УКР РУС
» » Супрун анонсувала спецоперацію проти кору на Львівщині: як це діятиме
Всі новини

Супрун анонсувала спецоперацію проти кору на Львівщині: як це діятиме

За 2018-й рік від ускладнень кору в Україні померла 21 людина. Найгірша ситуація – на Львівщині. Саме там планують провести так звану спецоперацію проти кору. Про це повідомила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Як саме убезпечуватимуть людей від недуги – знає Ірина Саєвич.

Максиму рік і вісім місяців. Через кір хлопчик уже тиждень на лікарняному ліжку. Мати Максима припускає – дитина могла захворіти під час прогулянки на вулиці. Щеплення від кору зробити не встигли.

"Ми все мали робити щеплення, то в нього нежить, то кашель і так нам не вдалося зробити. Бо треба щоб дитина булла повністю здорова перед тим, як робити щеплення", – пояснює мати хлопчика Христина Чупко.

У 2018 році Львівщина стала лідером із захворюваності на кір серед інших областей України. У регіоні зареєстровано понад 11 тисяч недужих.

"Постійно реєструються ускладнення у вигляді запалення легень – пневмонія, періодично реєструється запалення головного мозку – енцефаліт – тому сказати що кількість захворілих знизилася різко ми поки що не можемо. Але враховуючи, що є велика кількість не вакцинованих людей, те що інкубаційний період становить до 21 дня, скільки ще людей звернеться по допомогу з ознаками кору, спрогнозувати дуже важко", – пояснила лікар епідеміолог області Наталія Тімко.


У 2018 році від кору в країні померла 21 людина, більшість – діти. Медики запевняють, єдиний спосіб уберегтися від захворювання – вакцинація.

"Так роблять у всьому світі і це важливо, щоб хвороба не розповсюджувалася. Взагалі зараз стільки модифікованих вірусів, що треба щепитися хоча б від того, що ми знаємо", – ділиться мешканка Львова Ярослава.

Дітям щеплення від кору потрібно робити в один та шість років. На Львівщині 20 тисяч учнів, які не пройшли такої імунізації. Щоби знизити рівень захворюваності на цю недугу, на Львівщині хочуть реалізувати проект, який у МОЗ називають спецоперацією. У школах створять тимчасові пункти щеплень. І з другої половини лютого протягом кількох тижнів вакцинуватимуть дітей, які раніше не мали щеплень від кору. Все із письмової згоди батьків.

"Проведення батьківських зборів з поясненням ситуації, бесіди з батьками які мають сумніви і поширення інформаційних матеріалів", – зазначає генеральний директор Центру громадського здоров'я МОЗ Володимир Курпіта.

"Є спільний наказ МОЗ, що діти, які не є щеплені, їм не дозволено ходити до школи і до дитсадків. І це є проблема, чому багато батьків якщо не хочуть вакцинувати, купують довідки. У 2019 році ми не будемо питатися чому в картці медичній написано, що дитина вакцинована і приходить знов на вакцинацію, не буде такого питання", – попередила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.


Зазначають, що у Львівській області є 52 вже навчені експерти щодо вакцинації, вони будуть частинами бригад у відряджені від основного місця роботи, але ці мобільні бригади приїжджатимуть до самих шкіл.

У майбутньому такі програми з імунізації планують реалізувати й у Івано-Франківській, Одеській та Закарпатській Областях. Наразі в Україні є 800 тисяч доз вакцини проти кору – бельгійського й американського виробників. Медики додають: вакцинуватися можуть і дорослі.

"Звичайно дорослі також повинні вакцинуватися, якщо в них немає імунітету проти кору, для цього ми можемо піти в лабораторію, визначити антитіла до кору і якщо вони відсутні, то можна вакцинуватися", – пояснила заступниця головного лікаря 4-ї поліклініки Львова Галина Белова.

Ірина Саєвич, Євген Радіон, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну