УКР РУС
» » Субсидії-2019: чи вистачить грошей на всіх і чого очікувати від монетизації
Всі новини

Субсидії-2019: чи вистачить грошей на всіх і чого очікувати від монетизації

2019 року уряд пообіцяв провести повну монетизацію субсидій для всіх українців, які отримують компенсацію від держави за економію комунальних послуг. Сайт "Сегодня" розповідає про те, що буде з субсидіями 2019-го та які нововведення підготували для українців.

Тотальна монетизація

Так, перший етап монетизації субсидій почався вже з 1 січня 2019 року і стосується тих, хто вперше звернувся за допомогою. На цьому етапі зміни торкнуться близько 100-150 тис. домогосподарств. Згідно з урядовою постановою, наступний етап стартує з 1 травня, тоді субсидії монетизують для тих одержувачів, яким субсидія призначена на неопалювальний період 2019 р. Останній крок буде зроблений в жовтні, коли монетизація охопить абсолютно всіх одержувачів.

На кожного одержувача субсидії буде відкритий рахунок в банку. Уповноваженим банком в уряді призначили Ощадбанк. Але щоб в жовтні процес монетизації остаточно завершився, українцям, які отримують субсидії і пільги, в травні потрібно буде подати заяву на монетизацію, декларацію про доходи і дати дозвіл на обробку персональних даних. Після цього рахунок в Ощадбанку буде відкритий автоматично, навіть якщо у вашому населеному пункті і немає відділень цього банку.

Тим, хто звернеться за допомогою вперше 2019 року, в травні не потрібно оновлювати документи. Вони вже будуть учасниками монетизації пільг і субсидій.

"До Ощадбанку, якщо він не представлений у вашому населеному пункті, їхати не потрібно. Через уповноваженого представника управління соцзахисту в сільській/селищній раді можна подати новий пакет документів – у травні 2019 всім чинним субсидіантам, або новим нинішнім заявникам – і фахівці зроблять все самостійно", – пояснюють в Кабміні.

Саме на цей рахунок і надходитимуть зекономлені гроші. Перевірити їх можна буде в особистому кабінеті, але використовувати можна тільки на оплату житлово-комунальних послуг. Так, гроші можна буде відправити на оплату газу, води, електроенергії.

Після того, як гроші спишуть з рахунку, українцю, який отримує субсидію, прийде смс-повідомлення з інформацією про те, скільки ще потрібно доплатити за спожиті послуги. До слова, якщо субсидіант витратить менше грошей, ніж передбачають норми, то залишок коштів після завершення опалювального сезону (в червні) переведуть на особистий рахунок споживача, тоді як раніше такої можливості передбачено не було, а зекономлені гроші просто йшли назад до держбюджету.

Також, нещодавно у Кабінеті міністрів спростували інформацію про те, що Ощадбанк стягуватиме комісію при монетизації субсидій.

Хто отримуватиме субсидію

В Україні процес реформування субсидій триває вже не перший рік. Так, не один раз змінювалися принципи отримання субсидій, правила їх оформлення і, власне кажучи, список тих, хто має право отримувати компенсації від держави. З 1 травня в Україні значно урізали кількість тих, хто користувався субсидіями. В уряді мотивували нововведення необхідністю позбавити державних компенсацій тих, хто приховує свої доходи. Тоді субсидії втратили власники автомобілів молодше п'яти років, ті, у кого площа квартири перевищує 120 кв. м, а будинку – 200 кв. м, і багато інших. Загалом, через такі зміни субсидій позбувся кожен п'ятий-шостий одержувач.

Така ситуація збережеться і 2019 року. Українцям, які хочуть оформити собі субсидії, потрібно буде подати декларації про доходи, які б довели, що у людини є повне право отримувати грошові виплати.

"Повним ходом використовуються нові майнові критерії, які були затверджені в травні цього року. Які передбачають неможливість отримання субсидії тими, у кого у власності є квартира, площею більше, ніж 120 кв. м, будинок, площею більше 200 кв. м, автомобіль, молодше 5 років, разові покупки на суму понад 50 тис.", – зазначав у коментарі сайту "Сегодня" Андрій Никончук, експерт з питань ЖКГ Українського інституту аналізу та менеджменту.

Також зазначимо, що субсидії тепер нараховуватимуться не за встановленою нормою, а за конкретними показниками. Тобто скільки субсидіант заощадить, стільки він і отримає грошей від держави.

Чи вистачить грошей і навіщо потрібна монетизація

У прийнятому Верховною Радою проекті державного бюджету України на 2019 рік передбачається близько 58 млрд грн на субсидії населенню. У першій редакції бюджету на субсидії планувалося виділити 55 млрд грн, і тоді в експертному середовищі пішли розмови, що цих коштів може не вистачити, але президент України Петро Порошенко розпорядився про збільшення цієї статті витрат.

"Насправді 55 млрд грн може не вистачити, і як наслідок ми бачимо доручення президента уряду, щоб були збільшені витрати на житлово-комунальні послуги... Коли тривала підготовка проекту держбюджету-2018 минулого року між першим і другим читаннями скарбниця збільшилася на 10%, і таким чином зросла видаткова частина. Тобто ми повинні розуміти, що у Кабміну є досить багато способів спробувати трохи "накачати" бюджет, зокрема, його дохідну частину. Власне, для чого сюди і приїхала моніторингова місія МВФ – щоб дивитися, наскільки прибуткова частина, яка закладається в проекті бюджету на 2019 рік, відповідає факту. В уряді завжди є можливість якісь параметри збільшити, якісь речі зменшити залежно від необхідності виділення тих чи інших засобів для важливих соціальних статей. Тому не думаю, що якихось додаткових 20 млрд грн Кабмін не знайде (для субсидій. – Авт.)", – говорив в коментарі сайту "Сегодня" Олег Пендзин, експерт Економічної дискусійного клубу.

В уряді вважають, що система нарахування субсидій, яка існувала до цього, роздуває витрати держави і не стимулює громадян економити. Перші монетизовані субсидії у нас почали виплачувати якраз тим, хто зміг заощадити і витратити менше запланованого газу під час опалювального періоду.

Економіст Борис Кушнірук в коментарі сайту "Сегодня" розповідав, хто в першу чергу програє і виграє від проведення монетизації субсидій, і заспокоїв, що проблем з нестачею коштів у країні не буде.

"Насправді, з браком коштів не буде проблем. Більш того, якщо ми проведемо монетизацію і перейдемо до того, щоб ціна на газ була повністю ринкова, найбільше від цього виграють саме малозабезпечені верстви населення, оскільки вони зможуть отримати більше живих коштів.

Що відбуватиметься, якщо ми весь цей газовий ресурс, який у нас видобувається, продаватимемо на ринку? Хто в цьому випадку в програші? По-перше, облгази, тому що вони втрачають можливість заробляти на різних підприємствах. Крім того, в цьому випадку, потрібно, і щоб була можливість конкуренції для продажу газу населенню. У цьому випадку рентабельність продажів газу населенню також скоротиться. Також програють ті, хто багато споживає, тому що їм доведеться платити більше. Але, зазвичай, це заможніші сім'ї. Для них це буде неприємно, але не критично", – зазначив економіст.

Таким чином, 2019 року українці нарешті повинні отримати "живі" гроші за зекономлені комунальні послуги, а експерти запевняють, що коштів у бюджеті повинно вистачити на виплати.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну