УКР РУС
» » "Нічний" бюджет-2019: чи вистачить грошей на всі субсидії та що буде після верифікації
Всі новини

"Нічний" бюджет-2019: чи вистачить грошей на всі субсидії та що буде після верифікації

Підвищення суми на фінансування субсидій з 55-ти до 58 млрд грн після прийнятия Радою держбюджету-2019 все одно занижено на тлі необгрунтованих витрат держави на утримання та організацію роботи апарату держслужбовців.

Про це в коментарі сайту "Сегодня" розповів колишній міністр економіки України Володимир Лановий.

"На мій погляд, сума на субсидії занижена, оскільки відбувається зростання тарифів, а реальна середня зарплата не підвищується. Тому буде не менша кількість тих субсидіантів, які потребують субсидії. Уряд має намір заощадити на цих субсидіях, бо чиновникам потрібно реалізовувати інші "цікаві" проекти. Наприклад, виділяти гроші дороги, на яких "з'їдається" найбільше коштів; на армію, якій недодають засобів; витрачати гроші на поліцію (і невідомо, куди ці великі кошти взагалі йдуть) та ін. Таким чином, в частині субсидій суму витрат занижують. Роблять це також з жорсткістю вимог, підвищуючи планку і відмовляючи тим, хто раніше отримував субсидію, вносячи якісь "нульові" субсидії, на які пізніше нібито дадуть гроші і т.д. Але це з іншого боку закономірно, адже не може існувати економіка і вся країна тільки за рахунок держбюджету. Люди повинні заробляти, а не чекати милостині від природи", – зазначив він.

Екс-глава Мінекономіки додав, що перерозподіл бюджетних коштів відбувається не зовсім справедливо, а при зростанні тарифів повинно бути відчутне збільшення витрат на утримання сфери ЖКГ.

"Потрібно, звичайно ж, скорочувати витрати на держапарат: на адміністративні потреби, ненормальні зарплати чиновників, надмірну кількість поліцейських/нацгвардійців (проти кого вони тут збираються воювати ?!), надмірні витрати на інші силові органи і прокуратуру. Ми ж знаємо, що чиновники вищого розряду про себе не забувають, коли говорять про зарплати. Також там купуються лімузини, робляться якісь ненормальні ремонти, соціальні пакети. Ніхто з більшості громадян цього не знає, а уряд закриває на це очі. А ми потім дивуємося, що у деяких чиновників (або топ-менеджерів з держсектора економіки) зарплата в тисячу разів вище мінімальної зарплати в країні", – сказав Лановий.

Коментуючи в цілому прийняття проекту держбюджету на 2019 рік, він зазначив, що не виключено: в якійсь мірі і на якомусь рівні "він буде збігатися за доходами і видатками, хоча дефіцит колосальний - близько 100 млрд грн".

"Але це так, офіційно, а неофіційно, напевно – більше. І при такому величезному дефіциті бюджету гроші з фінансової, банківської, інвестиційної сфер мобілізуються в казну, а Нацбанк працює на облігації, "держкошторис", і тому коштів для кредитування промисловості і інших галузей, природно, не вистачає. Процентні ставки дуже високі, тому що саме уряд готовий платити підвищені відсотки. Ще є одна хитрість в тому, хто саме вкладає гроші (в держоблігації, – Авт.), які банки і інвестиційні компанії, кому НБУ допомагає, а кому ні. Тут ми можемо дізнатися багато цікавих прізвищ, які нібито купують цінні папери під високі відсотки. Повторюся, що і Мінфін і Нацбанк зацікавлені у високих відсотках. Тобто, якби у нас не було зовнішніх і внутрішніх боргів, які і в 2019-му, і в 2020-му будуть великі, то можна було б говорити про те, маленький це або великий дефіцит бюджету. А якщо у нас немає звідки взяти гроші, щоб старі борги обслуговувати (погашати), то як можна накопичувати нову заборгованість через такий дефіцит бюджету?!", – підкреслив екс-міністр.

По-друге, продовжив він, в Кабміні стверджують, що інфляція в 2019 році складе 7%, "хоча газ і послуги з теплопостачання подорожчають на 25% і більше, але як вони збираються забезпечити 7% - незрозуміло".

"Інфляція буде більше. Якщо буде більше інфляція, то доходів в бюджеті буде більше. Тобто Гройсман прав, що в його параметрах мислення - акумулювати кошти, підняти ціни, тарифи тощо. - дійсно буде більше грошей. І, мовляв, не хвилюйтеся, бюджет - збалансований. Так кому потрібна така збалансованість, якщо це підриває грошову систему, інвестиційний потенціал країни і кожного громадянина, не даючи ніякої перспективи для розвитку, модернізації і так далі?!", - аргументував Лановий.

У свою чергу виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин спрогнозував сайту "Сегодня": якщо знадобиться більше коштів в держбюджеті на фінансування субсидій, Кабмін може ініціювати внесення змін до головного фінансового документа країни, знайшовши під цю видаткову статтю необхідний обсяг коштів.

"Потрібно розуміти, що кількість одержувачів субсидій залежить від двох чинників: по-перше, це – гроші, а по-друге – верифікація. Тобто, з одного боку, є сума в держбюджеті, яку потрібно поділити, а з іншого – є жорсткий відбір тих, хто ці гроші буде отримувати. Так ось, якщо ви помітили, зараз Кабмін взявся за досить серйозний аналіз одержувачів держдопомоги, і вже виявлені понад 80 тисяч осіб, які несправедливо отримують субсидії в різних частинах країни. Вже на сьогоднішній день є приклади, коли людям субсидії не дають через, наприклад, дорогі покупки. Є досить багато критеріїв, за якими переглядається право на субсидію. Швидше за все, уряд піде двома шляхами: контроль за одержувачами і механізм виділення цих коштів. Ми також повинні розуміти, що бюджет-2019 – документ не в остаточній редакції. Якщо буде не вистачати коштів на субсидії, думаю, що на майбутній рік ми побачимо внесення змін до "держкошторису", які будуть підтримані", – зазначив він.

Як додав Пендзин, раніше в планах влади було підвищення цін на газ на 15% в травні наступного року, але тоді в рамках проведеної верифікації буде зрозуміло, скільки буде вистачати / не вистачати грошей.

"Тим більше, що в КМУ хочуть з 1 січня почати перший етап монетизації пільг, що теж в якійсь мірі змусить людей заново подавати заявки на субсидії. Як відомо, особливість монетизації полягає в тому, що відбувається відшкодування витрат всім тим, хто буде подаватися перший раз. Другий же її етап охопить основну масу людей. І поки незрозуміло, чи буде необхідність подавати заново дані. Швидше за все, що так, і швидше за все тих, хто захоче переходити на "монетизовані субсидії", попросять подати повторно документи. Вважайте це черговим процесом верифікації. Думаю, що тих грошей, які виділили, на перших порах вистачить. Потім – подивимося", – резюмував експерт. 

Як повідомлялося, пленарне засідання, на якому приймався головний фінансовий документ країни, тривало загалом 20 годин.Ще вчора вранці Верховна Рада проголосувала (хоча і з третьої спроби) за пропозицію глави парламенту Андрія Парубія не закривати вечірнє засідання, поки не буде прийнятий бюджет. Читайте детальніше, як приймався бюджет України на 2019 рік.

При цьому після позитивного голосування за проект держбюджету-2019 міністр фінансів Оксана Маркарова запевнила, що програма надання субсидій буде розширена в плані переходу на монетизацію.

Нагадаємо, перед внесенням до Ради проекту рішення про "держкошторис" на наступний рік на друге читання президент Петро Порошенко зажадав від уряду розширити фінансування програми субсидій, а також пригрозив, що не підпише бюджет, якщо не буде розширена програма субсидій для населення.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну