УКР РУС
» » Українські скаути відзначають 30-річчя: як зароджувався "Пласт" в Україні
Всі новини

Українські скаути відзначають 30-річчя: як зароджувався "Пласт" в Україні

30-річницю відновлення діяльності в Україні розпочала відзначати організація Пласт. Цей рух виник понад сто років тому. В Україні це найбільша та найстаріша організація. Нині до неї долучилися майже 9 тисяч дітей з різних областей країни. Більше про скаутський рух розкаже Марта Шикула.


Із надувними дошками, у захисних жилетах та зі спорядженням у руках. Одна з команд пластунського табору готується до заняття на воді. Хтось обирає вправи на байдарках, а когось більше цікавлять каное або вітрильник. На вітрильну дошку стає 14-річна Анна Петришин. У пластовому таборі дівчина вшосте. Віндсерфінг намагається опанувати вперше.

"Мені дуже подобається ця морська атмосфера, яка є у цьому таборі. Ми були на віндсерфах, я не знаю, чи я б колись в житті походила на цих засобах. Ловити вітер і отримувати від цього задоволення", - ділиться учасниця табору.


Табір пластунів5 канал

Морську атмосферу створили на Яворівському озері. Тут пластуни сплять у наметах, а їжу готують на вогні. З вихованцями проводять інтерактивні лекції та вивчають ази першої домедичної допомоги. Головне - слухати капітана та дотримуватись морських традицій.

Навчитися морській справі на Львівщину приїхали понад 40 пластунів з різних областей України.

"Все починається з перших хвилин. Як вони починають збирати свої речі, те як розставляють намети, як вони дбають про свій комфорт. Кожного дня учасники готують на весь табір їсти. Наприклад, зараз йде майстер-клас з навігації, де розповідають про широти, довготи, як взагалі працює місце знаходження в телефоні". – пояснює Роман Вілівчук, асистент капітана табору.

Нині у різних областях України працюють близько сотні таких скаутських таборів. Цього року пластуни відзначають 30-річницю відновлення руху в Україні. Перші збори добре пам’ятає сеньйор пластун Богдан Гасюк . У серпні 1989 року він брав участь у церемонії  першої офіційної присяги відродженої організації.

"Все це робилося однозначно з допомогою діаспори як ідеологічно, так і фінансово. Якщо б не було світового проводу, на сьогодні не було б пластів. Дивлячись, як молодь займається пластом, я бачу, що пласт розвивається. Для дітей це середовище позитивно налаштоване. Де їхні ровесники. Якщо ваша дитина в пласті, ви можете не переживати куди вона пішла ввечері", - запевняє Богдан Гасюк.

Нині пласт - найбільша молодіжна організація в Україні. У всіх областях діє 135 скаутських осередків. Рух об’єднує 8,5 тисяч пластунів.

Марта Шикула, Євген Радіон, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну