УКР РУС
» » День рятувальника в Україні: як надзвичайники та собаки рятують життя людей попри сніг, ворожі кулі, вогонь та небезпеку завалів – відео
Всі новини

День рятувальника в Україні: як надзвичайники та собаки рятують життя людей попри сніг, ворожі кулі, вогонь та небезпеку завалів – відео



На Закарпатті рятувальники евакуювали дитячий табір

У червні 2018 року рятувальники дісталися до дитячого табору біля гори Близниця на Закарпатті. Надзвичайники всіх евакуювали і супроводжували до найближчого населеного пункту. За даними Державної служби із надзвичайних ситуацій, стан здоров'я туристів залишався задовільним, медичної допомоги вони не потребували. Евакуювали табір через сніг, який випав на гірськолижному курорті Драгобрат. Шар снігу сягав кількох сантиметрів. Загалом, евакуювали 27 дітей та восьмеро дорослих. Для цього залучили сімох рятувальників і три одиниці спецтехніки.




Рятувальники відновлюють пошкоджені обстрілами будинки на Донбасі

Рятувальники Донеччини допомагають мешканцям прифронтових сіл відновлювати пошкоджені обстрілами оселі. Надзвичайники спільно з будівельними бригадами працюють у Красногорівці, Гранітному та населених пунктах Волноваського району.

Мешканка прифронтового Сопиного Жанна згадувала свою зимівлю після того, як у 2014-му снарядом розтрощило дах будинку. Відновити його самотужки 85-річній жінці було не під силу. Ані родичів, ані грошей найняти будівельників старенька не мала. Відремонтували покрівлю рятувальники.

"Як дощ, воно лилося і по стелі, і на люстрочку, і кругом. І відра ці підставляю. А зараз я дуже вдячна за те, що звернули увагу на нас, нещасних людей похилого віку", – подякувала пенсіонерка.

Із проблемами пошкодження житла внаслідок обстрілів стикається багато мешканців прифронтових сіл. Будинок Сергія у 2014 був майже повністю зруйнований.

"Руйнування були серйозні. Приїхали хлопці, з гаража переробляють будинок невеликий. Бо великий будинок дуже довго і невигідно перебудовувати", – розповів мешканець Лебединського.

Від обстрілу постраждало і сусіднє село Бердянське.

"Перегородку роблять у хаті, бо там немає нічого. Чотири стіни було – і все. Ні даху, нічого не було... Кладуть простінок, двері встановлюватимуть одні, інші, ще багато роботи. Працюють, подобаються, молодці хлопці", – сказала мешканка Бердянського Валентина.

Цього разу рятувальники проводили роботи у Бердянському, Лебединському та Сопиному. Будівельні матеріали безоплатно надали обласні чиновники.

"Починаючи з 2017 року, рятувальниками ДСНС на території Донецької області здійснюється роботи з відновлення житлових будинків та об’єктів інфраструктури, які постраждали внаслідок артилерійських обстрілів з боку незаконних збройних формувань", – зазначила речниця УДСНС у Донецькій області Вероніка Балах.

У ДСНС відзвітували: за цей час допомогли відновити у прифронтових селах Донеччини близько 900 житлових будинків.


Гасіння пожежі в Чорногорії

У липні 2017 року українські рятувальники повернулися з відрядження у Чорногорії. Там вони допомагали колегам гасити пожежу в горах.

Допомога українських рятувальників у гасінні пожеж була дуже важливою. У цьому запевнили представники Чорногорської амбасади. Зокрема, сказали, що допомога з України прибула дуже вчасно. Кілька днів відтермінування мали б критичні наслідки для країни, що потерпала від пожеж.

Літак з українськими надзвичайниками приземлився в аеропорту на Київщині. Пілоти, яким довелося гасити пожежі в Чорногорії, були дуже втомленими, оскільки працювати довелося в надскладних умовах.

"Враховуючи те, що це гори, і там суцільний дим та вогонь, можете оцінити ситуацію. У перший день ми зробили навіть більше, ніж могли… Загалом скинуто 424 тонни води", – розповів начальник управління авіації ДСНС Ігор Рунаєв.

Загалом семеро українців перебували на борту "рятівного літака". У Чорногорії вони перебували кілька днів і провели понад півсотні бойових вильотів.

Масштабну пожежу в Чорногорії спільними зусиллями вдалося локалізувати, і країна змогла впоратися із загорянням власними силами.


Обвал будинку у Дрогобичі

Через обвал будинку і трагічну загибель двох людей міська влада оголосила 29 і 30 серпня – днями жалоби. Скасовані розважальні та концертні заходи. На адміністративних будівлях приспустили державні прапори. Тоді на місці обвалу тривала рятувально-пошукова операція. Там працювало пів тисячі працівників ДСНС, нацгвардійців і кінологів. Рятувальники припускали, що під бетонними плитами могли перебувати ще четверо людей.

На той момент рятувальники працювали майже 20 годин підряд. Під завалами шукали хлопчика п'яти років, 21-річну дівчину та ще двоє старших людей. Тоді активізувалися дії в одному місці – там двічі загавкав собака.

Надзвичайники кілька разів просили в людей тиші та опускали спеціальний прилад, який відчуває шум – і начебто він таки зафіксував якийсь рух. Працівники ДСНС вручну розбирали завали в тому місці.

"Є небезпека обвалення елементів конструкції будинку – а саме перекриття – над чим зараз працюємо… Мабуть, під завалами все-таки є люди. Чи вони живі, чи ні – я не можу вам про це стверджувати, але вони є, тому що зверталися родичі. Прописано було 16 осіб, чи вони всі були на момент обвалу, чи не всі, можливо, там були гості, інші, зараз ми стверджувати не можемо", – прокоментував заступник начальника ГУ ДСНС у Львівській області Валерій Глобенко.


Собаки-рятівники

У 2017 році національні змагання собак-рятувальників відбулися у Павлограді на Дніпропетровщині. Чотирилапі мали виконати низку завдань: відшукати людину за слідом у природному середовищі та, найскладніше, – за умов техногенної катастрофи. Зокрема шукали ймовірних потерпілих серед завалів будинків. Свої здібності показали 20 хвостатих рятувальників. І деякі з них пізніше вирушили до зони АТО.

Одну з грайливих вівчарок звуть Старкі. Вона – професійний слідопит. Від самого дитинства власниця хвостатої Лариса Борисенко дресує її на пошук зниклих людей.

"Гавкіт. Це означає, що собака знайшла людину. Там хтось є живий? Добре. Супер. До мене. Молодець. Суперсобака. Молодець", – сказала Лариса.

Спаркі – одна з двадцяти собак-рятувальників, які беруть участь у національних змаганнях. Перегони триденні, за цей час їх оцінювали за слухняністю й навичками пошуку зниклих.

Пошуки людей у зруйнованому будинку – одне з найскладніших завдань. Собаки-рятівники мають працювати зосереджено й не зважати на задимлення, сторонні звуки й паніку.

На пошуки людей під завалами вирушив і рятувальник Бім. Собаку підібрали на вулиці. Він мав знайти трьох потерпілих лише за півгодини.

За роки змагань у Павлограді чимало чотирилапих учасників стали професійними пошуковцями у складі деяких підрозділів ДСНС. Вівчарка Спаркі змогла реалізувати свої навички в реальних ситуаціях. Позаяк вона знайшла в завалах імовірних потерпілих лише за шість хвилин, то допомагала у пошуках зниклих людей в зоні АТО.


Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що в Запоріжжі рятувальники вчили людей, як уникнути трагедії на відпочинку.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну