УКР РУС
» » 100 років тому Україна об'єдналася, щоб стати незалежною: історія, яку має знати кожен
Всі новини

100 років тому Україна об'єдналася, щоб стати незалежною: історія, яку має знати кожен



Передумови об'єднання

Після розпаду Київської Русі українські землі протягом століть були розділені між собою і їх об'єднанням практично займалися українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко та Пилип Орлик. Україна згодом була розтаскана між сусідніми державами: Польщею, Московією, Румунією та Австро-Угорщиною. В українців не було єдиної країни з одним правителем. Тому територіальна єдність була вкрай важливою на рівні національного інтересу. І саме 100 років тому Україна вийшла на міжнародну політичну арену як світська держава зі своїм державно-правовим актом.

На жаль, вже понад 100 років ця ідея досі для нас актуальна, адже Україна сьогодні також бореться за свою територіальну єдність. Попри те, що Росія анексувала Крим та захопила частину Східної України силою під прикриттям так званих "ДНР" та "ЛНР", українська держава щодня показує, що має право на існування окремо від всіх сусідніх держав. Україна має свою багату історію, унікальну та милозвучну мову, а також єдину і незалежну церкву.



Як відбувався Акт Злуки

Саме період розвалу монархії у Росії і перехід до радянського режиму дав можливість Україні вдихнути на повні груди і розвернути політику об'єднавчої ідеї на національному рівні. Проголошення злуки двох частин України було назначено на першу річницю створення четвертого універсалу про повну незалежність України, тобто 22 січня 1919 року.

Архівні свідчення говорять, що тоді в усіх церквах відправляли богослужіння, в Києві всі вулиці були прикрашені національними синьо-жовтими прапорами та гербами. День тоді був сонячним із легким січневим морозом. Головні урочистості проголошення злуки проходили на Софійській площі. Тоді вперше за 600 років цей день став реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні. Споконвічна мрія українського народу про незалежну та соборну національну державу майже реалізувалася.


Чому Україні нині 27, а не 100 років

Зрозуміло, що Московія не мала в планах втрачати великий шмат підконтрольній їй території українських земель. Об'єднання України у 1919 році відбулося лише юридично та політично, проте державного об'єднання так і не відбулося. Тоді в щойно створеній Українській Народній Республіці розпочалася більшовицька експансія.

Голова Директорії УНР Симон Петлюра йде на важкий крок. Перед ним стояла дилема: або втратити все, або пожертвувати частиною і через союз із Польщею вибороти для України незалежність, отримати підтримку держав Антанти, об'єднати сили УНР та Польщі для боротьби проти головної загрози – Росії.
21 квітня 2020 року був підписаний Варшавський договір згідно з яким Польщі передавалася Галичина, Холмщина, Підляшшя й Західна Волинь. Натомість сусідня країна мала визнати Директорію УНР, очолюваної Симоном Петлюрою, та надати військову допомогу проти більшовицького уряду Росії.

Зрештою, польсько-український союз призвів до чергової зради з боку Польщі, котра під час укладення Ризького миру порозумілася з більшовицькою Москвою, зігнорувавши уряд УНР та його вимоги, і віддавши колишнього союзника на поталу мілітарно сильнішому ворогові. Історія розказує, що українські землі знову були розділені між сусідніми країнами і лише у 1939 році відбулося перше святкування Дня Соборності України.

Відбулось це у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час – автономній республіці Чехословаччині. Через 20 років після проголошення УНР, 30 тисяч людей з’їхалося до столиці Карпатської України з усіх куточків краю.

Кінець радянщині

21 січня 1990 року патріотичні сили організували "живий ланцюг" між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. За різними оцінками, участь в акції взяли від пів до трьох мільйонів українців.

Офіційно Україні лише 27 років, втім кожен українець знає, що Україна – одна з найдавніших держав у Європі. Від князів, козаків і до найсвітліших умів країни, українці століттями виборювали право на незалежне існування. Віками український народ був розірваний і перебував у неволі різних країн, які хотіли захопити на диво унікальну країну з її природними ресурсами та культурою. Сьогодні ми, на жаль, досі щодня виборюємо право на існування. Втім, найголовніша зміна в Україні вже сталася. Нині українці знають, що лише разом можна перемогти будь-якого ворога.

День Соборності як ніколи актуальний для України. Це історичне об'єднання має нагадувати кожному українцю про те, що наша держава велика, сильна, унікальна та непоборна.

Також дивіться відео, як минулого року кияни об'єднали береги Дніпра "живим ланцюгом":


Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що В’ятрович прокоментував те, що в російському Пскові аеропорт назвали іменем княгині Ольги.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну