УКР РУС
» » Рік по смерті Гандзюк: кого покарали та чому досі на волі замовники
Всі новини

Рік по смерті Гандзюк: кого покарали та чому досі на волі замовники

Три місяці боротьби за життя і потому майже рік слідства... Виконавці злочину, так звана "група Торбіна", відбувають терміни за ґратами, а всіх замовників і досі не назвали. Сьогодні наші кореспонденти вирішили знову згадати, як усе відбувалось. І зрозуміти, що заважає слідству оголосити підозри. Деталі дізнавалася журналіст "5 каналу" Олена Соловйова.


"Так, я знаю, що виглядаю зараз погано. Але принаймні, мене лікують. І мене лікують добре українські лікарі. І я точно знаю, що виглядаю набагато краще, ніж виглядають в Україні справедливість і правосуддя", – говорила більше року тому у відеозверненні Катерина Гандзюк.


Розслідування 'справи Гандзюк'5 канал

Замах на Катерину Гандзюк 31 липня торік сколихнув Україну. Активістку облили кислотою. Результат – страшні опіки понад третини тіла.

Артем Кирпа, черговий лікар шокової реанімації київської міської клінічної лікарні №2, тоді говорив: "Це обличчя, це очі, передпліччя та спина. Стан її тяжкий".  

Санавіацією Гандзюк доправили з Херсону до Київського опікового центру. Де їй судилося провести останні 3 місяці життя.

"Сьогодні вранці Катя померла, фактично цим було завершене її вбивство", – написала Євгенія Закревська, адвокат Катерини Гандзюк.  

У день смерті 4 листопада по всій країні та за кордоном небайдужі вийшли на вулиці. Тільки під будівлею МВС у столиці зібралося понад півтисячі людей.


Розслідування 'справи Гандзюк'5 канал

Розслідування резонансної справи від початку обернулося скандалом із "липовим" підозрюваним. Попри спроби херсонської поліції навісити злочин на місцевого, родичі та активісти не повірили в таку версію.

Ініціативна група "Хто замовив Катю Гандзюк?" злочин пов'язувала з викривальною діяльністю активістки щодо херсонських чиновників. Під натиском громадськості слідство вийшло на справжніх виконавців – за кілька тижнів затримали так звану групу Торбіна – колишніх атовців на чолі з ексміліціонером. 


Розслідування 'справи Гандзюк'5 канал

Вже після смерті Катерини заарештували помічника народного депутата від БПП Миколи Паламарчука – Ігоря Павловського. Він, за версією слідства, передавав кошти виконавцям. Тим часом громадськість вимагала знайти справжніх замовників. За словами батька Катерини, зуб на неї мали місцеві чиновники через розслідування схем підпалу лісів для подальшого вирубування. Серед імен – тодішній голова Херсонської ОДА, член БПП Андрій Гордєєв, його перший заступник Євген Рищук та голова Херсонської облради, член "Батьківщини" Владислав Мангер. Саме йому в середині лютого цього року і оголосили підозру. За версією ГПУ Мангер звернувся до кримінального авторитета Олексія Левіна та Ігоря Павловського, аби ті за винагороду організували вбивство Гандзюк.

/ 5 канал Розслідування 'справи Гандзюк'
/ 5 канал Розслідування 'справи Гандзюк'

Мангер провину не визнавав і вийшов на волю під заставу 2,5 мільйони гривень.

Мангер сказав: "Я готовий повністю співпрацювати зі слідством, нам треба менше в пресі писати нісенітниць, а більше допомагати в пошуках реальних злочинців".

У квітні справу перекваліфікували на "замовне нанесення тілесних ушкоджень". Решті херсонських чиновників підозри і досі не пред'явили.

Ігор Луценко, народний депутат VIII скликання, член ТСК з розслідування вбивства Гандзюк (2018-2019), розповів: "Там був ряд організаторів, які сиділи в одній кімнаті і називалися всі ті прізвища, котрі звучать в активістів. І цими трьома прізвищами вони не обмежувалися, там було більше людей".

Замовників було декілька, заявили в СБУ напередодні роковин загибелі Катерини Гандзюк.

Начальник головного слідчого управління СБУ Богдан Тиводар сказав: "Якщо би був замовник один, ми би сказали: все, слідство завершене на Мангері. Ми цього не говоримо, ми продовжуємо працювати. У нас є 5 проваджень. Перше – це щодо осіб, які замовили Катю Гандзюк, які не встановлені. Рищук, Гордєєв та інші особи. Друге провадження – це по підпалу лісу. Ще два провадження по розкраданню бюджетних коштів. П'яте провадження – щодо недбалості працівників поліції. І шосте, яке зупинене – це по Лєвіну і Мангеру".

Нині до кримінальної відповідальності притягнули 8 осіб. Вирок групі Торбіна оголосили у червні 2019-го. Нині всі 5-ро відбувають покарання – від 3 до 6 з половиною років позбавлення волі. Заочно засуджений ключовий фігурант Олексій Левін втік за кордон. Його СБУ розшукує спільно з Інтерполом. Обвинувальний акт Ігорю Павловському мають оголосити 5 листопада.


Розслідування 'справи Гандзюк'5 канал

"Такі злочини і в світі по замовниках дуже важко розкриваються. Але ми не опускаємо руки", – сказав Тиводар.

Олена Соловйова, Валентин Стрельцов, "5 канал"



"Рік без Каті": Київ ушановує пам'ять загиблої активістки Гандзюк – фото

/ 5.UA / Євгенія Китаїва
/ 5.UA / Євгенія Китаїва
/ 5.UA / Євгенія Китаїва
/ 5.UA / Євгенія Китаїва
/ 5.UA / Євгенія Китаїва
/ 5.UA / Євгенія Китаїва
/ 5.UA / Євгенія Китаїва
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну