УКР РУС
» » Які види раку лікують в Україні та які методи є найбільш ефективними
Всі новини

Які види раку лікують в Україні та які методи є найбільш ефективними

Нині технологічний прогрес дозволяє медицині мати більший арсенал методів діагностики для виявлення раку, а також у лікуванні захворювання і виявленні позитивного ефекту. Про це розповів в ефірі "5 каналу" нейрофізіолог Онко Консалтинг Центру Олексій Омельченко.

"Ми зараз живемо в ері персоніфікованої медицини, коли не просто застосовуються загальні правила лікування і знаходиться чужорідне тіло в організмі, а коли у пацієнта вивчають генетичні особливості і прогнозують наскільки точною діятиме той чи інший препарат у лікуванні", – сказав лікар.

Для точного діагностування раку, на жаль, немає одного єдиного методу. Олексій Омельченко назвав типи діагностики раку, які, за його словами, зазвичай назначають в сукупності. Одні з них мають променеве навантаженні на організм, інші – ні. Крім того, він виділив клінічно-лабораторні дослідження.

"Хочу підкреслити, якщо вас направили на один метод дослідження, потім на інший, то не потрібно до цього скептично ставитися. Лікарі мають за мету дати максимальну кількість відповідей на поставлені запитання. Ці методи діагностування можуть повторюватися як перед лікуванням раку, так і після нього. Це потрібно робити, адже чудес не буває", – зауважив Омельченко.


Методи діагностування раку:



Ультразвукове дослідження (УЗД), яке не несе променевого навантаження.



Рентгенівський метод та мамографія. Часто застосовується для обстеження легень та грудних залоз. Досягає 60-70%, а з новими методиками 80% чутливості.



Комп’ютерна томографія (КТ) – несе певне променеве навантаження. Але з початку винайдення цього методу пройшло вже близько 30 років. Нині це навантаження перебуває на дуже низькому рівні. Критичного шкідливого навантаження воно не несе.



Магнітно-резонансна томографія (МРТ) – метод без променевого навантаження, не рентгенологічний метод. Можна порівняти, якщо ви посидите біля телевізора, радіоприймача чи мобільного телефона. Той самий спектр хвиль й опромінення.



Клінічно-лабораторні методи: загальний аналіз крові, молекулярні онкомаркери і т. п.

"Коли захворювання виявлено, то із цього утворення береться біопсія, тобто його частина, і проводиться аналіз тканини не тільки гістологічний, але й генетичний на наявність тих чи інших мутацій. Рак – це велике системне захворювання, коли наш імунітет не може впоратися із змінами. Кожну хвилину і навіть частіше у нас виникають певні мутації в нашому організмі, тому що наші клітини діляться. Це абсолютно нормальний процес", – пояснив лікар.

Насамперед система генетичної репарації виправляє новоутворення в організмі. Якщо вона не впоралася, то ці мутації накопичуються в певній клітині чи клітинах і надалі вмикається імунна відповідь. Імунна система виявляє ці клітини і знищує. Таким чином попереджаючи потенційні онкологічні захворювання.

"Якщо імунна система з тих чи інших причин дає збій, вона не розпізнає чужорідну мутацію, то тоді утворюється ракова пухлина. До певного етапу вона росте на своєму місці. І це називається рак in situ. Потім вона починає розповсюджуватися по організму. Вона захищена від імунної системи, бо, на жаль, та її не розпізнає", – зауважив Омельченко.

Лікар також пояснив, що потім утворюються метастази, спочатку на регіональних лімфатичних вузлах, розповсюджуючись локально чи по лімфатичних чи кровоносних судинах. Далі може розповсюджуватися по всьому організму.

"У 2018 році було присуджено Нобелівську премію з фізіології та медицини за винайдення методів знищення цього механізму блокування раком імунної системи. Тобто навчання власної імунної системи розпізнавати рак, який вже є, і знищувати його. Це ідеальний метод боротьби. Для цього було проведено велику кількість досліджень, що призвело до імунотерапії. Це препарати, які в певних окремих випадках здатні знову повертати пам’ять імунній системі і знищувати ракові пухлини", – розповів лікар.

Олексій Омельченко також виділив три основні категорії методів лікування онкологічних захворювань в Україні:



Хірургічний метод. Видаляється основна маса ракової пухлини і найближчі до неї тканини, де є підозри, що захворювання розповсюдилося.



Променева терапія.



Хіміотерапія. Діє системно, тому що розповсюджується по всьому організму.

"Зараз більше схиляються до того, щоб до хірургічного методу добавляти терапевтичні: променева терапію чи хіміотерапію. Це все підбирає онколог. Раніше вважалося, і так склалося історично, що онкологічними захворюваннями займаються хірурги. Але зараз тенденції такі, що підбором лікування має займатися клінічний онколог, який знається на різних методах діагностики і лікування", – зазначив Омельченко.

Він також наголосив, що остаточне рішення про те, як лікувати хворого, ухвалює міждисциплінарний консиліум. Велика кількість спеціалістів збирається і назначає методи лікування і діагностику-моніторинг. У нас в Україні ця методика тільки починає залучатися, але за кілька років уже працює досить ефективно.

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що у США вчені створили препарат, який блокує ріст клітин поширеного виду раку.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну