УКР РУС
» » Не наркотик, а ліки: на конференції в Києві обговорили питання легалізації медичного канабісу
Всі новини

Не наркотик, а ліки: на конференції в Києві обговорили питання легалізації медичного канабісу

Особливо небезпечний наркотик – чи дієві ліки для мільйонів українців? Питання легалізації медичної марихуани обговорювали фахівці з усього світу на ІІ Міжнародній медичній канабіс-конференції в Києві. Долучилися й активісти, які раніше домоглися створення законопроекту щодо легалізації для хворих наразі забороненої рослини. Наступний крок – голосування у парламенті.


Яніна Соколова не приховує вживання марихуани або канабісу. Нещодавно телеведуча поділилася історією боротьби з раком. Коли біль став нестерпним, лікар порадила пацієнтці спробувати наркотичну речовину – з медичною метою.

Зізнається: "Настає етап, коли починає викручувати всі суглоби, всі кінцівки, ти не можеш нормально дійти до вбиральні".

В Україні вживання марихуани поза законом – можна отримати штраф, ба навіть опинитися за ґратами. Яніні довелося купляти канабісну електронну цигарку у Сполучених Штатах Америки. Там це дозволено.

Навіть показує її: "Отака ручка, в ручці є капсула з олією. Тобто це не якась самокрутка з папером. В принципі, всі знеболювальні препарати працюють однаково. Просто канабіс створює ефект такої невагомості, а ті – просто прибирають симптоми, але загострюють інші недуги".

Канабіноіди допомагають знеболювати та заспокоювати організм не лише при онкології, а й при низці інших хвороб та синдромів.

"Ми говоримо про велику кількість пацієнтів, їх більш як 2 млн в Україні. Які живуть з хронічним болем, які живуть з розсіяним склерозом, які живуть з епілепсією, які живуть з онкологічними захворюваннями", – наводить статистику гендиректор Центру громадського здоров'я МОЗ Володимир Курпіта.

Іще одна категорія – люди з посттравматичним синдромом. Серед них чимало військових, які повернулися з війни на сході. Сповіді таких пацієнтів згадує Святослав Прохоров, який служив військовим медиком у гарячих точках проведення антитерористичної операції.

"Говорили, що перепробували все, коли демобілізувалися. І алкоголь був, що тільки посилило цей стан, втратили роботу, в сім'ї все погано, розлучення з дружиною. Після цього спробував марихуану. Вона знімає дратівливість, знімає нав'язливі спогади", – переказує військовий медик.

Легалізація медичного канабісу – тема вже другої міжнародної конференції, яку проводять у Києві. Серед гостей – Микола Перч, професор медицини зі США: "В Америці ви можете купити це у будь-якому магазині. Вони схожі на цукерки. Це не протизаконно, в них немає тетрагідроканабінолу".

Науковець досліджував вплив лікування та реабілітації такими препаратами 1,7 тис. військових після війни в Афганістані.

Перераховує: "Змінюється поведінка. Зникає нервовість або ж значно зменшується, люди краще сплять. У відгуках ми не зафіксували жодних скарг. Майже всі симптоми посттравматичного розладу зникли".

Петиція про легалізацію медичного канабісу на сайті Верховної Ради нещодавно набрала 25 тисяч необхідних голосів. І її розглянув комітет з прав людини. Законопроект уже підготували.

"Ключові відповіді, які ми отримаємо в цьому законопроекті, це, по-перше, можливість медичного використання, розробляти безпосередньо і виробляти лікарські засоби. По-друге, дозволити нашим науковцям робити дослідження, тому що зараз все це заборонено . І по-третє, це дозволити культивацію, тому що має бути сировинна база", – пояснює співавтор законопроекту, народний депутат Олександр Опанасенко.

Верховна Рада може розглянути цей законопроект вже наступного тижня.

Анна Брикова, Євген Школьник, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну