УКР РУС
Всі новини

Ніч перед Різдвом: головні традиції святкування

Святий вечір – одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового. Це останній день Різдвяного посту, тому й страви мають бути пісними, повідомляє "Укрінформ".

Вважається, що на столі має бути 12 страв, на честь 12-ти учнів Христа. Вживати скоромне, тобто м'ясо, рибу, молочні продукти, можна з початком Різдва – 7 січня.

Слід зазначити, що в кожному регіоні України святвечір відзначають по-різному, але всюди існував обряд, пов'язаний з приготуванням першої куті.

Кутя вважалася основною обрядовою їжею. Після її приготування, вийнявши горщик, дивилися: якщо зерна піднялися через вінчик – на добробут, а запали – на лихе передвістя. До звареного збіжжя додавали меду, але пам'ятали відоме прислів'я: "Не передай куті меду".

В деяких регіонах ставу заправляли товченим маком, волоськими горіхами та іншими смаковитими приправами. Щойно на небосхилі з’являлася перша вечірня зірка, всією родиною сідали за багатий стіл. Першим, як і годилося, займав місце господар, за ним – вже інші члени родини. Під час святкової вечері намагалися не виходити з-за столу і розмовляти тихцем. Вставши, голова сімейства пропонував пом'янути покійників і запросити їх на святвечір. Вважалося, що саме в цей час усі близькі й далекі родичі мають прийти до оселі, тож для них звільняли  місця на лавах і стільчиках, ставили страви і клали ложки.

А вже 7 січня, на Різдво, в Україні прийнято колядувати. Молодь перевдягається в пастухів, Янгола, Чорта та носить різдвяну зірку. Також на коляду "водять козу" – хлопця, перевдягненого у вивернутий кожух. Колядники ходять від хати до хати, співають та отримують за це гостинці.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну