УКР РУС
» » Тука про ситуацію в Станиці Луганській: "Ворог нарощує міць, по той бік Сіверського Донця – скупчення живої сили противника"
Всі новини

Тука про ситуацію в Станиці Луганській: "Ворог нарощує міць, по той бік Сіверського Донця – скупчення живої сили противника"

На Сході цього тижня неспокійно. І не лише військовим, а й цивільним. Зокрема, у Станиці Луганській. Там нарешті взялися реалізовувати те, про що домовилися ще у 2016-му. Розводити війська. Вкотре. Останні три дні обидві сторони відводили сили від пішохідного мосту у Станиці. Ну як обидві? Камера нашого каналу все ж зафіксувала терористів у військовій формі, які ховалися за спинами цивільних. Але за останніми даними, російські війська таки відведені. Як розводили, що це змінить тактично і що нині відбувається на КПВВ – журналіст "5 каналу" Мирослав Солонар дізнавався.


Ближче до обіду середи, 26 червня, українські армійці відійшли від однієї з передових позицій у Станиці Луганській. Засвідчили сигнальною ракетою.


Ситуація в Станиці Луганській5 канал

"На виконання Мінських домовленостей сьогодні підрозділи Збройних сил, які займають оборону на ділянці дороги Станиця Луганська – Луганськ, відійшли відповідно до встановленого сигналу із займаних позицій", – говорить командувач операції Об'єднаних сил Олександр Сирський.

А військовослужбовець ЗСУ В'ячеслав каже: "Та позиція була набагато вигідніша, ніж ця".

Мешканка Станиці Луганської Анастасія нині неспокійна: "Я дуже сильно хвилююся, що нас можуть назад туди здати, тобто я не почуваюся тепер захищеною, тому що хлопці далеко".

На 400 метрів углиб підконтрольної території України відійшли підрозділи ЗСУ. Через години розвідка і штаб доповість: супротивник біля Станиці Луганської теж відвів сили орієнтовно на півтора кілометра вглиб. Така "зміна" розташування позицій мала відбутися ще восени 2016-го, про що домовилася тристороння контактна група в Мінську. За мирним планом, біля трьох населених пунктів мала бути "демілітаризована зона": у селищі Петрівське на Донеччині, Станиці Луганській та Золотому на Луганщині. Угода передбачає відведення військ на один кілометр кожної зі сторін, тобто створення квадрату безпеки 2 км в глибину і 2 км завширшки.


Ситуація в Станиці Луганській5 канал

Але тоді розведення сил відбулося лише біля Золотого і Петрівського. А в Станиці Луганській його багато разів зривали бойовики. Зриваючи домовленість про відведення, ворог хотів скористатися мирним планом і закріпитися на вигідних позиціях.

Про чергове відведення у Станиці знову заговорили за мінським столом у червні 2019-го. Коли до переговорного процесу повернувся Леонід Кучма.

Станиця Луганська – стратегічно місто як у військовому, так і в гуманітарному плані. Майже впритул межує з російським кордоном, а ще звідси кілометрів зо двадцять до самого Луганська. Тут розташований єдиний в Луганській області контрольний пункт в'їзду та виїзду на окуповану територію. Щодня КПВВ перетинає близько 10 тисяч осіб. На околицях міста протікає Сіверський Донець. За мінськими домовленостями, по середині річки і має проходити лінія розмежування. Є два мости – зруйнований залізничний і колишній автомобільний (нині він пішохідний).

/ 5 канал Ситуація в Станиці Луганській
/ 5 канал Ситуація в Станиці Луганській

Військовослужбовець Нацгвардії з позивним "Док" розповідає: "Станиця Луганська – це центр регіональної контрабанди, тому що поруч російський кордон – туди зброя заходила, товари різні, продукти ходили туди-сюди".

До війни Станиця Луганська була містом багатіїв, розповідає розвідник, який впродовж двох років воював у Станиці. Знав там мало не кожен будинок.

"Ми жили в домі Єфремова. Якщо він мене чує, хочу йому сказати: дякую, то був хороший будинок. Будинки там є дуже гарні. Ми чому в цих будинках жили, тому що по них ніхто не стріляє", – розповідає "Док".

Боєць переконаний: нині ворог спробує скористатися відведенням, щоб спробувати взяти стратегічне місто під власний контроль: "У нас усі кричали протягом останнього року про перемогу наших Збройних сил, вони робили так званий повзучий наступ і вони відстояли там трошки "сірої" зони. Коли це все сплюсувати за увесь рік, це там 20 квадратних кілометрів. Це квадрат 5 на 4, це просто якісь кущі, це взагалі нічого, але для нас це була перемога. Зараз ми всі ці наші перемоги віддаємо".

Такі висновки у бійців тому, що ворог не робить дзеркальних дій. На третій день, коли ворог мав відійти, "5 канал" зафіксував на пішохідному мості ворожого стрільця. Він ховався за спинами цивільних. Звична тактика терористів.

Докази недотримання Мінських домовленостей та умов відведення демонструємо постійному представникові України в Тристоронній контактній групі Леоніду Кучмі. Він приїхав до Станиці, щоб перевірити, чи дотримуються сторони мирного плану.

Журналісти говорять Кучмі: "Наших військових тут немає, а там стоять якісь люди у незрозумілій формі, це не ОБСЄ".

На це Кучма відповів: "Ну це СЦКК так би мовити. Ви ж знаєте, що ми розбіглись. Ну ось вони створили своє СЦКК. Вони повинні синхронно, дзеркально це зробити, а ми ж не збираємось, ми пішли, а їх тут залишити. Так що тут немає ніяких цих самих".

За кожним кроком ворога стежить командування Об'єднаних сил. Кажуть, на розведення дається три дні і вже від суботи на пішохідному мосту мають бути лише цивільні мешканці і представники ОБСЄ та Спільного центру з контролю та координації за припиненням вогню.

/ 5 канал Ситуація в Станиці Луганській
/ 5 канал Ситуація в Станиці Луганській

Богдан Бондар, заступник командувача операції Об'єднаних сил, говорить: "Ніяких ряжених, з бірками, з касками голубими, синіми, червоними на тій стороні не повинно бути, і ми не дозволимо, щоб вони там розміщувались".

Зараз українські військові залишили ще одну позицію і відійшли майже на півкілометра. Тим часом біля Станиці Луганської бойовики нарощують міць, розповідає заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука. За свідченням чиновника, бойовики закріпилися на домінуючій висоті "Князь Ігор". Вона дозволяє контролювати їм місцевість довкола Станиці. 

Тука говорить: "Почали надходити досить такі неспокійні новини, люди самі дуже стривожені. Тому що по той бік Сіверського Донця спостерігається скупчення живої сили в такій кількості, якої не бачили вже декілька років".

/ 5 канал Ситуація в Станиці Луганській
/ 5 канал Ситуація в Станиці Луганській

У штабі ООС заспокоюють: якщо ситуація погіршиться, – негайно повернуть українські підрозділи на попередні позиції.

"Ми не відводимо зі Станиці, ми не прибираємо війська, ми просто зробили таке напівколо, що дозволить ефективно, в тому числі, із застосуванням технічних засобів, які в нас є, контролювати цю ділянку і забезпечувати прохід", – каже Боднар.

Нині сили ООС провели перший етап відведення своїх підрозділів. На черзі другий – ліквідація усіх укріплень на покинутих блокпостах з обох сторін. Однак на цей крок у керівництві операції Об'єднаних сил поки що не ідуть.

Мирослав Солонар, Вікторія Ковальова, Петро Ковальов, Михайло Третяк та Віктор Прокопенко, "Час.Підсумки тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну