УКР РУС
» » Злочин проти людяності: як 6 років тому влада Сирії за підтримки Росією застосувала хімічну зброю проти цивільних
Всі новини

Злочин проти людяності: як 6 років тому влада Сирії за підтримки Росією застосувала хімічну зброю проти цивільних



Токсичний зарин – ефективна хімічна зброя

Тоді, 21 серпня 2013 року, за різними даними, загинуло від 350 до 1700 осіб. Атака відбулася по житлових кварталах передмістя Дамаска місто Гута. Війська завдали ракетного удару з використанням зарину.

У військових цілях зарин застосовують як бойову отруйну речовину нервово-паралітичної дії. Отруєння цією хімічною сполукою відбувається за будь-якому способі проникнення до організму. Відповідно у 2013 році місцеве населення Сирії отримали ураження при вдиханні пари, через слизові оболонки очей, при прийомі води або харчів, при контакті із зараженими поверхнями.

Ефективним захистом від зарину є фільтрувальний протигаз. Для уникнення сорбції зарину на одязі необхідно використовувати захисні костюми. Втім сирійці точно не були до цього готові.

У зарину немає ні кольору, ні запаху, ні смаку. Він здатний змішуватися з водою і повітрям. Ця отруйна речовина нервово-паралітичної дії є смертельною. Вона потрапляє в організм через органи дихання або шкіру. Основні ознаки отруєння: сильний головний біль, неможливість дихати, кашель, м'язова слабкість, конвульсії, блювота, діарея.

Варто зауважити, що 1991 року ООН заборонила виробництво і застосування зарину, визнала його зброєю масового ураження.


Хімічна атака в Сиріїколаж 5.ua

Реакція сирійської влади та світу на отруєння цивільного населення

США, Велика Британія, Франція, Туреччина

Сполучені Штати Америки представили неспростовні докази, що урядові війська Сирії використовували хімічну зброю. Про це заявив держсекретар США Джон Керрі.

Інспектори ж ООН цілий день шукали докази хімічної атаки на імовірному місці бою. Вона, за інформацією сирійської опозиції, сталася у східному передмісті столиці.

США, Велика Британія, Франція і Туреччина тоді заявили: у випадку підтвердження використання силами Асада хімії, ці країни можуть почати військову операцію в Сирії.


Посол Сирії в Україні

"Сирія заявляла декілька разів, що навіть при існуванні хімічної зброї, вона ніколи не буде її застосовувати проти свого народу. Те, що відбулося – це провокація зі сторони США та союзників для того, щоб напасти на Сирію і нанести удар, а саме агресію проти суверенної держави", – заявив тодішній посол Сирії в Україні Мохамед Саід Акіль.


Сирія

"Ми вимагаємо від міжнародної спільноти підтримки для припинення вбивст. Світ має покінчити із знищенням сирійського народу та загибелі дітей від отруйного газу. Закликаємо заборонити над країною авіаперельоти та здійснити пряму військову інтервенцію міжнародного контингенту до Сирії", – заявив один із лідерів сирійської опозиції Джордж Сабра.

Сирійська влада звинувачення в застосування хімічної зброї повністю відкинула. Вона заявила, що опозиція таким чином намагається відволікти увагу інспекторів ООН, які були до країни.

"Оприлюднена інформація сміховинна, наївна, антинаукова, нелогічна суб'єктивна. Я відповідально заявляю це від імені держави та армії. Перевірити ті факти буде нескладно. Відео є сфабрикованим і змонтованим заздалегідь спеціально для візити інспекторів ООН", – відповів міністр інформації Сирії Омран Аль-Зубі.


Росія

Росія заявила про погодження на військову операцію у Сирії. Але лише, якщо провина Дамаска у застосуванні хімічної зброї буде доведена. Про таке заявив Володимир Путін. Зі слів російського лідера: докази застосування хімзброї, якщо такі у когось і є, мають представити у Раді Безпеки ООН. І вони мають бути переконливими, а не базуватися на чутках. Адже попередній відео-доказ із мертвими людьми, навіть американські експерти, вважають непереконливими. Більше того, вони не виключають що це провокаційна акція опозиції.


Ватикан

"Я засуджую застосування хімічної зброї. Ті жахливі фотографії досі в моїй голові та серці. Війна породжує війну, насильство веде до насильства. Я дуже прошу сторони конфлікту до їхнього сумління, не думати лише про власні інтереси, а побачити в інших братів і сміливо почати зустрічі та переговори", – виголосив Папа Римський Франциск на площі Святого Петра у Ватикані.


Докази хімічної атаки

Станом на вересень 2013 року французька розвідка оцінювала запаси хімічної зброї на рівні тисячі тон, в тому числі іприт, VX, та декілька сотень тон зарину. Відповідно розробкою та виготовленням бойових отруйних агентів займається Сирійський центр наукових досліджень (SSRC). "Підрозділ 450" відповідає за наповнення боєприпасів отруйними агентами та за безпеку збереження запасів хімічних речовин.

Того ж року була досягнута домовленість про вивезення та знищення хімічної зброї з Сирії. Режим Ассада приєднався до Конвенції про хімічну зброю, з країни було вивезено 1290 тонн отруйних речовин, була знищена інфраструктура для виробництва хімічної зброї. Проте низка оглядачів підозрювали режим Ассада у неналежному виконанні взятих на себе зобов'язань, в тому числі у приховуванні залишків хімічної зброї та спробах відновити її виробництво.

Це підтвердилося наступними цілеспрямованими атаками на цивільне населення, які відбулися в квітні 2014 року в провінціях Ідліб та Хама, а також у квітні 2017 року, коли був завданий повітряний удар по місту Хан-Шейхун. Боєприпаси містили отруйну речовину нервово-паралітичної дії, найімовірніше зарин.


Башар Асад, Володимир Путін колаж 5.ua

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що внаслідок російських авіаударів по Сирії загинуло 50 осіб.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну