УКР РУС
» » Півроку після нападу на Гандзюк: ГПУ оприлюднила схему злочину, яку розглядає
Всі новини

Півроку після нападу на Гандзюк: ГПУ оприлюднила схему злочину, яку розглядає

"Хто ж замовив Катерину Гандзюк?" – у прокуратури з'явилася відповідь на запитання, а точніше підозра, що відповідь знайдено. Замовлення та організацію умисного вбивства: одразу дві статті закидають голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру, якому вручили підозру в причетності до вбивства активістки Катерини Гандзюк. Про це під час прес-брифінгу повідомив Генпрокурор Юрій Луценко. Ірина Сисак докладніше.


Через понад півроку після нападу та через більше ніж три місяці після смерті Катерини Гандзюк ГПУ оголосила про підозру в замовленні та організації її вбивства. Головний фігурант – голова Херсонської облради. За версією слідства, Владиславу Мангеру не подобалось, що Катерина Гандзюк обвинувачувала обласну владу у причетності до незаконної вирубки лісу у регіоні.

"З метою залякування населення та громадських активістів Херсонської області, які публічно разом з Гандзюк критикували такі дії, вирішив організувати вбивство, у спосіб який завдасть потерпілій особливих фізичних та моральних страждань", – прокоментував генпрокурор Юрій Луценко.

Він оприлюднив схему злочину. За словами глави ГПУ, Владислав Мангер звернувся до знайомих – Олексія Левіна та Ігоря Павловського, – щоб ті взялися за цю криваву роботу. Перший – місцевий бізнесмен з кримінальним минулим – нині перебуває в бігах. Другий – помічник народного депутата від БПП Миколи Паламарчука – нині під слідством. Ці двоє залучили Сергія Торбіна – колишнього добровольця Правого Сектора, а він своєю чергою запропонував здійснити напад на Катерину групі знайомих, серед яких теж були колишні добровольці. Торбін та ймовірні виконавці – нині за ґратами під слідством.

"Фактично ми маємо справу з Мангером,якого на сьогоднішній день слідство вважає замовником, який частково профінансував співорганізатора Левіна і Павловського, які в свій час найняли Торбіна, котрий у свою чергу найняв 4 осіб – Кравчука, Васяеновича, Вишневського. На цей момент це повна картина причетних до цього злочину. Тут є ще один заклеєний квадратик, це імовірні зв'язки в органах влади правоохоронних органів, які сприяли у скоєнні цього злочину. Тут поки що доказів недостатньо, але робота йде", – запевнив Луценко.

Сам Владислав Мангер, якого минулого тижня виключили з лав партії "Батьківщина", усі закиди відкидає, а справу щодо нього називає політично вмотивованою.

"Пані Гандзюк я не знав, з нею не співпрацював, не перетинався не спілкувався. Хочу сказати одне – я нікуди не їхав, нікуди не їду і не збираюсь нікуди тікати. Я буду відповідати, буду приходити до слідства і буду співпрацювати поки злочинці не будуть знайдені", – прокоментував голова Херсонської облради.

Мангеру оголосили підозру та провели обшуки в його оселі. Від посади від не відсторонений. Офіційно – у відпустці за власний рахунок до 30 березня. Вже у вівторок, 12 лютого, йому обиратимуть запобіжний захід у столичному Шевченківському суді. Нині його захисник ознайомлюється із підозрою.

"Можу прокоментувати лише, що із змісту повідомлення про підозру взагалі не зрозуміло при чому тут Мангер до справи Гандзюк. Будь-яких причинно-наслідкових зв'язків між діяльністю Мангера і діяльністю Гандзюк із тексту підозри не проглядається", – прокоментував адвокат підозрюваного Дмитро Ільченко.

Кілька тижнів тому, батько Катерини Гандзюк звинуватив у причетності до нападу на свою доньку голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва та його заступника – Євген Рищука. Нині Генпрокурор заявив: щодо цих посадовців у слідства немає підозр у справі Гандзюк. Разом з тим правоохоронці перевіряють можливу причетність Євгена Рищука до корупційних схем з розкрадання лісу, з якими боролася Катерина Гандзюк.

Активістку в липні 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду. Жінку намагалися врятувати в Київському опіковому центрі, вона перенесла понад десять операцій. Проте 4 листопада Катерина померла через поліорганну недостатність та хімічні опіки

Ірина Сисак, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну