УКР РУС
» » Був закоханий у Лесю Українку та знав 60 мов: як кримський татарин помер за проукраїнську позицію
Всі новини

Був закоханий у Лесю Українку та знав 60 мов: як кримський татарин помер за проукраїнську позицію

Агатангел Кримський був кримським татарином. І хоча він не маючи й краплини української крові, все ж присвятив своє життя українській науці та культурі. Вчений брав активну участь в українському національному житті кінця XIX століття, листувався з відомими діячами української культури.

Він знав шістдесят мов: українську, польську, французьку, англійську, німецьку, грецьку, італійську, турецьку, латинську, арабську, перську, російську та інші.

Втім знання мов та діяльність перекладача – це не єдині заслуги науковця. Ось лише його деякий вклад в наукову творчість в Україні:



  • викладав курси семітських мов, перекладу з російської мови арабською і навпаки, вивчення Корану, читав лекції з історії арабської літератури;



    очолював кафедру арабської лінгвістики, був професором арабської літератури та історії мусульманського Сходу;



    написав і видав цілу бібліотеку академічних підручників з філології та історії Близького Сходу, про Коран, мусульманство, курси історії і літератури арабів, персів і турків;



    в Академії наук очолював історико-філологічний відділ, кабінет арабо-іранської філології, комісію словника живої мови, комісію історії української мови, діалектологічну та правописну комісії;



    вів наукову полеміку з Олексієм Соболевським, який пропагував гіпотезу Михайла Погодіна про те, що давні кияни були росіянами, які тільки в період монгольської навали відійшли на північ.

За його проукраїнські настрої Кримського почали переслідувати і позбавляти посад. Він був практично усунений від науково-викладацької роботи в академічних установах України. У 1942 році помер у лазареті Кустанайської загальної тюрми № 7.

Попри те, що Кримський мав значні успіхи у своїй творчій діяльності, йому не щастило в особистому житті. Майже весь час він був таємно й безнадійно закоханий у Лесю Українку. Відомо, що на його шістдесятирічному ювілеї Павло Тичина прочитав присвячений Кримському вірш, де згадувалася "вічно мрійна Леся Українка", що розкрило цю таємницю.

Агатангел Кримський вважається одним із найвидатніших орієнталістів в історії світової філологічної науки. Нині ім'я Кримського міститься в затвердженому XVI сесією Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО переліку видатних діячів світу. В Україні ж Інститут сходознавства НАН України носить його ім'я.

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що російські силовики затримали кримського татарина на в'їзді до окупованого півострова. 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну