УКР РУС
» » НАТО, G7, Меркель і Туск: як світові лідери відреагували на звільнення 35 бранців Кремля – сюжет
Всі новини

НАТО, G7, Меркель і Туск: як світові лідери відреагували на звільнення 35 бранців Кремля – сюжет

Зі звільненням 35-х українських бранців вітають світові лідери. Разом з українським народом в один голос радіють їхньому поверненню додому. Висловлюють надію на встановлення миру на сході України та реалізацію "Мінських домовленостей". Водночас нагадують Росії, що пам'ятають і про інших бранців Кремля. Та наголошують, що українці не мали б утримуватися в російських буцегарнях від початку. Детальніше у сюжеті журналіста "5 каналу" Вероніки Орєхової.


Сигналом надії; кроком, сповненим сподівань; дорожньою картою для досягнення миру на сході України – так світові лідери назвали обмін заґратованими. Одними з перших із поверненням на Батьківщину українських політв'язнів і військовополонених привітали Сполучені Штати. Спочатку слова вітання оприлюднило американське посольство в Києві, Державний департамент,при цьому закликавши Росію припинити агресію проти України та звільнити інших бранців. 

Привітав Україну і Дональд Трамп. Він зазначив, що обмін – можливо, перший великий крок до встановлення миру.

"Щойно відбувся обмін чималою кількістю бранців між Росією і Україною. Це дуже гарна новина, імовірно перший гігантський крок до встановлення миру. Вітаю обидві країни!" – написав Трамп. 

Поштовхом до початку мирного процесу на Донбасі вважає обмін і спецпредставник держдепу США з питань України Курт Волкер. Він укотре підтримав нашу країну. Та висловив сподівання, що тепер Мінські угоди можливо будуть реалізовані повною мірою.

"Дуже радий бачити українських моряків, які повернулися додому. Вітаю обмін в'язнями між Україною та Росією. Сподіваюся, що це сприятиме припиненню вогню і повному втіленню Мінських угод", – сказав політик.


Надію на реалізацію Мінських домовленостей після обміну висловила і канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

"Цей обмін ув'язненими є сигналом надії. Я щаслива за українських моряків, Олега Сенцова та всіх бранців, які нарешті повернулися додому. Тепер ми маємо докласти всіх сил і працювати над реалізацією мінських угод. Уряд Німеччини готовий до цього".


Водночас світові лідери нагадують Росії: пам'ятають і про решту ув'язнених українців, яким не місце у російських буцегарнях.

Так, у заяві послів країн "Великої сімки" йдеться: "Ми вітаємо українську владу з цим звершенням. Ми пам'ятаємо і про інших українських ув'язнених у Росії та сподіваємося на їх швидке звільнення".

Припинити агресію в Україні і повернути усіх незаконно утримуваних бранців додому закликав Росію президент Європейської ради Дональд Туск.

Свої привітання українським політв'язням і військовополоненим він опублікував українською мовою: "Нарешті! Звільнення Олега Сенцова та українських моряків сповнює мене почуття полегшення. Я продовжую закликати Росію звільнити усіх політичних в'язнів та поважати територіальну цілісність України".

Вітають звільнених українців і в Раді Європи, і в Європейському парламенті. Президент Європарламенту Давид-Марія Сассолі заявив: особисто чекатиме у Страсбурзі на Олега Сенцова. Там торік у грудні українському кінорежисеру присвоїли премію імені Сахарова "За свободу думки".

"Із полегшенням і глибокою радістю я дізнався про звільнення українського режисера Олега Сенцова. Він гідно протистояв несправедливості та захищав демократію і права людини. Я з нетерпінням чекаю можливості особисто вручити йому премію Сахарова", – йдеться у повідомленні.

Відреагували на звільнення і в НАТО. Північноатлантичний Альянс вітає звільнення українських заручників, і вважає важливим продовження зусиль з притягнення до відповідальності винних у трагедії рейсу МН-17. Про це йдеться у заяві речника НАТО Оани Лунгеску (Oana Lungescu), оприлюдненій на офіційному сайті організації.

"НАТО вітає той факт, що українські моряки, які були захоплені Росією минулого листопада, нарешті повернулися додому, як і режисер Олег Сенцов. Це крок у вірному напрямку. НАТО продовжує закликати Росію виконати свої зобов’язання відповідно до Мінських угод, включаючи звільнення всіх в’язнів. Водночас, є важливим встановити правду та відповідальність за збиття рейсу МН-17, відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 2166", – йдеться у документі.

А от у Нідерландах до умов обміну поставилися скептично. Зокрема, через звільнення поплічника бойовиків так званої "ДНР" Володимира Цемаха. Адже він – фігурант справи про збиття авіарейсу MH17 у небі над Донбасом. Його звільнення в Амстердамі назвали "ляпасом будь-кому, хто хоче дізнатися правду". Міністр закордонних справ країни Стефан Блок у листі до парламенту зазначив, що Нідерланди просили Україну не видавати Цемаха. Адже побоюються, що тепер його неможливо буде притягнути до відповідальності.

Як повідомляв 5.UA, 7 вересня 2019 року 35 українців повернулися в Україну в рамках обміну з РФ. Серед них 24 моряки і 11 засуджених українців: Сенцов, Сущенко, Панів, Кольченко, Клих, Карпюк, Гриб, Сизонович, Балух, Артур Панов і Бекіров.

Вероніка Орєхова, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну