УКР РУС
» » Легенда української опери: як у Національній музакадемії прощалися з Діаною Петриненко
Всі новини

Легенда української опери: як у Національній музакадемії прощалися з Діаною Петриненко

У Національній музичній академії напередодні попрощалися з оперною співачкою Діаною Петриненко. Вона пішла з життя 17 листопада. Їй було 88 років. В останню путь співачку проводжали рідні, колеги, учні та прихильники таланту.


У Національній музичній академії імені Чайковського прощаються з легендою опери Діаною Петриненко. Виконавиця вокальних творів Миколи Лисенка, Дениса Січинського, Сергія Рахманінова та низки інших композиторів – пішла з життя у 88 років.

"Скільки б їй років не було, це так боляче, що вона пішла від нас. Я пам'ятаю, як вона у філармонії давала концерти, розкішно співала українські народні пісні, романси. Талановита вона була у всьому", – згадує співачка Марія Стеф'юк.

Діана Петриненко закінчила Київське музичне училище та консерваторію, була солісткою капели "Думка" та Київської філармонії.

"Була надзвичайно лірична, дуже добра, скромна. У неї було національне мислення, вона була патріоткою, ні в кого жодного сумніву немає", – каже оперний співак Святослав Пікульський.

Сопрано Діани Петриненко захоплювало не лише слухачів в Україні, вона гастролювала в США, Канаді, Японії, а також країнами Європи. Колеги згадують: була веселою і життєрадісною за будь-яких обставин. За своє життя виховала плеяду відомих нині оперних співаків.

Серед яких і Людмила Монастирська – найкраща у світі виконавиця партії Аїди в опері Джузеппе Верді. Впевнена: "Завдяки Діані Гнатівні ми маємо унікальну вокальну школу, яка дозволяє нам представляти цю школу по всьому світу. І ми дуже горді з того, що навчалися саме в неї. Ця людина, яка була взірцем не тільки як Педагог з великої літери, це була Людина з великої літери".

Попрощатися з викладачем прийшли й інші її вихованці. Разом із чоловіком Діана Петриненко виховала сина Тараса, нині відомого музиканта, поета та автора неофіційного гімну України.

"Значно більше мама дала і Україні, і світові. Тут багацько прийшло прощатися людей абсолютно простих. Клерків не дуже тут і видно, мабуть, про щось це говорить. Вона співала для людей, незважаючи ні на що. Її завжди можна було попросити виступити де завгодно, на краю землі. Вона співала так, як боюся, сьогодні вже не співає ніхто", – зазначає Тарас Петриненко.

За життя нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, є лауреаткою Шевченківської премії та має звання Народної артистки України. Поховали Діану Петриненко на Байковому кладовищі.

Евеліна Михайленко, Ігор Селянинов, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну