УКР РУС
» » Українців труять токсичною отрутою: чим небезпечно та як розпізнати
Всі новини

Українців труять токсичною отрутою: чим небезпечно та як розпізнати

У Києві зафіксовано новий випадок отруєння важкою небезпечною сполукою — талієм. Це вже четверта людина, яка потрапила у лікарню із характерними симптомами. Історія почалася із отруєння сім'ї Білоконів. Молодий хлопець Максим, на жаль, помер, а його батько Володимир перебуває у лікарні. Пізніше в палату до Білоконя-старшого потрапив і його друг — симптоми схожі на ті, які з'являються під час отруєння талієм. Останнім потерпілим виявився таксист Вадим Кисельов, який із родиною Білоконів ніяк не пов'язаний.

Що таке талій і чому випадки отруєння настільки небезпечні — з'ясовував OBOZREVATEL.

Що таке талій?


Талій був названий "отрутою отруйника", оскільки він не має ні смаку, ні кольору, ні запаху, діє повільно, безболісно і викликає велику кількість симптомів, характерних для інших захворювань і станів.

Як пояснила в коментарі OBOZREVATEL кандидат хімічних наук Ольга Цигульова, талій — "це високотоксична сполука у вигляді солей, яка використовується у певних хімічних процесах". Використання цього елемента суворо контролювалося.


Померлий від талію Максим Білоконь


"Колись цей талій використовували для боротьби з гризунами, але оскільки не виключене було потрапляння отрути в організм людини, від цього методу відмовилися", — каже вона.

Як талій може потрапити в організм?

Талій може потрапити в організм через органи дихання, неушкоджену шкіру і травний тракт. Летальна доза під час перорального прийому становить для людей приблизно 1 грам. У загиблого Максима Білоконя підтвердили наявність в організмі 80 грамів хімічної речовини.

За розповідями його матері, перед отруєнням хлопець випив чашку кави, і зазначив, що на смак вона була дивною.

"Він міг забігти в якусь кав'ярню, де труїли щурів цим талієм. А оскільки це дуже високотоксична сполука, то достатньо якихось слідів, щоб отруїтися", — висловила припущення у розмові з нами Цигульова.

Як розпізнати отруєння?

Першими ознаками отруєння талієм є нудота, блювота, болі в животі, пронос, запор і ураження дихальних шляхів. Через 2-3 тижні у людини випадає волосся, а у важких випадках можуть розвинутися поліневрити, психічні розлади, ураження зору і інше.

За появи перших ознак Цигульова рекомендує негайно звертатися у лікарню, і не до звичайного терапевта, а до профільного фахівця.

"Отрута не має ні смаку, ні кольору, ні запаху, людина його не відчує. Щоб його діагностувати, потрібне спеціальне обладнання, це не все так просто. Терапевт не в змозі визначити подібне отруєння", — сказала хімік.

Як лікується?

Медична допомога необхідна у всіх випадках, так як отруєння талієм вимагає тривалого лікування у відділенні токсикології.

Для прискорення виведення токсину з організму проводять повторні сеанси гемодіалізу. З метою запобігання реабсорбції талію в ниркових канальцях показано введення хлориду калію. Калій витісняє талій з клітин, після чого отрута виводиться з каловими масами.

Для лікування неврологічних порушень застосовують вітаміни групи B, перш за все, Тіаміну гідрохлорид.

При патологіях з боку серцево-судинної системи призначають серцеві препарати, а при розладах дихання використовують дихальні аналептики.

Цигульова вказала на підозрілість саме точкових отруєнь у Києві, підкресливши, що цим питанням повинні зайнятися правоохоронні органи.

Що каже поліція?

Тим часом у Деснянському управлінні поліції Києва повідомили OBOZREVATEL, що справа за фактом отруєння сім'ї Білоконь і друга батька загиблого Максима, справа розслідується у рамках одного кримінального провадження за ст. 115 ч. 1. (умисне без кваліфікуючих ознак).

Справою четвертого потерпілого Вадима Кисельова займається Печерське управління поліції Києва, бо чоловік спочатку потрапив у Міську клінічну лікарню №12 у Печерському районі.



За словами прес-секретаря Деснянського райуправління поліції Наталії Федоровської, "справа перебуває на особистому контролі начальника київської поліції Андрія Крищенка".

Версії події у поліції не коментують, але запевняють, що у слідства вже є напрацювання.

Читайте всі новини по темі "Ексклюзив" на сайті "OBOZREVATEL".

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну