УКР РУС
» » "День за днем, втрата за втратою": книжки, авторства бійців з передової, представили на фестивалі в Дніпрі
Всі новини

"День за днем, втрата за втратою": книжки, авторства бійців з передової, представили на фестивалі в Дніпрі

У Дніпрі на набережній у суботу, 22 червня, відкрився книжковий фестиваль "Book Space 2019". Один зі cтендів – ветеранський. У ньому понад півсотні книжок, авторами яких є очевидці війни на сході країни - це учасники бойових дій, волонтери та переселенці. Це здебільшого документальні розповіді.


У своїй книзі "Життя після 16:30" кіборг Олександр Терещенко з Миколаєва описав події, які сталися під час оборони Донецького аеропорту.  У жовтні 2014-го доброволець тоді ще 79-ї аеромобільної бригади  захистив своїх побратимів від вибуху гранати. Внаслідок цього йому відірвало обидві руки та майже втратив зір. Уже на лікарняному ліжку Олександр приступив до написання книги.

"Я, починаючи з 2014 року, дуже часто ловив на собі погляди співчуття , здивування – як ти живеш, як ти не наклав на себе руки. Я б так не зміг, багато знайомих не знали, як до мене вперше прийти. Можна співчувати людині, в якої згоріла хата – можна відбудувати, а мені? Що руки відростуть? Вони відчули, що я нормальний, залишився таким, як був, не чекаю співчуття. Всі мої думки  - як технічно подолати  якусь ситуацію. Як самому пристосуватися, щоб застібати брюки, сорочку одягати", - ділиться автор книги Олександр Терещенко. 

"Війна, якої не було" - Роман Зіненко детально описав бойові зіткнення з ворогом в Іловайську. Доброволець полку "Дніпро – 1" зібрав понад семисот свідчень товаришів й побратимів.

"Складалася позиція за позицією. День за днем, втрата за втратою, де які бої відбувалися. Були такі події, навколо яких дуже багато вигадок  маніпуляції і брехні. Я вважав своїм боргом оприлюднити спогади безпосередніх учасників  для того. Щоб прибрати різноманітні маніпуляції", - пояснив боєць Роман Зіненко.

За автографами до Романа приходять до ветеранського намету.

"Такі книги, якщо вони пропущені через особисте сприйняття автора – це безцінний досвід. Тому, величезне дякую", - ділиться враженнями відвідувачка фестивалю Вікторія Муха.

У ветеранському наметі на стенді понад півсотні книжок авторів, які на власні очі бачили війну.

"Тяжко? Так давайте тоді не будемо про це ні читати, ні говорити, ні думати – це не наше, не моє. Це наше, тому треба про це знати, розуміти, як це було", - переконаний відвідувачка фестивалю Лєра Чайка.

За  5 років в Україні видали близько тисячі книжок про війну на Донбасі.

"Близько 30% людей, що купили у нас книги нічого раніше не читали про війну, уявляєте. Ніколи жодної книги про війну. Тобто ми цими книгами даємо людям якийсь інформаційний привід цікавитися в принципі ветеранської літературою і темою війни. Я вважаю, що це найважливіше, що робить наш намет", - пояснює видавчиня, волонтерка Ірина Білоцерковська.

Книжковий фестиваль у Дніпрі триватиме до 23 червня.

Наталя Світлова, Олександр Пронський, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну