УКР РУС
Всі новини

Легалізація марихуани: всі нюанси - новини України

В Україні серйозно заговорили про легалізацію марихуани. В.о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вважає, на такий крок можна піти через медичні міркування. Мовляв, легкий наркотик лікує від багатьох хвороб, а найголовніше — не несе відчутної шкоди для здоров'я пацієнта.

Як насправді і чи реальна легалізація марихуани в Україні — розбирався OBOZREVATEL.

Головне:


У Міністерстві охорони здоров'я запропонували легалізувати марихуану в медичних цілях. На сайті парламенту вже зареєстрована петиція;


Експерти і лікарі впевнені, в цій ідеї немає нічого поганого. Якщо лікування буде під наглядом фахівця, то марихуана може допомогти важкохворим людям;


Легкі наркотики в тому чи іншому вигляді узаконені в більш ніж 40 країнах світу. У тому числі в Німеччині, Канаді, Італії та інших.


Що пропонують

На сайті Верховної Раді вже зареєстрована електронна петиція, автори якої закликають народних депутатів де-факто легалізувати канабіс в Україні. За 7 днів вона зібрала вже 6 тисяч підписів. На петицію відводиться ще 87 днів, до цього терміну автори ідеї повинні набрати трохи більше 19 тисяч підписів.

"Законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з канабісу при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту і ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги при СНІДі, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу і багатьох інших важких хвороб", — йдеться в описі ідеї.


Канабіс


При цьому автори закликають створити належні умови для повноцінного застосування рослин у медичній і науковій діяльності, у тому числі з метою розробки, клінічних досліджень і державної реєстрації дієвих лікарських засобів.


Уляна Супрун же запевняє, медичний канабіс істотно відрізняється від "трави з чорного ринку", адже майже не має психотропної дії, знеболює, розслабляє і гальмує больові відчуття.

Що думають лікарі та експерти

В цілому опитані OBOZREVATEL фахівці підтримують ініціативу. Їх аругментацію можна звести до наступних пунктів:


При важких хворобах марихуана допомагає розслабитися, заснути, зняти стрес і різкі болі. Зокрема, використання трави в медичних цілях може істотно полегшити життя онкохворим;


"Прекрасно діє як снодійне, адже один з поширених побічних ефектів лікування — втрата сну. Препарати не допомагають, а от масло конопляне або затягування диму дозволяє людині заснути. Знижується нудота і блювота, а після хіміотерапії це важливо. Зникають спазматичні болі. У нас в співтоваристві багато жінок приймають конопляні препарати, маю на увазі і тих, хто живе за кордоном, так і наших. Якщо беремо людей, які на 4-й стадії раку, вони відчувають себе погано, і родичі змушені завозити марихуану нелегально, щоб хоч якось полегшити страждання", — розповіла OBOZREVATEL глава спільноти "Афіна. Жінки проти раку" Ніна Резніченко.


Мова не йде про те, що в разі легалізації трави в медичних цілях українці зможуть курити її наліво і направо. Вона буде лише додана в ліки як одна з речовин;


"На багатьох європейських ринках марихуана легалізована, і фарміндустрія розробляє відповідні ліки, зменшуючи компонент галюценогенів... Це не означає, що буде трава для куріння. Ймовірно, будуть різні медичні форми, клінічні, по типу таблеток", — вважає виконавчий директор Асоціації міжнародних фармацевтичних виробників Володимир Ігнатов.

Щоправда, у разі легалізації марихуани все ж є певні ризики. Раніше лікар-нарколог Юрій Пакін пояснив, що вживання трави викликає швидке звикання. За 1-2 рази залежність не сформується, але якщо людина буде регулярно вживати канабіс 2-3 місяці, то вона з'явиться.

"Марихуана як наркотичний засіб після вживання викликає стан комфорту, задоволення, підвищується прагнення спілкуватися один з одним, гарний настрій. Але через якийсь час концентрація марихуани в організмі починає знижуватися. Після цього настрій з хорошого повертається на вихідний рівень, і ще трохи знижується. Починають з'являтися елементи депресії, а кому цікаво ходити з депресією? У людини виникає бажання ще разок покурити, відновити свій комфортний стан. Потім знову зниження концентраціях і наростання депресії", — розповів він.

При цьому, якщо мова йде лише про медичні цілі і під належним контролем з боку лікаря, то тут, на думку Юрія Пакіна, проблем немає.

"З цим можна абсолютно погодитися. У медицині вже давно і широко використовуються більш важкі наркотики опійної групи. Виникає питання — чому ж не можна використовувати більш легкі наркотики?" — вважає лікар-нарколог.

Дивіться відео на тему


Як роблять у всьому світі?

Наразі марихуана легалізована в багатьох розвинених країнах світу. При чому як в медичних цілях, так і для звичайного вживання. В Ізраїлі, наприклад, використання каннабіса було дозволено в медичних цілях лише в 2018 році.

Хоч і вживання марихуани декриміналізовано в країні, за куріння травички в громадському місці доведеться заплатити штраф. У США канабіс узаконений в 29 штатах. Якщо за медичним призначенням лікар випише прийом трави, то проблем з законом не буде.

У Польщі, наприклад, дозволено використовувати марихуану в лікувальних цілях. Таке рішення було прийнято зовсім недавно, в 2017 році. А в Чехії легалізовано приватне вживання трави, при собі можна мати до 15 грам канабісу.

Справжній бум стався в жовтні 2018 року і в Канаді. Місцева влада зняла заборону на вживання легкого наркотику в рекреаційних цілях. Всі повнолітні громадяни країни можуть купити до 30 грам речовини, також в невеликих обсягах можна вирощувати траву і вдома.

Ще далі пішли в Уругваї. Ця країна першою в 2013 року легалізувала вирощування, продаж та вживання марихуани. Як і в Канаді, причиною такого кроку уряду стало бажання забрати бізнес у наркомафії.

Підпишись на наш Telegram. Надсилаємо лише "гарячі" новини!

Читайте всі новини по темі "Ексклюзив" на сайті "OBOZREVATEL".

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну