УКР РУС
» » У Національній опері відкрився перший різдвяний Штраус-форум на підтримку малечі – сюжет
Всі новини

У Національній опері відкрився перший різдвяний Штраус-форум на підтримку малечі – сюжет

"Музика в ім'я миру. Інтрада" – такий інтерактивний проект влаштували музиканти Kyiv-Classic Orchestra для дітей. Особливість проекту – жодних кордонів між дітлахами та професійними виконавцями. Організатори кажуть, що у такий складний для країни час головне – вірити у дива і єднатися заради миру, а музика, та ще й класичні мелодії Штрауса, сприяють цьому. Детальніше про особливий різдвяний концерт далі журналіст "5 каналу" Анна Брикова. 


В одному із залів Національної опери України – 60 музикантів та близько півсотні дітлахів. Однак, це не звичайний різдвяний концерт. Під час виконання творів Штрауса, діти мали змогу буквально доторкнутись до музики. Ідея вільної музичної платформи без кордонів між дитинством та мистецтвом" народилась у Відні, однак в українській столиці такий захід проводять вперше.

Герман Макаренко, керівник Kyiv-Classic Orchestra говорить: "Діточки будуть разом з нами і на сцені, і в оркестрі. Таким чином ми хочемо показати їм шедеври світової класики, виховати їх свідомість і через неї, щоб саме вони надалі змінювали нашу країну на краще".




Музику сім'ї Штраусів цьогоріч виконували на семи платформах чотири оркестри. Нині їх керівники присутні на форумі з проектом "Музика в ім'я миру. Інтрада" і виступають перед дітьми, пояснюючи: під час воєн та революцій саме ці мелодії вселяли надію у перемогу.

"Навіть в складні часи, коли були хвороби по Європі і багато людей гинули, коли була війна і думали вже відміняти бали Штрауса, але суспільство приймало рішення виконувати на балах, тому що це піднімає дух", – каже диригент київського національного академічного театру оперети Оксана Мадараш. 

А диригент національного президентського оркестру Сергій Золотарьов додає: "Як медицина лікує тіло, так музика Штрауса лікує душу".

У проекті три акти. Спочатку діти – слухачі у залі, потім – замість хору на сцені, а згодом – і в оркестрі як музиканти. Вони з інтересом проходжуються серед музичних інструментів та виконавців. Досвідчені музиканти показують і пояснюють, як грати на скрипці, флейті, фортепіано, барабанах і віолочелі.

Серед гостей – лауреати міжнародних музичних конкурсів, діти військовослужбовців, із зони бойових дій та діти з інвалідністю. Еліна та її брат Максим із дитинства грають на скрипках. Кажуть, порадив тато.

Марія поки що не опанувала жодним музичним інструментом. Нині захоплено розглядає їх. "Лінії, що по них водиш – і вони грають. Тут можна походити, подивитися всі інструменти", – ділиться враженнями дівчинка.


А її мама каже: "Високе мистецтво завжди лікує зсередини, а найбільше нашим дітям допомогає саме позитивна емоція. Саме таку позитивну емоцію ми сьогодні й знайшли напередодні свята".

Організатори обіцяють: уже з наступного року таке знайомство з музикою буде відбуватися не лише в столиці, а у регіонах.




Анна Брикова, Дмитро Демішев, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну