УКР РУС
» » У Києві зросла кількість хворих на кір: як це коментують лікарі
Всі новини

У Києві зросла кількість хворих на кір: як це коментують лікарі

Майже до тисячі зросла кількість хворих на кір у столиці від початку січня. Лікарі-епідеміологи фіксують значне зростання недужих цього року, як серед дітей, так і дорослих. Для порівняння – торік на кір захворіло лише три тисячі містян. Та попри стрімке поширення інфекції у столиці, місцева влада оголошувати карантин у школах та садочках не поспішає.


Із симптомами кору 20-річного черкасця Віктора Пустовіта, який проходить строкову службу в одному з київських гарнізонів, привезли до Олександрівської лікарні. Тут лікують інфекційні хвороби лише в дорослих. Лікарі розповідають: попри планове щеплення, в чоловіка виявили кір.

"У нас же служба виїзна, ми кожного дня їздимо і можна підчепити на вулиці просто. Лікарка приходила, казала, аналізи нормальні, є запальний процес", – розповідає пацієнт.

Завідувачка лікарні Тетяна Гайнутдінова зазначає, що наразі в столиці спалах захворювання на кір та грип серед дорослих.

"Але кору більше. З початку 2019 року в нас у відділенні на даний момент лікується 136 хворих. По-перше, кір починається, як звичайне захворювання ГРВІ, ГРЗ. Дуже багато пацієнтів у цей період ходить на роботу", – зауважує лікарка.

У міській дитячій інфекційній лікарні картина та сама. От тільки заручниками хвороби стали понад сотня дітей віком від трьох до 12-ти років. Серед них і 12-річний Ярослав Луцик. Причина – відсутність щеплення.

Фахівці розповідають, що діагностувати недугу можна лише після появи висипки. Як правило, на третій-п'ятий день. А доти – симптоми звичайного ГРВІ. Щоби запобігти поширенню, наполягають на запровадженні карантину в навчальних закладах.

"Хворіють переважно на кір діти не щеплені і надходять до нас з типовою клінікою кору. Тобто дитина, яка була в контакті з хворим на кір може вже на сьомий день контакту захворіти або до 21-го дня контакту. Якщо діти підуть в школу не щеплені – то далі цей ланцюжок продовжуватиметься ", – пояснила доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ ім. Богомольця Людмила Палатна.

Загалом, від початку року на кір у столиці захворіло більш як 900 містян. З них лише 2% вакцинувалися планово, решта – не перебувають на обліку або геть не вакциновані. Та попри такі показники, оголошувати карантин у школах і дитсадках у лабораторному центрі профільного міністерства не поспішають. Кажуть, із недугом впорається вакцина.

"Майже всі хворі – це десь 40%, які не мають даних про щеплення, і десь близько 45% – це ті, які не мають взагалі щеплення. Ситуація ускладнюється, більше контактів, більше хворих. Тут потрібно проводити щеплення – рік і шість років йде вакцинація і ревакцинація", – пояснила заступниця директора ДУ "Київський міський лабораторний центр" МОЗ Наталія Гунченко.

Тим часом, у Міністерстві охорони здоров'я нагадують: тим, хто раніше вакцинувався, повторно бігти до лікаря не варто. А тим, хто до кабінету вакцинації ще досі не дійшов, радять якнайшвидше зробити щеплення. Адже саме такий метод врятує ваш організм від ускладнень.

Нонна Лактіонова, Ігор Костюк, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну