких результатів ця структура дати не зможе нормально, а буде тільки в режимі виконання політичних і економічних замовлень працювати - це 100%", - переконаний Гордієнко.

Найближчі тижні для Романа Труби можуть стати справжнім випробуванням, прогнозують експерти. Політичні справи не рухаються. А от звинувачення ллються як з рогу достатку. Днями головний редактор видання "Цензор" Юрій Бутусов опублікував інформацію про ймовірну причетність радника Директора ДБР до контрабандних схем в Одеському порту. Про це у наступних випусках проекту "СтопРеванш".

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну