УКР РУС
Всі новини

Швидка допомога в Україні: коли швидка може не приїжджати

В Україні екіпажі швидкої допомоги повинні приїжджати до пацієнтів лише в разі, якщо людина може за лічені хвилини стати інвалідом або померти. Причини на кшталт температури або високого тиску не є достатніми для виклику невідкладної допомоги.

Про це розповів в ефірі ObozTV глава Всеукраїнського союзу парамедиків Ярослав Вус. За його словами, в Україні діє постанова Кабміну №1119, де вказані правила виклику швидкої допомоги. З цим правилами повинен ознайомитися кожен.



"Швидка допомога повинна відповідати за екстрені випадки – коли людина без надання допомоги залишиться інвалідом або втратить життя за лічені хвилини. ДТП з потерпілими, інфаркти, інсульти тощо – це робота швидкої допомоги. А те, чим швидка займається зараз і займалася останні 20 років – температури, пневмонії, високий тиск, "просто поговорити" тощо – цим швидка займатися не буде", – підкреслив Вус.

За його словами, якщо швидка почне працювати за законом, кількість викликів різко знизиться.

"Від високої температури ще ніхто не помер... Якщо у дитини висока температура, треба робити, як в усьому цивілізованому світі. Ця дитина може з п'ятниці дочекатися понеділка і звернутися за допомогою до педіатра або сімейного лікаря в порядку черги", – пояснив експерт.

При цьому лікар запевнив, що людина не буде залишатися зовсім без допомоги, коли її стану щось загрожує.

"Якщо температура у дітей висока, супроводжується якимись, наприклад, висипаннями, тоді мати побачить ці висипання, повідомить диспетчеру швидкої допомоги. Диспетчер, по-перше, дасть консультацію. А по-друге – приїде швидка допомога, тому що висока температура і якісь висипання можуть бути ознаками менінгококцемії, а це вже екстрений випадок", – розповів Вус.

"А якщо просто висока температура – батьки дитини телефонують, їм відмовляють у виклику, радять, що далі робити, як збивати. Крім бригад 103 диспетчер може вас перемкнути на консультацію з лікарем, наприклад, педіатром, або може сам вас проконсультувати, що вам робити, щоб дочекатися ранку і сходити в поліклініку за місцем проживання. На екстрені випадки – біль за грудиною, інсульт, порушення мови – швидка допомога приїжджатиме", – зазначив лікар.

Також медик уточнив, що для українських екіпажів швидкої законодавчо встановлена норма прибуття на місце – 10 хвилин у місті, 20 хвилин за містом.



Як повідомляв OBOZREVATEL, в Україні в 2019 році вводиться програма "Безкоштовна діагностика", яка передбачає безкоштовні медичні процедури, включаючи 54 види обстежень. Серед них 20 аналізів, шість годин УЗД, чотири види біопсії, мамографія, п'ять годин рентгенівського знімка, операція одного дня та інше.

Інформаційне шоу "Студія Обозреватель" дивіться щодня по буднях о 10:00 на ObozTV.

Ти ще не підписаний на наш Telegram? Швиденько тисни!

Читайте всі новини по темі "Пряма трансляція" на сайті "OBOZREVATEL".

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну