УКР РУС
» » Торгівля та полегшення в'їзду для українців: як минув перший день прем'єр-міністра Ізраїлю в Києві – сюжет
Всі новини

Торгівля та полегшення в'їзду для українців: як минув перший день прем'єр-міністра Ізраїлю в Києві – сюжет

Перша зустріч в Україні за 20 років. Прем'єр-міністра Держави Ізраїль Беньяміна Нетаньягу зустрічає в Маріїнському палаці президент України Володимир Зеленський. Востаннє голову уряду Ізраїлю приймав Леонід Кучма наприкінці 90-х.


Понад дві години переговорів за зачиненими дверима. У результаті Україна та Ізраїль підписали 4 документи: про співпрацю в освітній галузі, сільському господарстві, економічному розвитку, а також угоду про дзеркальне вивчення мов у навчальних закладах. Івриту в Україні та української мови в Ізраїлі.

У промові до журналістів Володимир Зеленський анонсував розширення угоди про зону вільної торгівлі. Не лише на товари, а й на послуги.

"Ізраїль залишається ключовим торговельним партнером України в регіоні близького Сходу. Наш сукупний товарообіг перевищив 1 млрд дол. США. Не маю жодного сумніву: скоро ця цифра значно збільшиться завдяки підписанню угоди про вільну торгівлю", – зазначив Зеленський.

Перемови щодо угоди про створення зони вільної торгівлю між державами почалися ще 2015-го. В січні цьогоріч її підписали. Минулого місяця її ратифікувала Верховна Рада України. Проте початок її дії гальмується через відсутність такого кроку з боку ізраїльського парламенту.

"Дякуємо за те, що ви ратифікували угоду про вільну торгівлю. Ми також чекаємо на її розширення. Коли відбудуться вибори до нашого парламенту, тоді і ми зможемо її ратифікувати", – заявив прем'єр-міністр Ізраїлю.

Водночас Беньямін Нетаньягу запросив президента України Володимира Зеленського до Єрусалима вже наступного тижня.

"Я з нетерпінням чекаю на нашу подальшу співпрацю. Хочу скористатися цією можливістю і запросити Вас до Єрусалима. Ми вже погодилися, що це буде на наступному тижні. Якщо не на наступному тижні, то дуже скоро", – сказав Нетаньягу.

Зі свого боку Володимир Зеленський закликав Державу Ізраїль визнати Голодомор геноцидом українського народу.

"Наші народи спільно пережили всі трагедії новітньої історії – Голодомор і Голокост, Другу світову війну, тоталітарний радянський режим. Я знаю, як засоби масової інформації позитивно висвітлюють відвідання в ході візиту прем'єр-міністром Ізраїлю Національного меморіалу жертв Голодомору. Розумію, як тепло це буде сприйнято українським суспільством. Я звернувся до ізраїльської сторони із закликом визнати Голодомор актом геноциду українського народу", – зауважив президент України.

У перший день візиту лідери держав вшанування пам'ять жертв у Бабиному Яру. Під час Другої світової війни тут розстріляли понад 100 тисяч людей, переважно євреїв. Учасники церемонії поклали до меморіалу траурні вінки. І наголосили – трагедія не повинна повторитися знову.

"У цій могилі тисячі євреїв та українців. Я хочу вшанувати пам'ять тих, хто загинув на цьому місці. Наша головна мета – не допустити повторення Бабиного Яру", – наголосив голова уряду Ізраїлю.

"Ізраїльський центр пам'яті Голокосту "Яд Вашем" відзначив високим званням "Праведник народів світу" понад 2,5 тисячі українців. Ми закликаємо міжнародну спільноту об'єднати зусилля, щоб не допустити будь-яких проявів антисемітизму та нетерпимості на расовому чи національному ґрунті", – підсумував Володимир Зеленський.

У вівторок Беньямін Нетаньягу продовжить свій візит до Києва. Зокрема він зустрінеться з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

Евеліна Михайленко, Олена Соловйова, Юрій Усік, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну