УКР РУС
» » Експорт залізної руди припиниться, і вигода держави буде недовгою – фінансист про законопроєкт 1210
Всі новини

Експорт залізної руди припиниться, і вигода держави буде недовгою – фінансист про законопроєкт 1210

Законопроєкт 1210, який передбачає збільшення рентної ставки на видобуток залізної руди, може привести до того, що експортувати руду стане невигідно – що спричинить зупинку підприємств. Про це розповіла фінансовий директор групи "Метінвест" Юлія Данкова, пише OBOZREVATEL.

За словами Данкової, через прийняття законопроєкту, можливо, доведеться скорочувати виробництво, відповідно, і робочі місця. Зокрема, тільки один Кривий Ріг може втратити десятки тисяч робочих місць.

"Це економічні бізнес-реалії. На наших підприємствах у Кривому Розі працює близько 20 тисяч осіб, тобто 60 тисяч осіб – разом із сім'ями. Якщо говорити про підрядні організації, які працюють і постачають продукцію та свої послуги для цих підприємств, то це ще вдвічі більше людей. Це не страшилка, це великий ризик, який органи влади не мають права не враховувати. Ми тут дуже прозорі і чесно інформуємо про це. На жаль, це може стати реальністю", – зазначила Данкова.

За її словами, видобуток залізної руди – це вузький сегмент, але він приносить в Україну експортну виручку, податок на прибуток і робочі місця.

"Це нововведення (законопроєкт 1210 – ред.) я, як представник галузі і економіст, не можу підтримати. Більше того, спираючись на висновки МВФ і міжнародних експертів, уряд декларував, що частка податків гірничих підприємств має становити 40% від його чистого прибутку. А в разі прийняття законопроєкту 1210 паритет, коли користувач надр отримує 60% економічної вигоди від видобутку, а держава – 40%, буде порушений: держава отримає більше 85%, а користувач не зможе фінансувати свої інвестпроєкти. При такому розкладі наступним кроком стане зупинка діяльності надрокористувачів, тобто вигода держави буде нетривалою", – додала Данкова.

Як нагадує OBOZREVATEL, законопроект 1210 передбачає не лише підвищити рентну плату за видобуток залізної руди з 8% до 10%, але і збільшити нижній поріг рентабельності залізорудної сировини з 14–25% до подвійної облікової ставки НБУ – сьогодні це 33%. Також пропонується як базу для оподаткування брати вартість товарної продукції (в т. ч. концентрату, агломерату, окатишів) зі вмістом Fe62–67% замість вартості видобутої руди з вмістом Fe16–30%.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну