УКР РУС
» » 10 тисяч онкохворих за рік лише в Києві: лікар розповів про види раку та хто є в зоні ризику
Всі новини

10 тисяч онкохворих за рік лише в Києві: лікар розповів про види раку та хто є в зоні ризику

Вважається, що онкологічні захворювання більш розповсюджені у старшій віковій категорії 50-60 років. Хоча є велика кількість онкозахворювань, яка виявляється у дітей та у середнього віку людей. Про це в ексклюзивному інтерв’ю розповів нейрофізіолог Олексій Омельченко.

Він також додав, що рак почав частіше зустрічатися у дітей не тому, що хвороба "молодшає", а тому що з'являються нові методи діагностики, проводяться дослідження, завдяки яким лікарі раніше виявляють страшне захворювання.

"Загальносвітова характеристика тенденції така, що у жінок частіше зустрічається рак грудної залози, шкіри, матки, шийки матки та кишківника. У чоловіків – рак легень, передміхурової залози, шкіри, шлунка та кишківника. У дітей – це захворювання кровоносної системи, а також зустрічаються центральної нервової системи, тобто мозку. Це не простий вид раку", – зауважив лікар.

За словами Омельченка, на 4-5% частіше хворіють жінки. Але ця тенденція не пов'язана зі статевими відмінностями. У чоловіків та жінок фізіологічно відрізняється гормональний фон. Відповідно і анатомія тіла також відрізняється. Жінок статистично в Україні більше, але це суха статистика, яка нічого не означає, зазначив лікар.

Загалом в Україні за 2017 рік було зареєстровано 140 тисяч випадків захворювання на рак і на 100 тисяч населення це захворювання складає 375 нових випадків. У Києві за рік захворіло більш як 10 тисяч людей, в Черкасах – 1000 осіб, в Одесі – 3700 людей.


"Хочу пояснити, що таке рак. Це не одна хвороба. Одразу застерігаю від спекуляцій на цю тему. Якщо у вас виявили рак, то це ні в якому випадку не смертний вирок. Потрібно відповідально ставитися до свого здоров'я. 40-60% раку виліковні. Якщо ж виявили захворювання на ранній стадії, то це 90% виліковності. А це означає, що якщо щось у нашому самопочутті змінюється, з'явився якийсь дискомфорт, то потрібно одразу звертатися до лікаря", – сказав Олексій Омельченко.

На жаль, 10-15% онкологічних захворювань є спадковими. Тобто підвищується ризик появи цього захворювання у нащадків. Для таких людей відрізняється частота і методи діагностики, зокрема, методи мамографії. Наприклад, не після 40 років жінки мають обстежуватися, а раніше. Окрім того, є такі хвороби, які можуть викликати рак, як ускладнення. Зокрема, вірусний гепатит може призводити до карциноми печінки.

"Межа між доброякісною та злоякісною пухлиною досить розмита. Тому що доброякісна пухлина чи утворення – це збільшення певної тканини локально, яке не призводить до метастазування і ураження інших ділянок. Але це також має викликати певну настороженість. За цим потрібно слідкувати, тому що мутації в нас виникають постійно і певні типи доброякісних пухлин можуть перероджуватися у злоякісні. Тому в таких випадках рекомендується спостерігати за нею, але в деяких потрібна хірургічна тактика. Тобто видалити її і далі проводити спостереження, щоб не утворилося знову нічого. Є певний відсоток радикальних видалень, при якому пухлина вже не повернеться", – сказав лікар.

Згідно з даними Всесвітньої організації з охорони здоров'я ракові захворювання дещо частіше зустрічаються у країнах із низьким та середнім рівнем доходу.

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що у США вчені створили препарат, який блокує ріст клітин поширеного виду раку.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну