УКР РУС
» » "Декомунізація" по-харківськи, або Як депутати проспект Жукова повертали
Всі новини

"Декомунізація" по-харківськи, або Як депутати проспект Жукова повертали

Проспекту Григоренка в Харкові – повернули ім'я маршала Жукова. Таке рішення на сесії міської ради ухвалили депутати. Активісти обурені діями місцевих можновладців, а в Інституті національної пам'яті кажуть, що депутати порушили закон про декомунізацію.


Десятки пікетувальників прийшли під стіни мерії Харкова.

"Місто, яке в 2014 році за допомогою наших патріотів вистояло, і не зробили тут ніякого ХНР, зараз намагаються цей ХНР зробити, – саме перейменуванням проспекту", – обурена Ярина Чаговець.

У 2016-му, за законом про декомунізацію, проспект Жукова перейменували на честь Петра Григоренка – радянського військового, який прославився правозахисною діяльністю. Тепер у місцевій топонімічній комісії змінили думку. Кажуть: підстав для такого рішення не було.

Однак дехто з депутатів вважає інакше: "Ім'я маршала Жукова не підпадало під дію цього закону. Жуков 23 серпня 1943 року був у нашому місті та безпосередньо брав участь у звільненні від нацистських загарбників".

На це відповідає депутат Ігор Черняк: "Забороняється присвоювати юридичним особам та об'єктам права власності імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР і так далі. Є пряма заборона, передбачена законом".

Петиція щодо повернення проспекту імені радянського маршала набрала необхідні 5 тис. голосів. Відтак, її винесли на розгляд сесії міськради. Противники перейменування назбирали стільки само підписів і оформили власне звернення до мерії.

Своєю чергою, Геннадій Кернес продемонстрував 45 тис. паперових заяв, в яких, за словами мера, містяни підтримали повернення проспекту імені Маршала Жукова. Попри акцію протесту, за повернення проспекту імені маршала Жукова проголосувала більшість депутатів: 59 – за, 13 – проти.


Голосування за проспект Жукова5 канал

На рішення Харківської міської ради вже відреагували в Києві. Український Інститут національної пам'яті вважає голосування незаконним. А Кабмін звернувся до правоохоронних органів, щоб ті перевірили, чи не було порушень у діях харківських депутатів.

"Зараз м'яч на полі в харківського міського голови, в якого, з точки зору законодавства, є лише дві опції. Він може це рішення ветувати, або він може його підписати. Але тоді він мусить розуміти, що колективною безвідповідальністю органу місцевого самоврядування, яким є міська рада, він вже не зможе прикрити свої дії. Тому що в цьому разі він діятиме як посадова особа", – пояснює начальник відділу правового забезпечення Інституту національної пам'яті Сергій Рябенко.

Віцепрем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко на засіданні уряду наголошує: "Є рішення, які прямо суперечать законам України. Це якраз той випадок, оскільки всі топоніми, які пов'язані з іменами одного з комуністичних керівників маршала Жукова, перебувають поза законом".

Свою чергою, активісти планують оскаржувати рішення міських депутатів у суді. А міський голова пообіцяв надати ім'я Петра Григоренка одній з вулиць в історичному центрі Харкова.

Оксана Нечепоренко, В'ячеслав Кузьменко, Харків, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну