УКР РУС
» » Маковія, або Медовий Спас-2019: що не можна робити та які смаколики нести святити до церкви
Всі новини

Маковія, або Медовий Спас-2019: що не можна робити та які смаколики нести святити до церкви



Маковія (Медовий Спас)

Маковія йде першим з трьох літніх Спасів, які настануть у серпні. Свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене близько ІХ ст. Воно полягало у перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася. Протягом двох тижнів цю святиню носили Константинополем для "відвертання хвороб" та очищення міста від злих духів, які, за давніми віруваннями, приносили епідемії страшних хвороб. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі у спеку.


Дерев'яний хрест, терновий вінокDepositphotos

Що не можна робити на Маковія

На Маковія існують заборони на роботу в городі, на присадибній ділянці і вдома. Не можна копати, будувати, шити, прати чи прибирати. Всю роботу зазвичай роблять напередодні.

Вже з наступного дня (15 серпня) не можна купатися в озерах і річках, інакше, за повір’ям, з'явиться ризик потонути або серйозно захворіти. Також до Спасу востаннє за рік потрібно купати худобу, щоб на неї не напали хвороби.

На Маковія можна збирати мак і мед. Втім, варто зауважити: за народними прикметами, під час цього процесу не можна голосно розмовляти, щоб не налякати бджіл і не зіпсувати меду. А особливо, йдучи на пасіку по мед. 

А ще на Маковія варто утриматися від сварок та лихослів'я. Не можна бажати комусь зла, щоб не накликати на себе негативу і нещастя.


Пасіка, бджолярDepositphotos

Традиції святкування та обряди

Освячення криниць. Це глибинний звичай наших пращурів. Він сягає ще язичницьких вірувань у живу силу води. Біля криниці мають стояти застелені святковими скатертинами два столи: на одному хліб-сіль та запалена свічка, на другому – свічка, свячена вода і коливо (кутя). Після освячння хлопці обсаджували джерело деревами або втикали обіч свіжі галузки.

Створення букетів-оберегів, які в народі називали "маковійчиками". Ці обереги мали захищати всю родину від біди протягом наступного року. Така традиція не зникла з приходом християнства, а лише дещо змінилася – тепер ці обереги святять у церкві. Букет такий має робити саме жінка, а складається він з певних трав і квітів, причому кожна з рослин має певне значення.


Маковійчикиколаж 5.ua

Що святити в церкві



  • мед та медові смаколики;



    мак і макові пироги;



    воду;



    квіти (великі китиці жовтих купчаків, чорнобривців, чебрецю, кудрявців, настурцій, рути-м'яти, нагідок, польових сокирок, лугової материнки, роман-зілля, васильків та великі достиглі голівки маку).

Рецепт макового рулету

Інгредієнти:



  • сіль – 1/4 ч. л.;



    мак (мак має бути хорошої якості і ні в якому разі не повинен гірчити) – 500 г;



    цукор (3 ст. л. – в тісто, 10 ст. л. – в макову начинку) – 13 ст. л.;



    вершкове масло (50 г – в тісто, 100 г – в начинку) – 150 г;



    яйце куряче (середнє, кімнатної температури, 2 – в тісто, 1 – для змазування рулету) – 3 шт.;



    дріжджі (дивіться інструкцію, там завжди написано, на яку кількість борошна вони розраховані, наприклад, 6 г сухих дріжджів на 500 г борошна) – 1 пач.;



    молоко (200 мл – в тісто, 200 мл – в начинку) – 400 мл;



    пшеничне борошно / борошно вищого сорту – 500 г;



    мед – 100 г.

Приготування:



Для активізації свіжих дріжджів змішайте в мисці 100 мл теплого молока, ложку цукру і свіжі дріжджі. Добре розмішайте, щоб не було грудочок. Поставте в тепле місце до утворення пінної шапочки на дріжджах.



Добре просійте борошно. Молоко, що залишилося (100 мл) трохи підігрійте на невеликому вогні, розтопіть у ньому вершкове масло (50 г), додайте сіль, добре перемішайте.



У чаші міксера з'єднайте більшу частину борошна (2/3 частини) з активізованими дріжджами, молочною сумішшю, додайте яйця (2 шт.) і цукор, що залишився (2 ст. л.). Перемішувати потрібно на повільній швидкості до з'єднання всіх інгредієнтів, при цьому поступово досипати решту борошна і контролювати консистенцію тіста.



Збільшіть швидкість і продовжуйте вимішувати тісто протягом 10-15 хвилин. Тісто має зібратися навколо винта і відставати від стінок чаші.
Скачайте тісто в грудочку. Накрийте серветкою або плівкою, поставте в тепле місце приблизно на 2-3 години. За цей час воно має збільшитися у два-три рази.



Вийміть тісто з чаші і добре його розімніть, щоб у ньому не було повітря.



Залийте мак окропом хвилин на 8-10. Якщо мак "брудний", то його попередньо промийте. Злийте воду і знову залийте окропом вже на 5 хвилин.



Добре злийте воду, при цьому віджимаючи мак руками. Змішайте з коричневим цукром. Він потрібен тут як додатковий подрібнювач, позаяк тверді кристалики чудово тиснутимуть мак разом з ножичками. Можна перекрутити цю суміш на ручний м'ясорубці.



Перекладіть перетертий мак у глибоку каструлю, змішайте з маслом, медом, доливаючи при цьому молока (потрібно вливати його поступово) і починайте варити на дуже маленькому вогні, постійно помішуючи і доливаючи молоко. Варити потрібно близько години.



Начинка ні в якому разі не повинна бути рідкою, консистенція має бути розсипчастою. Даємо охолонути начинці.



Максимально тонко розкачати тісто квадратиком або зі злегка закругленими краями.



Щедро і рівномірно викладіть начинку.



Обережно завертайте рулет з довгого боку, щоб він був меншого діаметру.



Розігрійте духовку до 180 градусів. Збийте яйце або жовток з невеликою кількістю молока (1 ст. л.), змастіть яйцем рулет і просто посипте його маком, поставте хвилин на десять в духовку при 180˚С, далі через кожні десять хвилин знижуйте температуру на двадцять градусів. Пекти рулет потрібно хвилин 30-40 (залежить від духовки).


Маковий рулетDepositphotos

Успенський піст

У день Маковія починається Успенський піст, який завершиться рівно через два тижні, 28 серпня, якраз на свято Успіння Пресвятої Богородиці. А значить, починаючи з Медового Спаса, необхідно дотримуватися заборон у раціоні: не можна вживати м'ясо, молоко і похідні продукти, рибу, яйця, а в деякі дні – гарячу варену їжу і рослинну олію.


Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що тисячі вірян зібралися, щоб відзначити Різдво святого Іоанна Предтечі.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну