УКР РУС
» » Головні очікування 2019 року: транші від МВФ, гроші від США і Антикорупційний суд
Всі новини

Головні очікування 2019 року: транші від МВФ, гроші від США і Антикорупційний суд

Саме на 2019 рік в Україні заплановано президентські і парламентські вибори, а значить, будуть зміни і політична боротьба. При цьому українці налаштовані позитивно і взагалі сповнені надій. Так, згідно з опитуванням фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова, 23% українців впевнені, що 2019 р. обов'язково буде краще, ніж його попередник, ще 55% на це сподіваються, а 10% опитаних припускають, що гіршого буде більше. І тільки 1% респондентів відповів, що 2019 р. буде ще гірше, ніж 2018-й.

Сайт "Сегодня" зібрав найцікавіші і знакові очікування цього року.

Вибори президента і парламенту

Уже зараз в країні почалася передвиборна лихоманка, адже до обрання президента залишилося всього кілька місяців. Так, перший тур президентських виборів запланований на останню неділю березня, а саме на 31 число 2019 р. Якщо кожен кандидат набере менше 50% голосів, то 21 квітня потрібно буде другий тур. Вже до 4 лютого всі кандидати повинні зареєструватися в Центральній виборчій комісії.

А вже на кінець жовтня в країні заплановані вибори до Верховної Ради. 27 жовтня в день виборів виборці голосуватимуть в загальнодержавному окрузі (за політичні партії) і в одномандатних округах (за кандидатів-мажоритарників). Претенденти на депутатські мандати повинні висунути свої кандидатури до 9 серпня 2019 р.

Медичні зміни

Медична реформа впевнено набирає обертів. Так, якщо 2018 року проводилась реформа на первинному рівні медичної допомоги – маються на увазі послуги у сімейних лікарів, педіатрів та лікарів загальної практики, то в 2019-го змінюватиметься вже вторинний рівень (обстеження, діагностика і т.д.). З липня стартує програма "Безкоштовна діагностика", згідно з якою українці зможуть безкоштовно отримати близько півсотні медичних послуг (рентген, УЗД, мамографія, ехокардіографія серця і інші). Послуги оплатить Нацслужби здоров'я, але тільки в тому випадку, якщо направлення на обстеження випише безпосередньо сімейний лікар, терапевт або педіатр.

Крім цього, лікарні відмовляться від паперового обігу документів і перейдуть до електронного документообігу. Саме в електронному вигляді вестиметься медична карта пацієнта, виписуватимуться рецепти, направлення до інших лікарів і навіть лікарняні. Це має суттєво прискорити та спростити завдання як лікарям, так і пацієнтам.

Також стартує реформа екстреної медицини, яку поки що проведуть в п'яти областях (Донецькій, Одеській, Тернопільській, Полтавській, Вінницькій і місті Київ). Бригади перейдуть на міжнародні стандарти роботи, пройдуть перекваліфікацію і отримуватимуть зарплати вищі.

Грошові зміни

З січня 2019 р. мінімалка в Україні піднялася до 4173 грн. Разом з мінімальною зарплатою в Україні зріс і прожитковий мінімум, який зараз становить 1853 грн. До того ж, вже з липня 2019 р прожитковий мінімум зросте до 1936 грн, а з грудня – до 2027 грн.

Крім цього, 2019 року зростатимуть зарплати і для представників окремих професій. Так, для військовослужбовців, рятувальників і поліцейських зарплати зростуть на 30%, а зарплата науково-педагогічних працівників зросте на 20%.

Стосовно пенсіонерів, то з січня військових пенсіонерів чекають надбавки до виплат. В середньому пенсії зростуть на 25%. Як нещодавно повідомляв міністр соціально політики Андрій Рева, в країні близько 550 тис. пенсіонерів-силовиків, а середня їх пенсія – 4900 грн, надбавка становитиме близько 1225 грн.

Не варто забувати, що в країні також заплановано щорічне підвищення пенсій з урахуванням інфляції і зростання мінімалки. Щорічне підвищення проводиться в автоматичному режимі. За словами заступника міністра соцполітики Миколи Шамбіра, підвищення відбуватиметься за єдиними підходами та становитиме 50% від зростання середньої зарплати плюс 50% від збільшення рівня інфляції.

Як пізніше заявляв прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, середня пенсія в країні 2019 року росте на 900 грн.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну