УКР РУС
» » Перемовини з РФ про зупинку євроасоціації: за що Богдан отримав нагороду від Азарова – "Схеми"
Всі новини

Перемовини з РФ про зупинку євроасоціації: за що Богдан отримав нагороду від Азарова – "Схеми"

Рівень впливу на Володимира Зеленського керівника його Офісу Андрія Богдана важко переоцінити: досвідчений юрист та держслужбовець зі стажем, його головний радник. Та біографія Богдана маловідома, нагадує "Радіо Свобода".

Наприклад, той факт, що Богдан працював в уряді Миколи Азарова – як урядовий уповноважений з питань корупції. Був радником прем’єр-міністра Азарова. І не кинув усе це ні з початком Революції Гідності, ані в її найдраматичніші моменти.

Аналізуючи перельоти Андрія Богдана до Росії, "Схеми" звернули увагу на один факт. У листопаді 2013 року разом із Миколою Азаровим та Юрієм Бойком він літав до Санкт-Петербурга на переговори. А вже наступного дня після повернення делегації уряд зупинив підготовку до підписання Україною Угоди про Асоціацію з ЄС. Це і призвело до протестів та революції. Яка була позиція Богдана під час того візиту в Росію – від нього самого дізнатися не вдалося. Він відмовляється відповідати на запитання журналістів-розслідувачів.


Андрій БогданРадіо Свобода

Але відомо, що в розпал Майдану Микола Азаров нагородив його почесною грамотою. "Схеми" розповідають про раніше невідомі, але важливі факти з біографії впливового керівника Офісу президента Андрія Богдана.

Андрій Богдан обійшов найбагатших українських олігархів – Коломойського та Ахметова – за рівнем впливовості. У серпні видання "Новое время" віддало Богдану друге місце в рейтингу ста найвпливовіших українців – одразу після голови держави Володимира Зеленського.

Та, як виявили "Схеми", це не єдина відзнака Андрія Богдана.

"Можливо, навіть не всі люди досі знають, хто такий Андрій Богдан. Тому що Зеленський – це все ж таки медійний персонаж, стовідсоткова впізнаваність, – припускає журналістка "НВ" Крістіна Бердинських. – Незважаючи на те, що навколо Богдана постійно пов’язані якісь скандали, думаю, що широкі верстви населення навіть, можливо, не здогадуються, що він працював в уряді Миколи Азарова".

Грамота від Азарова

Андрій Богдан нагороджений почесною грамотою Кабміну та нагрудним знаком до неї. Це найвища нагорода КМУ. Отримав він її як радник. А саме клопотання про нагороду було подане в розпал протестів – у грудні 2013 року. Що міг радити Андрій Богдан прем’єру Азарову?


Андрій БогданРадіо Свобода

Перемовини в Росії та відмова від євроінтеграції

19 листопада 2013 року.

До запланованого підписання угоди з Україною про асоційоване членство в ЄС лишалося 10 днів. Того дня українська делегація вилетіла з Києва до Санкт-Петербурга: тодішні прем’єр-міністр Микола Азаров, віцепрем'єр Юрій Бойко, посол України в РФ Володимир Єльченко, міністр промполітики, ще кілька заступників міністрів. І Андрій Богдан.


Андрій БогданРадіо Свобода

Публічно відома мета того візиту – переговори з Дмитром Медведєвим.

Повернувшись до Києва, уряд Азарова зупинив асоціацію із ЄС – 21 листопада 2013 року. 


Андрій БогданРадіо Свобода

А через місяць після зупинки євроінтеграційного курсу – 23 грудня – в Кабміні Азарова клопотали про нагородження Андрія Богдана. Виходить, Богдан прийняв нагороду, коли на Хрещатику стояли намети протестувальників. Після побиття студентів "Беркутом".

Протягом усієї революції Андрій Богдан залишатиметься працювати з командою, яка, домовляючись з Росією, зупинила євроінтеграцію, спричинивши масові протести.

У пошуках офіційної біографії

Коли журналісти вирішили ознайомитися з повним трудовим шляхом Андрія Богдана до призначення в ОП, з'ясувалося, що його офіційної біографії у відкритих джерелах немає. Лише на третій запит Офіс президента надіслав її "Схемам". Після чого її зрештою опублікували і на офіційному сайті президента Зеленського.

У ній самій про роботу Богдана радником Азарова прямо не згадується – але саме звідти журналісти дізнались про його почесну грамоту від Кабміну.


Андрій БогданРадіо Свобода


Андрій БогданРадіо Свобода

А також – про ще одну нагороду нинішнього керівника Офісу президента.

"Незаслужений" юрист України?

Андрій Богдан має звання заслуженого юриста України, яке отримав за президентства Ющенка.

Як з'ясували "Схеми", нагородили його за те, чого по факту так і не відбулося. В клопотанні різні позитивні характеристики Богдана як юриста, але ілюструються вони однією справою: за повернення заводу "Нікопольський феросплавний до держави".

Але якщо Андрія Богдана нагородили за повернення заводу до держави, тоді це підприємство мало б хоча б певний час бути у держвласності. Приватний акціонер цього заводу Ігор Коломойський здивувався такому питанню.

Попри те, що ця заслуга лягла в основу нагородження Андрія Богдана – насправді ні на момент висунення Богдана до нагороди, ані будь-коли пізніше "Нікопольський завод феросплавів" не повертався в держвласність.


Андрій БогданРадіо Свобода

Програш держави та перерозподіл заводу між олігархами

"Нікопольський завод феросплавів" спочатку він був державним. У 90-х Ігор Коломойський та Віктор Пінчук скупили меншу частину його акцій. Але за президентства Кучми, у 2003-му, контрольний пакет акцій відійшов його зятю, олігарху Пінчуку. При чому – задешево.

Після Помаранчевої революції акції, приватизовані Пінчуком, вирішили повернути до державної власності. Це і допомагав робити в судах від імені українського уряду Андрій Богдан – як адвокат, йдеться в клопотанні про його нагородження.

В той час інтереси держави та олігарха Ігоря Коломойського збіглися.

Колишній радник Пінчука Микита Потураєв пояснює, що після повернення до держвласності на контрольний пакет акцій міг би претендувати вже Ігор Коломойський.

Отже, чиї інтереси захищав Андрій Богдан як адвокат у справі Нікопольського феросплавного після Помаранчевої революції? Якщо цей завод так і не був повернутий державі – натомість його між собою, домовившись, перерозподілили Віктор Пінчук та Ігор Коломойський?

Примітно, що коли трудовий колектив юридичної компанії, де працював тоді Богдан, просив про його нагородження у травні 2007-го – уже було майже два місяці відомо, що завод не повернувся у власність держави.

Так само це було відомо, і коли клопотання до президента нагородити Богдана підтримали тодішній мер Києва Леонід Черновецький та комісія державних нагород (та геральдики).

Винагорода за "Заслуженого"

За те, чого по факту ніколи так і не відбулося, Андрій Богдан отримував ще й доплати від держави.

За звання "Заслуженого юриста України" йому доплачували, коли він перебував на державних посадах – за президентства Ющенка, а потім і за Януковича. Загалом з державної скарбниці він отримав щонайменше 25 тисяч гривень.

Сьогодні позбавити когось звання, отриманого за те, чого насправді не сталося, фактично неможливо, каже директор виробничо-творчого об’єднання "Орден" Олександр Сопов.

Сьогодні Андрій Богдан сам очолює комісію державних нагород та геральдики. Отже, він і буде рекомендувати президенту, кого нагороджувати.

А парламентський підкомітет, який опікується нагородами, очолює народний депутат від "Слуги народу" Олександр Корнієнко. Він же – перший заступник голови однойменної депутатської фракції.

Мовчання Богдана

"Схеми" доклали чимало зусиль, щоб отримати коментар самого керівника ОП Андрія Богдана.

У вересні 2019 року він укотре відмовився відповідати на запитання журналіста "Схем" щодо фактів з цього розслідування.

Відмовили на Банковій і на письмове прохання про інтерв’ю з керівником ОП.

"Графік пана Богдана дуже насичений і найближчим часом організувати зустріч з представниками мас-медіа немає можливості", – йшлося у відповіді прес-служби Офісу президента України на запит про інтерв’ю.

Також журналісти намагалися напряму поставити запитання самому Андрію Богдану та його безпосередньому керівникові – президенту Зеленському. Але речниця та охорона президента не давали журналісту "Схем" поставити запитання – притримували його, заважаючи підійти до президента та керівника його Офісу.


Андрій БогданРадіо Свобода

"Чи має значення для вас, що люди з вашого найближчого оточення отримували "заслуженого юриста" за те, чого насправді не відбувалося? Пане президенте! Дайте відповідь!" – намагався поставити своє запитання журналіст очільнику держави. Утім, відповіді від Зеленського він так і не отримав.

Друга за впливовістю людина в Україні отримала нагороду за те, чого ніколи не відбулося. Крім того, Андрій Богдан працював радником прем’єр-міністра Миколи Азарова під час Євромайдану, разом з ним літав на перемовини до Росії перед зупинкою євроінтеграції і отримав від нього відзнаку під час протестів на Майдані.

Тепер Андрію Богдану, який не лише очолює Офіс президента, а й комісію з нагород, треба вирішити: відмовитися від звання "Заслужений юрист України" та повернути гроші, отримані завдяки цій нагороді, чи, можливо, все ж повернути Нікопольський завод феросплавів державі?

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну