УКР РУС
» » Парад буде, навіть без президента: реакція українців на "новий формат" Дня Незалежності
Всі новини

Парад буде, навіть без президента: реакція українців на "новий формат" Дня Незалежності

Парад буде – навіть якщо головнокомандувач на нього не прийде. Менш як за добу після заяви Володимира Зеленського про "новий формат" святкування Дня Незалежності, в якому замість урочистої ходи Хрещатиком – військовим виплатять премії, понад 10 тис. користувачів Facebook самоорганізувалися, щоби провести альтернативний парад.


Уперше військовий парад скасував президент-утікач, засуджений заочно за державну зраду. До 20-ї річниці Незалежності України Віктор Янукович вирішив зекономити кошти на соціальний захист. Нині – історія повторюється. Вже із шостим президентом.

"Ми прийняли рішення виділити 300 млн грн на премії всім нашим військовим. Це солдати строкової служби, це курсанти, сержанти, офіцери, всі. І обов'язково військові, які виконують завдання в зоні проведення ООС", – заявив Володимир Зеленський.

У традиційному відеозверненні Зеленський монетизував парад: замість урочистого маршу та показу військової техніки – трохи більше 1 тис. грн премії кожному військовому.

Торік понад 4,5 тис. військовослужбовців Збройних сил та Нацгвардії, прикордонників, поліцейських, рятувальників та курсантів військових вишів крокували Хрещатиком. Окремою колоною пройшли ветерани війни на сході України. Техніку, зокрема й авіацію, яка є на озброєнні української армії, продемонстрували десяткам тисяч людей, які прийшли на парад.

"Новий формат" святкувань, анонсований Зеленським, прокоментував його попередник.

"Воєнний парад – це не тільки, коли армія звітує перед народом про дистанцію, яку вона пройшла за рік від попереднього параду. А це – і подія, коли народ має можливість віддати шану і повагу своїй армії", – зауважив п'ятий президент України Петро Порошенко.

А на заклик демобілізованого військового в соцмережах менш як за добу – самоорганізувалися понад 10 тис. людей.


Парад на День Незалежності5 канал

"Так буде навіть краще – без президента, суто ми самі, люди, які прийдуть, які нас поважають, для них проведемо цей парад", – зазначив Павло Іщенко.

А інший демобілізований військовослужбовець Віктор "Дідусик" додав: "Це буде найкращий парад. Якщо ті кошти витратять на премії, як було обіцяно, це непогане рішення. Але якби ті 300 млн грн, за які мають перенести адміністрацію, були потрачені так само на військових, я був би задоволений. Хоча б на озброєння".

Сам прийде і всіх запрошує 24 серпня на Хрещатик – спікер парламенту Андрій Парубій: "Беріть у свої руки бойові знамена, піднімайте прапори, з якими ми боронили Україну, під гаслом "Слава Україні!" і під гімн "Зродились ми великої години". Я буду там разом з вами!"

Депутат Андрій Тетерук, – колишній командир батальйону "Миротворець", який вийшов із сімдесятьма бійцями з оточення поблизу Іловайська, – вважає, що скасування параду – це питання не грошей, а цінностей.

"Премію можна виплатити і на знак пошани тим військовослужбовцям, які того заслуговують. А просто так, роздати всім, я не бачу в цьому сенсу. І я не бачу, що це змінить ситуацію на краще. Мені дуже прикро, що президент як Верховний Головнокомандувач не розуміє цих базових речей", – міркує нардеп від "Народного фронту".

Інших – обурюють слова тих, хто обурився. Попри звання генерал-полковника, опоблоківець Василь Німченко підтримує ініціативу Зеленського й вважає недоречним виставляти на показ військову міць армії.

"Це лжепатріотизм. Ті, які кажуть, що це виховує патріотизм. Я розумію патріотизм – 41-й рік, німець під Москвою, і підтягнули вже для оборони Москви, і пішли на парад, і з параду – пішли в бій. Ось це я розумію", – каже Василь Німченко.

Попри рішення Зеленського – в Кабміні гроші на парад шукають. Кошторис рахують міністри фінансів та оборони.

Леся Головата, Єва Ніколашвілі, Анна Брикова, Олексій Тищенко, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну