УКР РУС
» » Світова економічна криза і російські найманці в Судані: ТОП-5 головних новин світу
Всі новини

Світова економічна криза і російські найманці в Судані: ТОП-5 головних новин світу

Читайте головні події закипаючого світу за минулий тиждень в спеціальному репортажі сайту "Сегодня".



В Судані з'явилися найманці "Вагнера"

10 січня з'явилися підтвердження, що Росія надіслала найманців ПВК "Вагнер" ще в одну країну.  Жителі суданської столиці Хартума помічають на вулицях одягнених в камуфляж людей на російській техніці, які говорять російською.

Журналісти стверджують, що суданський лідер, військовий диктатор Омар Башир звернувся за допомогою до російських найманців, щоб побороти найбільші протести, які охопили країну, якою він керує вже довше 25 років.

Очевидці повідомляють про групу фізично підготовлених чоловіків європейської зовнішності, що говорять російською, яка переміщається по столиці країни Хартуму на військовій вантажівці "Урал-4320", яка широко використовується російськими військовими і ПВК.

Суданські ЗМІ повідомляють, що в березні 2018 року кілька сотень російських військових були помічені в Південному Дарфурі, на кордоні з Центральноафриканською республікою, в якій ПВК "Вагнер" надає охоронні послуги гірничодобувним компаніям.

Як пише The Times, в Судані вони проводять стратегічні та практичні тренінги для співробітників розвідки і інших спецслужб.

На користь цієї версії може служити і факт зустрічі Башира з президентом РФ Володимиром Путіним на саміті в Сочі 23 листопада 2017 року, на якій він закликав Кремль захистити Судан від "агресивних дій США", натомість пообіцявши зробити свою країну "ключем Росії до Африки". 



В Габоні стався військовий переворот

7 січня військові в Габоні намагалися повалити владу: ввели комендантську годину, відключили інтернет і захопили державне радіо. Бійці республіканської гвардії Габону заявили про створення "Національної ради з відновлення" і закликали народ країни підтримати повстання проти президента Алі бен Бонго Ондімби. Пізніше організатори повстання були заарештовані.

Військові закликали народ підтримати повстання "проти хаосу" і займати вулиці міст країни.

"Кидайте єїсти, якщо ви зараз їсте. Кидайте пити, якщо ви зараз сидите з келихом. Якщо ви спите - прокидайтеся, розбудіть своїх сусідів, піднімайтеся в єдиному пориві і займайте вулиці", - було сказано в радіозверненні.

У столиці Габону Лібревілі була оголошена комендантська година, перекритий доступ до інтернету. За даними Associated Press, місто патрулюють солдати на танках і в оснащених зброєю транспортних засобах.

Під варту взяли чотирьох бунтівних військовослужбовців. Відзначається, що ще одному організатору захоплення радіо втекти. В даний час ведуться його пошуки.

Під час захоплення президент Габону знаходився в марокканської столиці для проходження медичної реабілітації після інсульту. Діагноз довгий час приховувався габонського владою. Вперше з жовтня 2018 року жителі країни побачили Алі Бонго 31 грудня під час його новорічного телезвернення, записаного в Марокко. Вйськові назвали виступ президента "ганьбою".

Алі Бонго очолює Габон з 2009 року, в 2016 році був переобраний на другий термін на виборах, результати яких були оскаржені опозицією, яка звинуватила владу у фальсифікаціях. У підтримці диктаторського режиму в Габоні навіть звинувачували футболіста Ліонеля Мессі.

Раніше пост президента країни протягом 42 років до самої смерті займав його батько, Омар Бонго. До слова, у 2009 році, після повідомлень про смерть Омара Бонго, в Габоні відключили інтернет.

Габон належить до числа великих в Африці експортерів нафти. Згідно з даними ОПЕК, обсяги видобутку чорного золота тут досягають 200 тисяч барелів на день.



Світовий банк попереджає про чергову світову кризу

Світовий банк погіршив прогноз зростання світової економіки в 2019 році з 3% до 2,9%. Причиною зниження прогнозів стало посилення ризиків і несприятливих чинників. Про це йдеться в січневий огляд СБ "Перспективи світової економіки". Розвинені країни вже зіткнулися з тиском з боку фінансових ринків, вважають аналітики банку.

Так, оцінка світового зростання за 2018 рік була знижена на 0,1 п.п., до 3%. У 2020-2021 роках очікується гальмування до 2,8%. Уповільнення зростання може стати наслідком скорочення обсягів торгівлі та інвестицій.

Світовий банк відзначає, що деякі великі країни з ринковою економікою, що відчули серйозний тиск з боку фінансових ринків.

В цілому для цієї групи держав разом з країнами, що розвиваються прогноз на 2019 рік знижено на 0,5 п.п., до 4,2%, що буде відповідати темпам підвищення минулого року, які також були переглянуті (з 4,5% до 4,2%).

У 2020 році СБ передбачає посилення підйому до 4,5%, в 2021 році – до 4,6%.

Як повідомлялося, останнім часом все частіше стали лунати голоси незалежних експертів, які говорять про наближення глобальної економічної кризи. Фінансові ринки похитнулися в грудні-2018 – інвестори активізували продажі на тлі рішення ФРС підвищити облікову ставки і новин про торгову війну США з Китаєм. Крім того, на ринки тиснуть зростаючі побоювання з приводу уповільнення світової економіки.

Так, МВФ уже попередив світ про глобальну кризу, яка, за прогнозами Фонду, настане через падіння вартості основних сировинних продуктів.



 В Індії пройшов багатомільйонний страйк робітників


Близько 200 млн людей взяли в Індії участь у загальнонаціональному дводенному страйку, який почався 8 січня за закликом ряду загальнонаціональних профспілок і лівих рухів. Про це повідомляє телеканал NDTV з посиланням на лідерів профспілок - організаторів акції.

Учасники протесту висунули гасла з вимогою підвищення мінімальної оплати праці та пенсії в різних галузях промисловості, поліпшення соціальних умов, робочих місця для безробітної молоді та ряд інших.

Страйкарі звинувачують центральний уряд у відмові захищати інтереси робітників. До акції приєдналися і деякі селянські і фермерські об'єднання.

У ряді регіонів країни учасники протестів перекривають залізничні й автомобільні дороги. У штатах Західна Бенгалія і Керала відзначені зіткнення з поліцією. У містах закриті багато магазинів, лавки і офіси, а також школи та інші навчальні заклади.



 Диктатор Венесуели Мадуро пішов на другий термін


У Південній Америці розгорається черговий скандал, викликаний повторним вступом диктатора Ніколаса Мадуро на посаду президента Венесуели. Америка і Європа – обурені.

10 січня Маудро приніс присягу в венесуельському Верховному суді, а не в Національній асамблеї (однопалатному парламенті), яка знаходиться під контролем політичних супротивників президента з грудня 2015 року.

На церемонії були присутні лідери Болівії, Куби і Сальвадора. Була також делегації Росії і її політичних маріонеток з Південної Осетії і Нікарагуа.

Помічник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявив, що Штати не визнають інавгурацію Мадуро і продовжать посилювати тиск на владу Венесуели.

"США не визнають нелегітимну інавгурацію диктатури Мадуро. Ми продовжимо посилювати тиск на корумпований режим, підтримувати демократичну Національну асамблею і закликати до демократії і свободи в Венесуелі", - написав він у своєму Twitter.

А в заяві держсекретаря США Майкла Помпео йдеться, що Штати вважають інавгурацію президента Мадуро "узурпацією влади" і будуть продовжувати вводити санкції проти членів уряду країни і їх сімей, замішаних в порушеннях прав людини, корупції та підриві демократії.

Влада Парагвая оголосила про розрив дипломатичних відносин з Венесуелою. Як повідомило Міністерство закордонних справ, "уряд Республіки Парагвай ... прийняв рішення розірвати дипломатичні відносини з Боліваріанською Республікою Венесуела. Було дано розпорядження закрити посольство і негайно відкликати дипломатичний персонал з цієї країни".

Організація американських держав (ОАД) також не визнала легітимним новий термін Мадуро на посаді президента Венесуели.

"При 19 голосах за, шести проти, восьми, які утрималися і один був відсутній Постійна рада ОАД вирішила не визнавати легітимність терміну режиму Ніколаса Мадуро з 10 січня 2019 року", – відзначає ОАД в Twitter.

Влада Перу відкликає з Венесуели для консультацій свого тимчасового повіреного, заявили в МЗС цієї південноамериканської країни.

Не залишилася осторонь і Чилі, яка не визнає новий термін Мадуро на посаді президента Венесуели і вважає Національну асамблею єдиним демократичним інститутом в Боліваріанській Республіці.

"Сьогодні – чорний день для демократії в Венесуелі", - так глава зовнішньополітичного відомства Роберто Ампуеро охарактеризував ситуацію, що склалася.

А президент Аргентини Маурісіо Макрі вважає, що в Венесуелі встановлена диктатура. "Ніколас Мадуро намагається сьогодні насміхатися над демократією. Це знають венесуельці, це знає весь світ. Венесуела живе в умовах диктатури", – написав глава держави в Twitter.

Євросоюз теж висловив співчуття у зв'язку з інавгурацією Мадуро і закликав його дотримуватися верховенства закону і звільнити політв'язнів.

"ЄС закликає президента Мадуро визнати і дотримуватися роль Національної асамблеї як демократично обраного інституту, випустити всіх політичних в'язнів, дотримуватися верховенства закону, права людини і базових свобод, а також терміново забезпечити задоволення базових потреб населення Венесуели", - заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

Нагадаємо, що Мадуро виграв президентські вибори в травні 2018 року, набравши близько 70 відсотків голосів, однак парламент Венесуели оголосив нелегітимним його другий президентський термін.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну