УКР РУС
» » Як отримати Нобелівську премію та чому математикам вона не світить
Всі новини

Як отримати Нобелівську премію та чому математикам вона не світить

Винахідних Альфред Нобель у своєму заповіті наказав створити фонд, відсотки з якого будуть видаватися у вигляді премії тим, хто впродовж попереднього року приніс найбільшу користь людству. Весь свій статок, а це близько 31,5 млн шведських крон, він призначив на фінансування міжнародної премії. Згідно з його волею, річний прибуток від цієї спадщини має ділитися на п'ять рівних частин у галузі фізики, хімії, медицини, літератури і особливі досягнення перед людством у справу миру.
За час існування премії було запроваджено лише одне нововведення: 1968 року Банк Швеції з нагоди свого 300-річчя запропонував виділити гроші на премію з економіки, і Нобелівський комітет взяв на себе зобов'язання з їхнього розподілу.
За всю історію існування Нобелівської премії від неї відмовилися шість лауреатів:


  • 1938 року німець Ріхард Кун відмовився (за наполяганням влади Німеччини) від премії з хімії, але згодом отримав диплом і медаль;



    1939 року цей вчинок повторили два його співвітчизники: лауреат з хімії Адольф Бутенандт і лауреат із медицини Ґергард Домаґ.



    1958 року від Нобелівських премій в галузі літератури відмовився Борис Пастернак (під тиском влади СРСР)



    1964 року – Жан-Поль Сартр (премія з літератури 1964 року);



    1973 року – нобелівський лауреат премії миру Ле Дюк То.

Кожен лауреат отримує з рук короля Швеції золоту медаль із зображенням засновника премії Альфреда Нобеля і диплом. Грошова частина премії переказується лауреатам згідно з їхніми побажаннями, часто науковці віддають їх на розвиток науки. Нині премія складає 1,118 мільйонів доларів США.
Висувати номінантів можуть такі особи: члени Королівської академії наук Швеції, члени Нобелівських комітетів, лауреати Нобелівських премій, члени Нобелівської асамблеї Каролінського Інституту (Стокгольм) професори медичних установ Швеції, а також відповідні члени медичних установ або відповідної колегії з Данії, Фінляндії, Ісландії, й Норвегії, голови авторських спілок, що представляють літературну творчість у відповідних країнах та інші вчені, від яких Академія вважає за необхідне прийняти пропозиції.

Як отримати Нобелівську премію



Отримати вищу освіту з якоїсь вище наведеної галузі науки. Доведеться закінчити магістратуру і захистити дисертацію.



Необхідно зробити відкриття, яке буде корисним для всього світу. Що стосується літератури, то твір має бути оригінальним і чимось виділятися з-поміж усіх.



Почекати 30 років, так (зазвичай саме стільки проходить із моменту відкриття і до отримання премії).



За цей час про вас і ваш винахід (твір) повинні дізнатися необхідно мінімум 600 провідних фахівців. Для цього потрібно брати участь у різних виставках, презентаціях, друкуватися в газетах і журналах і т. д. Відомість потрібна для того, щоб під час опитування, комісія у своїй справі згадала вас, як гідного учасника.



Якщо людина потрапляє в список лауреатів, то незабаром він отримує повідомлення і може готуватися до Нобелівської лекції.

Отримати престижну премію не так просто, але можливо. За статистичним дослідженням відомо, що отримати премію в галузі миру чи фізики вдається людям до 35 років. А от премію з літератури чи економіки у половині випадків отримували лише заслужені діячі після 66 років.
Що стосується жінок, то лауреаток премії з фізики, хімії та медицини можна перерахувати на пальцях однієї руки. 31% лауреатів премії миру були холостяками, а ось в інших категоріях цей відсоток значно нижчий. Також за статистикою, якщо ви носите бороду, у вас більше шансів отримати Нобелівську премію з літератури, а якщо носите окуляри – з економіки.

Чому математики не отримують Нобелівську премію

Так вирішив сам Альфред Нобель. Є кілька версій, чому він так зробив:

Коли вчений винайшов динаміт, то не користувався математикою – відповідно вважав, що в цій науці неможливо здійснити відкриттів.



Дуже популярна версія у біографії Нобеля. Вчений помстився прихильнику своєї дружини, який був відомим професором математики.

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв про Нобелівську премію з хімії, яку отримано за дослідження ферментів та антитіл. Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну