УКР РУС
» » Підсумки тижня: отримання траншу від МВФ, зміцнення гривні, формування нової української церкви
Всі новини

Підсумки тижня: отримання траншу від МВФ, зміцнення гривні, формування нової української церкви


СУСПІЛЬСТВО

Знадобиться один-два місяці на формування керівних органів нової церкви після отримання Томосу, заявив новообраний предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Українські військові інженери вирушили в Косово для виконання завдань у складі багатонаціональних сил KFOR, де протягом шести місяців будуть виконувати завдання з розмінування і налагодження інфраструктури.

Скоротилися на 12% запаси природного газу в українських підземних сховищах з початку сезону відбору (7 листопада), або на 2,1 млрд куб. м, – до 15,1 млрд куб. м. Це на 2,2% менше, ніж на аналогічну дату 2017 роки (15,44 млрд куб. м).

Очистили від снарядів територію 16-кілометрової зони навколо арсеналу боєприпасів в Ічні (Чернігівська обл.). Вилучено 100 350 вибухонебезпечних предметів.

Становив 82% від рівня 2013 року в першому півріччі 2018 року реальний наявний дохід населення, підрахували в Нацбанку. При цьому в I півріччі 2018 року він зріс на 9,8% в річному вираженні.

Близько 2,5 млрд грн Кабінет міністрів в рамках програм інфраструктурного розвитку регіонів направить на фінансування проекту будівництва лінії метро на столичний житловий масив Виноградар.

2,1 млрд грн в державному бюджеті на наступний рік закладено субвенції на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад (ОТГ). Кошти будуть спрямовані на оновлення шкіл і дитячих садків, закупівлю спецтехніки та шкільних автобусів, облаштування освітлення, капремонт вулиць і доріг комунальної власності та інше.

10 ОСББ почали тестування процедур Фонду енергоефективності. На них буде протестований покроковий шлях клієнта Фонду.

Стала більш диверсифікованою по регіонах нова пропозиція житла: частка Києва і області в загальному обсязі прийнятого в експлуатацію житла в багатоквартирних будинках знизилася з 41% в 3-му кварталі минулого року до 38% в січні-вересні 2018 року. У Києві, крім того, дещо зменшилася частка однокімнатних квартир і зросла частка трикімнатних.

1350 росіян не пропустили в Україну з початку воєнного стану. У відповідь Росія не пропустила 340 українців. Про це повідомив радник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян.

1 млн 300 штук ID-карток громадяни України оформили протягом 2018 року. Це на 200 одиниць більше, ніж у 2017 році.

Скоротилася на 187,9 тис. осіб протягом січня-жовтня чисельність населення України і на 1 листопада склала 42 198,5 тис. осіб. Про це повідомила Державна служба статистики. Число померлих перевищує число народжених: на 100 припадає 59.

259,7 млн гривень депутати Київради виділили міську цільову комплексну програму профілактики та протидії злочинності "Безпечна столиця" на 2019-2021 роки. У планах – придбання 20 сучасних транспортних засобів і 3 гідроциклів для ГУ Нацполіції – на це необхідно 16 млн грн. 40 млн грн виділено на функціонування громадського формування "Муніципальна варта".

4,29 млрд гривень становить бюджет міської цільової програми "Столична культура" на 2019-2021 роки. З цієї суми 2,75 млрд грн – видатки з міського бюджету, решта 1,54 млрд залучать із інших джерел. Наприклад, в рамках підпрограми "Київ музейно-просвітницький" планують перетворити публічні бібліотеки на сучасні бібліотечні простору (бібліохаби). Всього на фінансування цього напрямку протягом трьох років передбачено 430 млн гривень. Також в планах відкриття двох нових музеїв, створення і розвиток європейського культурно-мистецького центру "Краків".

На 1,6 млрд грн уряд збільшив статутний капітал Державної іпотечної установи. Рішення прийнято з метою придбання квартир для забезпечення на умовах фінансового лізингу житлом поліцейських і осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, учасників антитерористичної операції.

Зросте на 20% з 1 січня 2019 зарплата науково-педагогічних працівників – відповідна постанова була прийнята урядом. Зарплати інших педагогічних працівників, як і інших бюджетників в наступному році виростуть на 9%.

На кір захворіли 2 652 людини за 50-й тиждень – 893 дорослих і 1759 дітей (на 1,5% більше, ніж минулого тижня). Всього з початку року в Україні на кір захворіли 49518 осіб (18297 дорослих і 31221 дітей).

Здійснив 1 тис. рейсів швидкісний поїзд Kyiv Boryspil Express, при цьому він перевіз 30 тис. пасажирів. Графік руху новим експресом виконується на 99,6%.

Майже 6,5 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією за статистикою ДФС станом на 20 грудня оформили громадяни. Ці авто були ввезені на митну територію України після 1 січня 2015 року до набрання чинності нових правил ввезення таких автомобілів і знаходяться в митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

78% українців готові взяти участь у виборах президента, 76% – у виборах парламенту, які мають відбутися в 2019 році. Про це свідчать результати опитування, проведеного Інститутом аналізу і прогнозування спільно з Аналітичної групою "Соціопрогноз".

Філії Укрпошти у всіх областях підписали відповідні протоколи з регіональними управліннями Пенсійного фонду про доставку і виплату пенсій в 2019 році.

Направити 6,9 млрд грн має намір влада Києва в 2019 році на поліпшення транспортної інфраструктури столиці. Фінансування передбачає повну реконструкцію фунікулера, будівництво метро на Виноградар і добудову Подільсько-Воскресенського моста.

Парламент України зобов'язав Українську православну церкву Московського патріархату (УПЦ МП) перейменуватися в Російську православну церкву.

53% українців вважають що не несуть ніякої особистої відповідальності за те, хто є президентом України, ще 30% заявили, що їх відповідальність тільки часткова, тільки 7% визнали, що несуть повну відповідальність за обрання глави держави. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Інститутом соціології НАН України та Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

49% українців не бачать політичних лідерів, які могли б ефективно керувати країною. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Інститутом соціології НАН України та Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва. Але 20% – вважають, що такі є. Аналогічні позиції громадяни займають і щодо партій, – відзначають дослідники.

Три політичні партії "ВО" Батьківщина "," Українські громади патріотів – УКРОП" і "Соціал-демократична партія" подали завідомо недостовірні дані в звітах про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру в 2018 році. Національне агентство з попередження корупції виявило відповідні порушення при аналізі звітів партій. Національної поліції направлено три матеріали щодо "Батьківщини" і по два матеріали щодо "Соціал-демократичної партії" і партії "УКРОП".

Українські пенсіонери отримають виплати за грудень в грудні цього року, а за січень – в січні 2019 го, повідомили в Пенсійному фонді. У минулі роки були виплати січневих пенсій в грудні, проте в цьому році виплата пенсій відбувається в межах фінансових можливостей бюджету Фонду.

Близько 7 тисяч парафій зараз налічує об'єднана церква, повідомив предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

270 тонн гуманітарних вантажів Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, благодійний фонд "АИСМ Україна" і Міжнародна організація з міграції направили на непідконтрольні Києву території Донбасу 22 грудня.

ЕКОНОМІКА

Виросли до 20,1 млрд доларів станом на 21 грудня міжнародні резерви України. Відзначається, що це п'ятирічний максимум - останній раз такий рівень міжнародних резервів було зафіксовано в січні 2014 року. Таке збільшення стало можливим завдяки надходженню траншу від Міжнародного валютного фонду на суму 1,4 млрд доларів.

У розмірі 54 млн євро надає другий транш фінансової допомоги на підтримку роботи Фонду енергоефективності Європейський Союз. Ці кошти додаються першим траншем в 50 млн євро, які в червні Україна вже отримала від ЄС на роботу Фонду.

202,3 млрд грн склали за 11 місяців поточного року надходження єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). У порівнянні з показниками аналогічного періоду минулого року, це на 41,4 млрд грн або на 25,7% більше.

1,609 млн т цукру виготовили українські виробники станом на 14 грудня. Підприємства вже переробили 11,86 млн т цукрових буряків.

Кредит в 50 млн євро на поліпшення транспортної інфраструктури виділить Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також грант на 10 млн євро – на підтримку системи вищої освіти.

Українські рибалки втратять можливість рибалити в Азовському морі, якщо українсько-російська комісія з питань рибальства не погодить допустимий вилов промислових видів риб та обсяги їх вилучення в 2019 році, повідомили в Державному агентстві рибного господарства. За даними агентства, в Азовському морі працює близько 90 риболовецьких підприємств. У минулому році українські рибалки в Азовському морі виловили і переробили не менше 37 тис. тонн продукції.

18 млн євро кредиту Європейський банк реконструкції і розвитку і Чорноморський банк торгівлі та розвитку нададуть по для реалізації компанією Rengy Solar B.V проекту з будівництва в Миколаївській області трьох сонячних електростанцій. Загальна встановлена потужність станцій складе 47 МВт.

Виріс на 2,7% обсяг заборгованості по виділених Національним банком кредитах рефінансування в листопаді – до 64,233 млрд грн станом на 1 грудня. Але з початку року обсяг заборгованості банків по рефінансуванню скоротився на 6,4% з 68,652 млрд грн.

Уряд продовжив дію обмежень на імпорт продукції з Росії. Термін продовжено до 31 грудня 2019 роки з можливістю їх продовження в майбутньому.

1,419 млрд грн Фонд державного майна з початку цього року отримав від оренди державного майна, що на 42% більше річного плану.

Надійшло 58,1 млн грн протягом січня-листопада 2018 року в держбюджет за результатами розпорядження товарами, валютою і цінностями, які перейшли у власність держави.

На суму 5,88 млрд грн протягом 2018 року фондом гарантування вкладів були погашені боргові зобов'язання перед Національним банком і Міністерством фінансів. На початок грудня цього року залишок заборгованості за отриманими Фондом кредитами становить 72,3 млрд грн. Уже в 2019 році Фонд планує повністю розрахуватися з НБУ і продовжити дострокове погашення своїх зобов'язань перед Мінфіном.

Зменшився на 36% за дев'ять місяців обсяг прийнятого в експлуатацію житла в Україні. Зокрема, в Києві – на 45%, а в Київській області – на 33%. Причина такого спаду пояснюється високою в базою для порівняння: торішні показники були нетипово високими.

Схвалив списання 3,9 млрд грн державного боргу Києва Кабінет міністрів. З боргу столиці спишуть витрати на будівництво Подільсько-Воскресенського моста, ділянки Сирецько-Печерської лінії метро і установку вуличного освітлення. Документи, що підтверджують витрати, київська влада повинна подати в Кабмін до 1 квітня 2019 року.

Погіршив прогноз МВФ щодо зростання ВВП України за підсумками поточного року з 3,5% до 3,3%. Крім цього, Фонд погіршив прогноз зростання ВВП на 2020 рік до 3% з 3,4%. Прогноз зростання в 2019 році залишився незмінним – 2,7%.

На 60 календарних місяців будуть реструктуризовані шляхом розстрочення боргові зобов'язання з оплати спожитих енергоносіїв, отримані КП "Київтеплоенерго" в зв'язку з правонаступництвом – таке рішення прийняв Кабмін.

70,1 млн т склав валовий збір зерна в 2018 році проти 62 млн тонн в минулому році, повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства. При цьому кукурудзи намолочено 35,5 млн тонн, пшениці – 24,5 млн, ячменю – 7,3 млн, жита – 0,41 млн, гречки – 0,13 млн.

Попит на українські яблука з боку азіатських імпортерів після перших поставок настільки виріс, що задовольнити його українські садівники не в змозі навіть, незважаючи на перевиробництво цих фруктів в країні в 2018 році, повідомила Українська плодоовочева асоціація.

517 сучасних амбулаторій планують відкрити в сільській місцевості в 2019 році. Для відкриття амбулаторій виділено 3 млрд грн і на придбання автомобілів для них – 257 млн грн. Вартість однієї амбулаторії з житлом становить 6 млн грн.

З 24 грудня 2018 до 4 січня 2019 міжнародний аеропорт "Бориспіль" (Київ) у зв'язку з великим сезонним обсягом авіавантажів вводить тимчасове обмеження прибуття імпортних вантажів на вантажний термінал.

86 пасажирських вагонів Укрзалізниця за 11 місяців 2018 оновила шляхом капітально-відновлювального ремонту, з яких 54 – у власних депо і 32 – на заводах. Ще 20 одиниць пройдуть капітально-відновлювальний ремонт до кінця грудня.

Виросла на 2,09% максимальна ціна на газ на ринку України в листопаді 2018 з порівняно попереднім місяцем і склала 15,523 тис. грн / тис. куб. м (з ПДВ, без урахування тарифів на транспортування і розподіл), повідомила Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Склало 2,8% зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в липні-вересні 2018 до аналогічного періоду 2017 року, що відповідає попередній оперативній оцінці Державної служби статистики, оприлюдненій в середині листопада. По відношенню до попереднього кварталу економіка країни в третьому кварталі (з урахуванням сезонного фактора) додала 0,4%.

Для залучення 1 млрд дол. зовнішніх запозичень Міністерство фінансів планує використовувати надані Світовим банком гарантії на 750 млн дол. двома траншами – 400 млн і 600 млн дол., Надходження яких планується, відповідно, до кінця цього року і в січні наступного, повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова.

З дефіцитом 183,6 млн грн виконано державного бюджету за січень-листопад при затвердженому в законі про держбюджет граничному рівні 80,6 млрд грн, повідомило Міністерство фінансів.

Знизила на 11,2% Україна за підсумками роботи в листопаді виробництво сталі в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року – до 1,66 млн тонн, однак зберегла 13 місце в рейтингу 64 країн – основних світових виробників цієї продукції за даними рейтингу Всесвітньої асоціації виробників сталі (Worldsteel),

Знизився на 1 процентний пункт рівень тіньової економіки в Україні в другому кварталі в порівнянні з попереднім кварталом, а за рік зниження склало 3 п.п. Про це йдеться в оприлюдненому в звіті Мінекономрозвитку. Як зазначає МЕРТ, детінізація економіки стала наслідком збереження головних ознак макроекономічної стабільності, дотримання Нацбанком стратегоінфляційного таргетування, збереженням високого рівня ділової активності і поліпшення очікувань в умовах зростання споживчого попиту і сприятливої зовнішньої кон'юнктури.

Постанова НКРЕКП про збільшення на 7,3% "зелених тарифів" для домогосподарств вступить в дію з 22 грудня 2018 року. Документ після майже трьох місяців затримки був опублікований в офіційному виданні "Урядовий кур'єр" у п'ятницю, хоча регулятор хотів ввести в дію ці тарифи з 1 жовтня.

СВІТ

Євросоюз має намір на початку 2019 року відправити в Україну місію для оцінки потреб у наданні допомоги регіонам.

500 млн євро другого траншу діючої програми макрофінансової допомоги Європейського союзу може отримати Україна на початку 2019 року. Про це повідомив віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровкіс.

Зібрав у прокаті вже 608 млн доларів біографічний фільм "Богемна рапсодія", який розповідає про життя і творчість соліста групи Queen Фредді Мерк'юрі. Таким чином, вона стала найуспішнішою музичною стрічкою в історії кіно. Раніше рекордсменом в даній категорії був фільм "Найбільший шоумен", який в світовому прокаті зібрав 430 млн доларів.

Повинні скоротити на 15% нові автомобілі в Євросоюзі викиди вуглекислого газу до 2025 року і на 37,5% – до 2030-го в порівнянні з рівнем 2021-го. Таке рішення прийняли представники Єврокомісії, Європарламенту та країн-учасниць ЄС після дев'ятигодинних переговорів у Брюсселі. Новий закон означає, що до 2030 року близько третини нових автомобілів в ЄС будуть електричними або водневими.

Третій місяць поспіль триває зниження в Євросоюзі кількості реєстрацій нових легкових автомобілів. У листопаді 2018 року попит на легкові автомобілі впав на 8%, (1,121 млн проданих авто), а всі найбільші національні ринки ЄС закінчили листопад з негативною динамікою. У той же час, за 11 місяців 2018 року попит на легкові автомобілі в ЄС виріс на 0,8% в порівнянні з минулим роком, перевищивши 14 млн реєстрацій. Нагадаємо, в листопаді поточного року в Україні реалізовано 7,3 тис. легкових автомобілів, що на 4% менше показників аналогічного періоду минулого року.

Рекордної позначки в 1,465 трлн дол. досяг сукупний обсяг заборгованості американців по кредитах на навчання. В середині 2009 року сума таких кредитів становила 675 млрд дол. При цьому в даний час ставка за освітніми кредитами в середньому на 1 процентний пункт вище, ніж в 2012 році. Приблизно 90% студентських кредитів гарантовані департаментом освіти США, і в разі рецесії в країні і стрибка безробіття серед молоді невиплачені кредити можуть стати істотною проблемою для держбюджету.

66% росіян шкодують зараз про розпад Радянського Союзу – це максимум за останні 10 років – такими є результати соціологічного дослідження "Левада-центру". У минулому році через розпад СРСР переживали 58%, до цього протягом 10 років показник не піднімався вище 61%. Серед причин, за якими росіянам не вистачає СРСР, – руйнування єдиної економічної системи (52%), втрата почуття приналежності до великої держави (36%) і зростання взаємної недовіри і запеклості (31%). Вік більшості ностальгують превишет 55 років, проте соціологи відзначають зростання прорадянських настроїв і серед молодих людей у віці 18-24 років.

У Європейському союзі в 2021 заборонять пластикові вироби одноразового використання, такі як посуд, соломинки для напоїв і т.п .. Згоди щодо цього досягли представники Європарламенту та держав-членів ЄС, які і повинні остаточно узгодити і прийняти це рішення.

Індія в 2019 році вийде на п'яте місце в списку країн світу за обсягом ВВП, виходячи з поточних прогнозів МВФ. У поточному році цей рядок займає Великобританія. Однак через несприятливу динаміку валютних курсів і ослаблення економічного зростання Британія переміститься на 7 місце, пропустивши вперед не тільки Індію, але і Францію.

Подав у відставку глава Пентагону Джеймс Меттіс За її словами, він розходився в думках з президентом США Дональдом Трампом з деяких питань.

Наростив виробництво на 10,8% в річному вираженні – до 77,62 млн т в листопаді Китай, який займає перше місце в рейтингу Всесвітньої асоціації виробників сталі (Worldsteel). Далі розташувалися Японія (8,66 млн тонн, падіння на 0,5%), Індія (8,49 млн тонн, падіння на 1,3%), США (7,43 млн тонн, зростання на 11,8%). В цілому в листопаді 2018 року 64 країни виробили 148,62 млн тонн сталі, що на 5,8% вище листопада 2017 року. За 11 місяців 2018 року ці країни виробили 1,65 млрд тонн стали, що на 4,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Туреччина виграла розгляд у Світовій організації торгівлі (СОТ) за позовом до США через підвищення Вашингтоном митних зборів на турецьку сталь і алюміній. Раніше Туреччина виграла аналогічний розгляд за позовом до Марокко. У березні поточного року президент США Дональд Трамп ввів імпортні мита на сталь і алюміній з Туреччини в розмірі 25% і 10% відповідно, а в серпні – подвоїв їх.

Впала нижче 54 дол. за барель вартість нафти марки Brent вперше з початку вересня 2017 р Нафта стрімко дешевшає з осені цього року, після того, як 3 жовтня ціна досягла максимального за чотири роки значення в 86,7 дол. за барель. В учасників ринку залишаються побоювання щодо надлишку сланцевої нафти США в умовах ймовірного уповільнення світової економіки. При цьому на ринку є певний скептицизм щодо домовленостей ОПЕК + про скорочення нафтовидобутку з майбутнього року.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну